Dr. Stojanović: Povećan interes za cijepljenjem, od danas u Puli cijepljenje bez najave

09.11.2021.

08:39

Autor: Studio 4/IMS/I.Z./HRT

Dr. Aleksandar Stojanović

Dr. Aleksandar Stojanović

Foto: Studio 4 / HRT

Zdravstveni sustav zbog COVID-a u Istarskoj županiji je preopterećen i zato se otkazuju okupljanja i razne manifestacije. Sinoć su zbog pandemije otkazani i "Dani mladog maslinovog ulja" u Vodnjanu. Tamošnji Stožer upozorava na veći broj okupljanja, jer brojevi novozaraženih rastu. HRT-ova reporterka Klara Dujmović kazala je da je danas 139 novozaraženih osoba u Istarskoj županiji. Broj hospitaliziranih je veći nego jučer, te se na bolničkom liječenju nalazi i jedna trudnica kao i jedno dijete. Broj osoba na respiratoru je jednak kao i jučer. Danas u Puli kreće i cijepljenje bez najave. Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović, dr. med. spec. epidemiologije kazao je u HTV-ovoj emisiji "Studio 4" kako je od prošlog tjedna povećan interes građana za cijepljenjem na svim punktovima u županiji, a ne samo u Puli. 

- Tijekom ovog tjedna svi gradovi u županiji povećali su svoje termine za cijepljenje. U gradu Puli od utorka do subote svaki dan organizirano je cijepljenje bez naručivanja, poručio je Stojanović.

Dodao je kako je procijepljenost u Istarskoj županiji veća nego u Hrvatskoj, ona iznosi šezdesetak posto odraslog stanovništva. Vidljivo je u ovom valu da ta procijepljenost nije dostatna da građane zaštiti od zaraze. Sve više je i zaraženih među cijepljenima.

- U Općoj bolnici Pula od jutrošnjih 47 osoba koje su hospitalizirane, ni jedna osoba koja se nalazi u respiracijskom centru nije cijepljenja, a 85 posto osoba koji se nalaze u bolnici nije cijepljeno, rekao je.

Stojanović je pozvao građane koji su cijepljeni u proljeće da se cijepe i s trećom dozom cjepiva.

Jučer tijekom dana je testiramo oko šesto osoba, a 139 ih je pozitivnih na koronavirus. Prošli tjedan postotak novooboljelih kretao se između 25 i 35 posto od ukupnog broja testiranih osoba. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!