U Hrvatskoj 3258 novozaraženih, preminulo je 17 osoba

22.10.2021.

08:01

Autor: HRT

Borba protiv koronavirusa

Borba protiv koronavirusa

Foto: Kristina Stedul Fabac/Damir Spehar / PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježeno je 3.258 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 15.300. Među njima je 997 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 135 pacijenata. Preminulo je 17 osoba.

Preminule su 4 osobe u KBC Osijek, 36.(M), 39.(M), 48(M), 66.(M) godište, u KBC Zagreb 4 osobe, 33.(Ž), 50.(M), 46.(Ž), 33.(Ž) godište, u Klinici za Infektivne Bolesti “Dr. Fran Mihaljević” 2 osobe, 73.(M), 32.(M), u OB Bjelovar 1 osoba, 41.(M) godište. 

U OB Zadar  preminula je 1 osoba, 42.(Ž) godište, u OŽB Vinkovci 1 osoba, 55.(M) godište, u OB “Dr. Josip Benčević” Slavonski Brod 1 osoba, 34.(M) godište, u OB Karlovac i SB Duga Resa 1 osoba 45.(M) godište, u OB Pula 1 osoba, 41.(Ž) godište, u KBC Rijeka 1 osoba, 41.(Ž) godište

Broj osoba u samoizolaciji je 25.359. Ukupno se oporavilo 415.162 osoba, od toga 1.658 u posljednja 24 sata. Do danas je ukupno testirano 3.014.840 osoba, od toga 10.309 u posljednja 24 sata, objavio je Nacionalni stožer Civilne zaštite. 

U tjednu od 16. do 22. listopada u Hrvatskoj su od covida-19 umrle 123 osobe od kojih 93 nije bilo cijepljeno, objavila je Vladina stranica koronavirus.hr.

Među necijepljenima najviše umrlih bilo je u dobi iznad 65 godina, njih 77, pri čemu je 35 osoba bilo starije od 80 godina, 19 u dobi od 70 do 74 godine, 15 u dobi između 75 i 79 godina, a osam starosti od 65 do 69 godina. U proteklom je tjednu umrlo 30 osoba koje su primile obje doze cjepiva, a sve su bile starije od 65 godina, pri čemu je najviše, njih 15, bilo starije od 80 godina. U dobnim skupinama od 30 do 64 godine preminulo je ukupno 16 osoba, sve su bile necijepljene. 

Tri dana zaredom imamo više od 3 tisuće novozaraženih, danas najviše. Koliko je to veliki porast u odnosu na prethodno razdoblje te hoće li brojke još rasti, Ruža Ištuk je za Dnevnik HRT-a, pitala epidemiologinju Tatjanu Nemeth Blažić.

- Zabilježen je veći broj oboljelih u posljednja 3 dana. U ovom tjednu imamo povećanje od gotovo 70 posto u odnosu na drugi tjedan listopada, rekla je i dodala kako je teško reći kako će se dalje razvijati situacija s oboljelima.

- Prošli smo tjedan imali u prosjeku oko 1300 novooboljelih, a sada, a u zadnjih 5 dana prosjek je 2300. Važno je naglasiti da ljudi maksimalno čine ono što mogu kako bi spriječili infekciju kod sebe, ali i širenje infekcije na druge, rekla je i dodala kako bi se trebali cijepiti svi oni koji to još nisu učinili, pogotovo oni koji su u riziku za razvoj teže bolesti.

Delta plus soj se pojavio u Austriji i Rusiji te je veliki interes znanstvene javnosti za praćenjem varijanti virusa. Kako kaže, normalno je da se pojavljuju nove varijante.Neke su označene kao one od interesa za ljudsko zdravlje.

- Ovaj novi soj delta plus se i dalje prati. Još nije okarakteriziran hoće li biti od interesa ili značaja, ali će se intenzivno pratiti. Hoće li biti zarazniji ili izazivati teže kliničke slike i hoće li utjecati na učinkovitost cijepljenja to se za sada još ne zna rekla je.


Objavljena je i nova koronakarta zemalja Europske unije. Hrvatska je sve više u tamnocrvenoj boji, koja označava i najveću 14-dnevnu incidenciju. Osim Zagreba, od danas je u toj boji i većina kontinentalne Hrvatske. Na najnovijoj koronakarti još je izraženija podjela Europe. Zapadne i zemlje na sjeveru uglavnom su u zelenoj i narančastoj, a srednja i istočna Europa u crvenoj i tamnocrvenoj boji.

Iako se nagađa o široj primjeni COVID-potvrda, ministar zdravstva Vili Beroš kaže - sve je na stolu, datuma primjene nema, sve ovisi o daljnjoj epidemiološkoj situaciji.

- Jučer su se pojavile određene informacije da mjere kreću s određenim datumom, to nije tako. Možda to netko pokušava kao dodatan pritisak na Vladu i Stožer, što je moguće legitimno, no zbunjujemo na taj način našu populaciju, rekao je Beroš.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, od početka pandemije koronavirusa u svijetu je umrlo više od 115 tisuća zdravstvenih radnika. Najviše medicinskog osoblja umrlo je u prvim mjesecima pandmije zbog loše zaštite, no zbog neravnomjerne raspodjele cjepiva i nedostatne količine u siromašnijim zemljama još je izrazito izloženo riziku od umiranja.

U Afirici je dosad cijepljeno samo 10 posto medicinskih radnika, a u većini bogatijih zemalja imunizirano ih je više od 80 posto. 

Iz Rusije stižu zabrinjavajuće vijesti vezane za pandemiju. Osim velikog broja zaraženih i preminulih, Rusi javljaju i o novom soju koronavirusa koji bi mogao biti još opasniji i zarazniji od trenutačno u svijetu dominantnog delta-soja. Ruski predsjednik Vladimir Putin odobrio je tjedni prekid rada u cijeloj državi od 30. listopada do 7. studenog kako bi čelnici ruskih regija mogli uvesti restrikcije prema vlastitom nahođenju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!