Drastično povećanje kazni za prekršaje protiv javnog reda i mira

13.04.2023.

11:34

Autor: HRT/V.G./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Vlada je u četvrtak usvojila prijedlog izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, prema kojemu se kazne za najteže prekršaje, među kojima su isticanje simbola i pozdrava čiji sadržaj izražava ili potiče mržnju, kao i širenje lažnih vijesti, penju na od 700 do 4.000 eura. 

Za pojedine vrste prekršaja povećavaju se novčane kazne kako bi bile prilagođene zahtjevima vremena i imale odvraćajući učinak, i to na način da se ujednačavaju sa kaznama za slične prekršaje iz drugih zakona, istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Zakon će se u Hrvatskom saboru naći po hitnom postupku, a prema prijedlogu iznosi kazni koje su se do sada kretale između 20 i 170 eura, sada se drastično podižu.

Za grupu najtežih prekršaja, predlažu se kazne koje će iznositi od 700 pa sve do 4000 eura. Među njih, spadaju i prekršaji remećenja javnog reda i mira isticanjem ili nošenjem simbola, izvođenje, reproduciranje pjesama skladbi i tekstova, slika, crteža, drsko i nepristojno ponašanje u javnosti kojim se vrijeđa građane i narušava njihov mir, ali i izmišljanje i širenje lažnih vijesti, i među ostalim, neovlašteno pucanje iz vatrenog oružja.

Za teške prekršaje, među kojima su tuča i svađa na javnom mjestu, lažno predstavljanje i neovlašteno nošenje znakova službene osobe, predviđene su kazne od 300 do 2000 eura.

U iznosima od 200 do 1000 eura, kaznit će se počinitelji prekršaja vrijeđanja i omalovažavanja moralnih osjećaja građana, i, među ostalim, oni koji se na javnom mjestu odaju pijančevanju ili konzumaciji opojnih droga.

Novčane kazne za skitnju, prosjačenje, odavanje prostituciji ne mijenjaju se, istaknuo je Božinović te dodao je da će se time baviti posebna međuresorna skupina koja će raditi na temeljitoj reviziji postojećeg Zakona protiv javnog reda i mira.

Sindikat policije pozdravlja izmjene Zakona o prekršajima


Sindikat policije Hrvatske pozdravio je u četvrtak izmjene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, istaknuvši da su do sada propisane kazne bile prilagođene standardima iz daleke 1977. godine, a kazne za vrijeđanje službene osobe bile niže od najnižih kazni u prometu.


Sindikat u priopćenju podsjeća da već godinama upozorava na skandalozne odredbe Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, osobito u pogledu visine i utvrđivanja kazni za pojedine prekršaje, a posebice za omalovažavanje i vrijeđanje službene osobe.

Kazne za taj prekršaj su dvostruko niže od kazni za nevezani pojas i ostalih najnižih kazni u prometu, koje definitivno nisu toliko opasne za državu, sustav i sigurnost kao omalovažavanje policijskih službenika.

Sindikat je već kritizirao Vladu jer nije prilikom uvođenja eura i usklađivanja Prekršajnog zakona s novom valutom promijenila kazneni okvir, nego su isključivo kazne u njemačkim markama prebačene u istom iznosu u euro. Te su visine kazna utvrđene 1977. godine, dok su izmjenama zakona 1994. iznosi kazni u zakonu promijenjeni u marke.

Dakle, dosašanje propisane kazne za prekršaje javnog reda i mira određene su prema standardu, uvjetima i životu građana iz 1977. godine, upozorava sindikat.

I najavljene izmjene zakona smatraju prijelaznim rješenjem te vjeruju kako će zajedno s MUP-om izraditi novi zakon koji će odgovarati današnjem vremenu, ne samo po visini kazni nego i ponašanjima kojima svjedočimo.

Sindikat naglašava kako je povećanje kazni jedini način da se policijski službenici zaštite od učestalih napada.

Napominju kako su u razgovoru s poslodavcem inicirali izmjene zakona koji bi se trebao mijenjati kroz odredbe koje propisuju kažnjiva ponašanja, a ne samo kroz odredbe koje propisuju visinu kazni.

Vjeruju kako represivna prisila prema grupacijama koje su spomenute u javnosti nisu intencija države ni policije niti sindikata. Poručuju kako će se zalagati da ta ponašanja, poput prostitucije, budu dekriminalizirana ili da se ne kažnjava samo pružatelj usluge, nego i primatelj i sl.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!