12:56 / 24.01.2019.

Autor: HRT

Draženović: Sezona gripe na vrhuncu još 4,5 tjedana

Sezona gripe na vrhuncu je u Hrvatskoj već četiri tjedna (foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)

Sezona gripe na vrhuncu je u Hrvatskoj već četiri tjedna (foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Vladimir Draženović, voditelj referentnog centra za influencu kaže da je sezona gripe na vrhuncu već četiri tjedna i da očekuje da će potrajati još toliko.
U zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" jučer je umrlo još dvoje ljudi od posljedica gripe. Vladimir Draženović, voditelj referentnog centra za influencu smatra da ovogodišnji tip virusa gripe (tip A) najčešće može inficirati srednju dobnu grupu, radno aktivnu populaciju.

- Ali normalno, nas uvijek zabrinjavaju teške kliničke slike kod starijih osoba i djece mlađe od pet godina, dodao je u razgovoru za podnevni Dnevnik HRT-a.

Kaže da je sezona gripe na vrhuncu već četiri tjedna i da očekuje da će potrajati još toliko.

- Dakle, negdje smo na sredini, to je dobra vijest, polovicu smo odvalili. Savjet je naravno - svatko tko se razboli, obvezno mirovanje, ostati kod kuće, nadoknada tekućine jer visoka temperatura isušuje organizam i neki simptomatski lijek, poručuje.

Prema najnovijim podacima kojima raspolaže Hrvatski zavod za javno zdravstvo dosad je u Hrvatskoj ove godine dojavljeno 20 smrtnih slučajeva od posljedica gripe, a pretpostavlja se da je u Hrvatskoj zaraženo oko 17,5 tisuća ljudi.Sinoć je preminuo 72-ogodišnji muškarac iz Labina, i to u sanitetskom vozilu, nakon što je otpušten kući s liječenja u KBC-u Rijeka. Bolovao je od gripe, a kući je pušten nakon što mu se poboljšalo zdravstveno stanje. KBC Rijeka uputio je poziv da po pacijenta dođe sanitetsko vozilo Doma zdravlja Labin. No vozilo je došlo samo s vozačem, odnosno bez medicinske sestre ili tehničara. Kada je vozač primijetio da pacijent ne diše, pozvao je hitnu pomoć koja ga je pola sata neuspješno oživljavala.

- Pravilnik je jasan. Mmi smo u standardnoj proceduri naglasili da je pacijent ležeći i da tražimo sanitetski prijevoz, kaže Igor Barković, dr. med. iz Zavoda za pulmologiju KBC-a Rijeka. Na pitanje znači li to da je u njemu trebala biti medicinska sestra ili tehničar, odgovara još jednom:

- Piše u pravilniku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!