Druga sezona Boranke - pošumljavanja izgorjelih područja

06.10.2019.

14:27

Autor: HRT

default error photo
Na području Žrnovnice očekuje se oko 2500 volontera koji bi trebali posaditi 25.000 sadnica.
U organizaciji Saveza izviđača Hrvatske, Hrvatskih šuma i HGSS-a održava se druga Boranka - najveća volonterska akcija pošumljavanja područja u Dalmaciji koja su opustošili požari. Na području Žrnovnice očekuje se oko 2500 volontera koji bi trebali posaditi 25.000 sadnica.

U sklopu Boranke, u 50-ak vrtića i škola organizirane su edukacije o važnosti šuma, zaštiti prirode, prevenciji požara i učinku klimatskih promjena. Edukacije su vodili stručnjaci iz redova izviđača, HGSS-a, Hrvatskih šuma i Ravnateljstva civilne zaštite, a kroz edukacije je prošlo više od 5000 djece i mladih.

Kao kreativni dio kampanje, od pepela izgorjelih borova, uz pomoć Hrvatskih šuma i tvrtke Karbon, napravljeno je više od 100.000 pastelnih bojica (boralica) koje su besplatno podijeljene širom Hrvatske. Građani su pozvani da njima crtaju svoja stabla, fotografiraju ih i sade u virtualnu šumu na posebnoj web stranici kampanje www.boranka.hr.

Za svako posađeno virtualno stablo, izviđači i drugi volonteri Boranke zasadili su pravu sadnicu na požarištu. Kako je rasla virtualna šuma tako se širila i prava šuma u prirodi, što je omogućilo da Boranka postane jedina bojanka koja vraća život iz pepela.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!