Državna tajnica: Suci prvog stupnja nikad ne miruju i zaslužuju povišicu

20.06.2023.

12:24

Autor: HTV/IMS/B.B.B.

Vedrana Šimundža Nikolić

Vedrana Šimundža Nikolić

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Vedrana Šimundža Nikolić, govoreći o Zakonu o plaćama sudaca, rekla je da prvostupanjski suci zaslužuju povišicu jer su stalno u kontaktu s građanima i strankama te čak i nakon radnog vremena predmete koje rješavaju nose kući.

Saborski zastupnici podržali su u utorak zakon kojim se povećavaju plaće sudaca, no oporba ističe da plaće treba povećati i službenicima i namještenicima u pravosudnom sustavu koji već tri tjedna štrajkaju.

- Suci prvog stupnja nikad ne miruju, rade svakodnevno od 8 ujutro do 3 poslijepodne i nose predmete kući, a potom iduće jutro dolaze na novi radni dan. Stalno su u kontaktu s građanima i strankama, donose i pišu presude, kazala je Vedrana Šimundža Nikolić, predstavljajući izmjene Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika.

- Zbog toga je važno da se dodatno vrednuje rad tih sudaca, a resorno ministarstvo radi na poboljšanju materijalnog statusa sudskih službenika i namještenika bez kojih suci ne bi mogli donositi presude, naglasila je državna tajnica.

Zakonskim izmjenama osnovica se povećava sa 625,20 eura na 706,50 eura bruto, a koeficijent za izračun plaća sudaca prvostupanjskih sudova (općinski, trgovački i upravni sudovi) povećava se s 3,54 na 4,21.

Državna tajnica kazala je da hrvatsko pravosuđe ulaže velike napore u rješavanje sudskih predmeta, međutim, uvijek postoje određeni slučajevi koji pune novinske stranice, zbog čega se negativna percepcija širi na cijeli pravosudni sustav.

Reakcije oporbe, odgovor vladajućih


Zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić upozorava da zakonske izmjene ne obuhvaćaju zaposlenike na nižim pozicijama, kao što su domari, čistačice, ali i savjetnici i zapisničarke (službenike i namještenike). Ističe da i njima treba povećati plaće.

- Kad govorimo o zapisničarkama, tu su oko 90 posto žene, njihove su plaće bliske minimalcu, obavljaju temeljni dio posla bez kojih sudovi ne funkcioniraju, a one su možda najbitnije građanima da bi ostvarili svoja prava, kazala je.

Damir Bajs
iz kluba Fokusa i Reformista smatra da plaće službenika i namještenika od 505 eura ukazuju na brojna neriješena pitanja.

- Štrajk pravosudnih namještenika je u tijeku, a najavljen je štrajk pravosudnih policajaca. Materijalni uvjeti koji su potrebni da bi pravosuđe funkcioniralo nisu napravljeni, ustvrdio je.

- Dobro je da suci imaju veće plaće, no trebaju ih pratiti službenici i namještenici, kazao je Bajs (Klub Fokusa i Reformista) tijekom rasprave o izmjenama Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika.

Zastupnica Socijaldemokrata Vesna Nađ napominje da veće plaće sudaca neće promijeniti percepciju javnosti prema kojoj pravosuđe nije neovisno te favorizira one koji imaju moć.

- Zar je bio potreban bijeli štrajk sudaca da bi ministarstvo shvatilo kakav je materijalni položaj sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika? Zar HDZ mora trenirati strogoći nad najslabijima?, pitala je Nađ.

- Sudske rasprave ne mogu normalno funkcionirati zbog štrajka službenika i namještenika, dodala je.

- U tri tjedna na tisuće predmeta je u zastoju, kada ćete odgovoriti na zahtjeve?, zanimalo je i Marijanu Puljak (Centar).

HDZ-ov Damir Habijan odgovorio je da je oporba imala svoju priliku dok je bila na vlasti, međutim ona je, kako je rekao, sucima smanjivala osnovice i koeficijente.

'Ministarstvo je u stalnim pregovorima'


Državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Vedrana Šimundža Nikolić naglasila je da je Ministarstvo pravosuđa u stalnim pregovorima i razgovorima s predstavnicima sindikata i da se ide prema konačnom dogovoru.

- Dio zahtjeva sindikata smo prihvatili, nadamo se što prije postići dogovor, nadamo se ovog tjedan, već je dogovoren ponovni sastanak, rekla je.

Ponovila je da je Vlada vrijeme do donošenja novog zakona kojim će se cjelovito urediti sve plaće u državnoj i javnoj službi premostila odlukom o privremenom dodatku službenicima u iznosu u prosjeku od 80 do 100 eura.

- Svjesni smo da su sudski službenici prevažni i Vlada zna da im mora povećati plaće i da one nisu dostatne... malo je strpljivosti poželjno, kazala je državna tajnica.

- Memorandum između Vlade i sindikata uključuje 49 tisuća službenika i namještenika od kojih je 7 000 zaposleno u pravosudnim tijelima, naglasio je Nikola Mažar (HDZ).

Majda Burić (HDZ) podsjetila je da su u mandatu ove Vlade pod vodstvom premijera Andreja Plenkovića rasle prosječne, medijalne i minimalne plaće, a plaće za državne i javne službenike za 33 posto plus ostali materijalni uvjeti kao što su božićnice , naknada za prijevoz, regres itd.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!