Državne nekretnine: Podrumske prostorije sanirane sukladno planu poslovanja

15.02.2022.

22:45

Autor: T.D./HRT/Hina

Državne nekretnine, ilustracija

Državne nekretnine, ilustracija

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Iz tvrtke Državne nekretnine u utorak su priopćili kako su radne prostorije i skladište za inventar Društva sanirali sukladno planovima poslovanja i planu nabave za 2021., reagiravši tako na propitivanje medija o obnovi podrumskog prostora u Palmotićevoj ulici 24.


- Adaptaciju navedenih radnih prostorija i podrumskog prostora, koji čine zajedničku cjelinu, Društvo je planiralo redovitim poslovanjem te je sukladno planiranom i javno objavljenom u Planu nabave Društva za 2021. godinu, adaptacija i rađena, priopćili su iz Državnih nekretnina nakon što je u medijima objavljeno da predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić u podrumu te zgrade drži knjige te da je podrum površine 83 kvadrata obnovljen za 417.000 kuna.

Državne nekretnine večeras su priopćile da su radovi izvedeni kako bi se spriječilo propadanje nekretnine u državnom vlasništvu, a da je izvođač radova izabran temeljem najjeftinije ponude koja je iznosila 333.706,65 kuna.

Državne nekretnine navode kako je riječ o nekretnini u vlasništvu RH kojom upravlja trgovačko društvo te da je izvođač radova izabran temeljem najjeftinije ponude od ukupno šest ponuđača, po pravilima Zakona o javnoj nabavi i podzakonskim propisima poštujući sve propisane procedure javne nabave.

- Radovi su izvođeni za korisnika i investitora Državne nekretnine i za imovinu u vlasništvu RH te su pokrenuti za potrebe Društva s ciljem održavanja imovine i sprečavanje iste od propadanja - što je i obveza Društva, ističu.

- Postupak nabave radova je proveden kroz Elektronički oglasnik javne nabave te se bilo koji zainteresirani ponuđač mogao javiti i dostaviti ponudu, sukladno javnoj obavi. Na poziv za nadmetanje javilo se šest ponuditelja te je stručno neovisno povjerenstvo ocijenilo ponude sukladno Zakonu o javnoj nabavi i odabralo najjeftiniju ponudu, objašnjavaju Državne nekretnine.

Zapisnik i odluka o odabiru javno su dostupni svima zainteresiranima u Elektroničkom oglasniku javne nabave. 

- Najjeftinija ponuda je bila ona društva Kulture prostora i iznosila je 333.706,65 kuna dok je druga pristigla ponuda bila skuplja za 51.568 kuna što je 15 posto skuplje od najjeftinije te iznosi 385.274,90 kuna. Najskuplja pristigla ponuda bila je na iznos od 425.009,20 kuna što je za 91.303,00 skuplje, navode. 

Ističu kako su Državne nekretnine javni naručitelj i obveznik javne nabave koju provodi stručno povjerenstvo sastavljeno od educiranih i certificiranih osoba za javnu nabavu koje su neovisne te kazneno i prekršajno odgovorne za provedbu nabave.

- Društvo ne posluje po ičijim nalozima, već prema godišnjim planovima, planovima nabave i u skladu s propisima, o čemu svjedoče i dosadašnji pozitivni revizijski nalazi u kontinuitetu od 2016. godine, poručuju.

Dodaju kako trgovačko društvo radi kao stručno tijelo po profesionalnim standardima i Zakonu o trgovačkim društvima, a ne kao političko tijelo "kakvim ga se u medijskom prostoru kontinuirano želi prikazati".

Mediji su prethodno propitivali brzu obnovu stana u zgradi oštećenoj u potresu u Jurišićevoj ulici u Zagrebu, kojeg kao državni dužnosnik također koristi Frka Petešić. Premijer Andrej Plenković večeras je poručio kako je riječ o "besramnoj, orkestriranoj hajki koja traje na Frka Petešića već mjesec dana".

- To nema nikakve veze s njim. Ta hajka, haranga, besramna, orkestrirana hajka koja traje na Frka Petešića već mjesec dana je jedna od glupljih, iritantnijih i zločestijih pojava u medijskom i internetskom prostoru kojeg pratim skoro 50 godina, kazao je.

Predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić prije je, komentiravši situaciju u kojoj se našao zbog obnove državnog stana u kojem trenutno stanuje, rekao kako je to splet okolnosti te poručio kako je njegova savjest čista, jer nije učinio ništa protivno zakonu. Izjavio je da je, kada mu je ponuđen taj stan, pitao imali neki podrum ili tavan, gdje bi mogao staviti dio arhiva i biblioteke.

- Knjige se nalaze u podrumskom skladištu, a za njega čak nemam ni ključ, rekao je, uz ostalo, u HTV-ovoj emisiji Romana Bolkovića '1 na 1' .

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!