Državne nekretnine oglasile se o obnovi stana Frka-Petešića

18.01.2022.

16:42

Autor: V.G./HRT

Zvonimir Frka Petešić

Zvonimir Frka Petešić

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Državne nekretnine oglasile su se o medijskim napisima prema kojima je stan u kojem živi predstojnik premijerova Ureda Zvonimir Frka-Petešić kao najmoprimac prvi obnovljen u Zagrebu jer on ondje živi.

Priopćenje prenosimo u nastavku:

"Društvo Državne nekretnine d.o.o. upravlja s oko 7 tisuća nekretnina, odnosno stanova i poslovnih prostora u vlasništvu Republike Hrvatske, a u višestambenoj zgradi u Jurišićevoj 8 u Zagrebu nalazi se ukupno šest jedinica, odnosno pet poslovnih prostora i jedan stan u vlasništvu RH kojima upravlja Društvo.

Stan se nalazi na trećem katu zgrade, a poslovni prostori u prizemlju i u dvorišnom dijelu zgrade. Uslijed potresa, jedinice na višem katu jače su stradale nego jedinice u prizemlju zgrade, odnosno poslovni prostori u potresu nisu oštećeni na način da su zahtijevali intervenciju.

Riječ je o zgradi, kulturnom dobru, koja je u potresu u ožujku 2020. stradala konstruktivno i nekonstruktivno, pa tako i stan na 3. katu koji je stan za službene potrebe. Stradao je između ostaloga i vanjski zid stana koji je zapravo zabatni zid i proteže se kroz dvije prostorije stana.

Trgovačko društvo ne vodi obnovu niti je osnovano za izvođenje obnove nakon potresa već je u ulozi jednog od suvlasnika u višestambenim zgradama (ili u zanemarivom broju predstavnik suvlasnika gdje ima 100% vlasništva) u kojima se nalaze jedinice, odnosno poslovni prostori i stanovi kojima upravlja na osnovi naknade ili ugovora za korištenje tih jedinica.

Društvo je utrošilo sredstva trgovačkog društva sanirajući stan kojim upravlja, odnosno za popravak konstruktivnih i nekonstruktivnih oštećenja vezanih za nekretninu, a što se odnosilo na mjere hitne sanacije. Društvo je dosada na lokacijama Zagreb i Sisak saniralo sedam objekata te je za još dva objekta sanacija u tijeku; riječ je objektima na upravljanju Društva.

Intervencija Društva na nekretninama koje su stradale u potresu ovisi o stupnju oštećenja i potrebi za hitnim sanacijama ili neodgodivim izvršavanjem radova, prvenstveno po pregledu ovlaštenog statičara i stanju nekretnine te ugroženosti imovine i osoba.

Obnova koju provodi Republika Hrvatska putem Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine ne može se dovesti u vezu s intervencijama koje provodi ovo Društvo jer je Društvo također u ulozi jednog od suvlasnika u višestambenim zgradama te se obnove zgrada provode putem upravitelja i predstavnika suvlasnika, što je bio slučaj i sa zgradom u Jurišićevoj ulici 8 u Zagrebu.

Tempo obnove navedene zgrade diktirali su ostali suvlasnici, a Društvo je predstavljalo RH sa 36% suvlasništva i dalo potrebne suglasnosti kako bi se zgrada obnovila, o čemu je i izvijestilo na svom webu te je općepoznata činjenica da je navedena zgrada među prvima obnovljena u centru Zagreba nakon potresa. Kako su oštećenja po ostalim stanovima u zgradi izveli sami stanari/suvlasnici, tako je i Društvo zbog hitnih mjera sanacije nakon potresa u ožujku s ciljem dovođenja stana u prvobitnu funkciju za nekonstruktivna oštećenja stana utrošilo oko 40 tisuća kuna (+PDV), a za konstruktivna oštećenja 124 tisuće kuna (+PDV).

Društvo je javni naručitelj i postupalo je po zakonu primjenjujući pravila javne nabave kao i važeću zakonsku građevinsku regulativu prema kojoj su mogli postupati svi suvlasnici i prije Zakona o obnovi (Zakon o gradnji, Pravilnik o održavanju građevine, Uredba o održavanju zgrada i Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima)."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!