Državni tajnik: Od kolovoza plaće sucima veće za 22 do 24 posto

19.04.2023.

Zadnja izmjena 19:05

Autor: T.D./HRT/Hina

Od kolovoza plaće sucima veće za 22 do 24 posto

Od kolovoza plaće sucima veće za 22 do 24 posto

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Plaće sudaca prvostupanjskih sudova bit će od 1. kolovoza veće za 22 do 24 posto, što znači da će najmanja plaća iznositi oko dvije tisuće eura, dok će svi pravosudni dužnosnici dobiti osam posto veću osnovicu, rekao je srijedu državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Juro Martinović.


Nakon dva sastanka predstavnika sudaca i Ministarstva pravosuđa na današnjem, trećem, ipak pomak u pregovorima. Dogovoreno je povećanje plaća svim pravosudnim dužnosnicima, ali dodatno i svim sucima prvostupanjskih sudova. S novim informacijama u Dnevnik javila se reporterka HTV-a Iva Magušić-Dumančić te rekla kako Vlada nudi povećanje osnovice svim pravosudnim dužnosnicima od 8%, a prvostupanjskim sucima i zamjenicima državnih odvjetnika dodatnih 14% rast koeficijenta što bi bilo povećanje plaće između 22 i 24 posto. 

- Suci se s ovom ponudom još uvijek nisu usuglasili čekaju, najprije Opću sjednicu Vrhovnog suda koja je zakazana za ponedjeljak, a nakon toga i sjednicu Upravnog odbora Hrvatske Udruge sudaca koja bi se trebala održati u idućih 10-ak dana do tada neće izlaziti s izjavama, jer kako kažu ovo sada je proces. Ipak, prema riječima državnog tajnika radna skupina zadužena za izmjene Zakona s ovom ponudom se usuglasila i to, neslužbeno, velikom većinom.

Sukladno tome, u Ministarstvu pravosuđa vjeruju kako do štrajka neće doći te da se o štrajku uopće nije razgovaralo. 

- Radna skupina nastavlja s radom, treba još urediti i materijalna prava sudaca poput naknade za prijevoz, naknade za bolovanje, a sljedeći sastanak trebao bi biti 10. svibnja. Ideja je da izmjene zakona što prije uđu u saborsku proceduru te da se zakon donese po hitnom postupku, kako bi suci i drugi pravosudni dužnosnici veće plaće dobili već 1. srpnja, odnosno ona bi im bila isplaćena u kolovozu, rekla je Iva Magušić-Dumančić.


- U prvoj fazi podignut ćemo osnovice svim pravosudnim dužnosnicima za osam posto, a koeficijente sucima općinskih sudova, trgovačkih prvostupanjskih i upravnih prvostupanjskih sudova za oko 14 posto. Za suce prvog stupnja i zamjenike općinskih državnih odvjetnika to znači povećanje od 22 do 24 posto, što ovisi o drugim stvarima poput prireza, izjavio je Martinović nakon trećeg sastanka radne skupine koja se bavi pitanjem uređenja plaća sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika.

- Predloženi zakon o izmjenama Zakona o plaćama sudaca trebao bi biti prihvaćen u Hrvatskom saboru prije ljetne stanke, a isplata uvećanih plaća kreće od 1. kolovoza, najavio je državni tajnik.

- Suci prvostupanjske razine će doći na najmanje oko 2000 eura, a bit će onih koji će prijeći taj iznos, s obzirom na to da imaju staž i plaćaju manji prirez, kazao je.

Za ozbiljnije podizanje plaća trenutno nema prostora, napomenuo je Martinović, s obzirom na to da se u najavljeno povećanje ide bez provedbe rebalansa proračuna.

Državni tajnik poručio je da se radna skupina na dosad održanim sastancima nije bavila usporedbama plaća sudaca s nekim drugim radnim mjestima poput savjetnika na Vrhovnom sudu.

- Puno je toga izašlo u javnost što ne stoji. Neto plaće savjetnika na Vrhovnom sudu nisu 3000 eura. Mi smo danas dobili podatke od sudaca Vrhovnog suda da se te plaće kreću od 1600 do nešto više od 2000 eura. Nije točno ni to da su sve plaće savjetnika veće od plaća prvostupanjskih sudaca, rekao je Martinović.

Osim u visini plaća, do promjena bi trebalo doći i u načinu određivanja plaća, koje bi s kretale ovisno o rastu ili padu određenih statističkih pokazatelja.

- Bilo je govora da osnovica ne bude nominalno određena nego da bude vezana uz nešto. Druga strana je predlagala prosječnu plaću, neki bruto, neki neto. To ćemo vjerojatno poštovati kako se zbog inflacije ne bi često morala mijenjati osnovica. No, to tek trebamo utvrditi i bit će na stolu radne skupine, naglasio je državni tajnik.

Premda se u javnosti spominjala mogućnost "bijelog štrajka" tijekom kojeg bi suci radili samo na hitim slučajevima, Martinović ne očekuje da će do njega doći.

- Ne očekujem da bi bilo tko ozbiljan u sudbenoj vlasti promišljao tako da se može raditi opstrukcija, dok građani i poduzetnici očekuju da sudovi dijele pravdu, kazao je.

- Što se tiče ostalih materijalnih prava, razgovarat će se još o pravu na naknadu putnog troška do radnog mjesta, pravu na naknadu za znanstvenu titulu i o kvalitetnijem uređenju naknada za bolovanje, najavio je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Juro Martinović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!