09:20 / 28.12.2020.

Autor: HRT/Hina

Državni vrh u Sisku i Petrinji: Država će pomoći

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković obilaze potresom pogođena područja gradova Siska i Petrinje.
Predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković obišli su potresom pogođena područja gradova Siska i Petrinje.

➡️ Potres pogodio sjeverozapad Hrvatske
➡️ U Petrinji popucale kuće, štete velike
➡️ Gradonačelnica Siska: Nema ozlijeđenih, zasad sve pod kontrolom

U Sisak su stigli oko 10 sati, nakon čega su u društvu župana Ive Žinića, gradonačelnice Kristine Ikić Baniček i nekoliko ministara krenuli u obilazak grada. Na ulici su razgovarali i s nekim građanima kojima je imovina oštećena. Plenković je izrazio zadovoljstvo što u gradu nitko nije stradao u potresu, te najavio kako će nastale štete nastojati čim prije sanirati.

- Došli smo podržati sugrađane u Sisačko-moslavačkoj županiji, u Sisku, Petrinji, ostalim gradovima i općinama koje je pogodio jutrošnji potres, rekao je premijer u Sisku te dodao: "Kakva je godina bila, tako je na neki način i završila". Naglasio je da će građanima biti na raspolaganju sve službe. Ovdje je i Civilna zaštita, a ukoliko u Petrinji, gdje je smještena Hrvatska vojska, zatreba pomoći civilnim službama, pomoći će da se raščiste štete koje su u Petrinji malo veće nego u Sisku, rekao je Plenković.Izrazio je zadovoljstvo što potres ipak nije ostavio veće štete, te izvijestio kako se tijekom jutra čuo s čelnicima gradova i općina koje je potres pogodio. Razgovarao je, kaže, sa sisačko-moslavačkim županom, sisačkom gradonačelnicom i petrinjskim gradonačelnikom, načelnikom Pokupskog, ali i gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem. Sad već imamo dosta iskustava s potresima, nastojat ćemo popisati štete i pomoći i Sisku i Petrinji i ostalima koje je potres pogodio da se štete čim prije  saniraju, rekao je premijer.

Predsjednik države Zoran Milanović dao je vrlo kratku izjavu: Čuli ste što je premijer rekao, to je to za sada. Tako je odgovorio na upit o angažiranju vojske na otklanjanju šteta od potresa, po zagrebačkom modelu.

Državni vrh u obilasku Petrinje

Nakon Siska stigli su u Petrinju, gdje ih je dočekao gradonačelnik Darinko Dumbović.  Uz premijera i predsjednika su i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković te ministri Tomo Medved, Davor Božinović, Mario Banožić, Vili Beroš.- Strogi centar grada dobio je dosta, rekao je gradonačelnik Petrinje Dumbović, zadovoljan što je državni vrh obišao Grad samo nekoliko sati nakon prvog potresa. Dobro je da to obiđete i dadete poruku građanima Petrinje koji očekuju da stanemo iza njih nakon svega što je Grad preživio, poručio je. Petrinja je, podsjetio je, preživjela Domovinski rat, covid, a sada i potres.

Plenković u Petrinji: Država će pomoći

- Najvažnije je da nema ozlijeđenih. Prvi je potres bio dosta snažan i dobro je da su naknadni potresi bili slabijeg intenziteta. Ne možemo govoriti o tome što će se događati u slijedećim danima, no nastojat ćemo pomoći i Sisku i Petrinji i drugim općinama koje su pogođene. Na žalost imamo dosta iskustva s interventnim mjerama, postoje opcije da se sredstva namaknu preraspodjelom sredstava unutar proračuna Ministarstva graditeljstva i državne imovine. Sve službe će ragirati, poručio je premijer Andrej Plenković.Na pitanje hoće li se proširiti Zakon o obnovi Zagreba premijer je ogovorio kako postoji niz načina da se to stavi  pravni okvir - posebnim uredbama Vlade ili proširenjem opsega primjene Zakona o obnovi. Ministarstvu graditeljstva i ministru Horvatu naloženo je da sagleda koja je opcija najbolja, naglasio je premijer. Dodao je kako su na terenu već stručnjaci Građevinskog fakulteta koji snimaju stanje na terenu, a Vlada je u kontaktu i s Bruxellesom.

- Nadam se da će od iduće godini biti bolje, valjda sve što se trebalo loše dogoditi dogodilo u 2020, zaključio je premijer i izrazio suosjećanje sa svima kojim su kuće oštećene.

Milanović: Strah je najveći udarac ljudima

- Ljudski je bojati se. Mislim da je to najveći udarac ljudima - bojati se. Kad osjetiš kako se tone oko tebe tresu, a ovo što je porušeno i oštećeno, obnovit će se. Crkva Svetog Lovre bila je srušena 1992. do temelja, što se nije baš događalo u svakom gradu  i izgrađena je ponovno. Grad je dosta oštećen, ljudski, emocionalno materijalno, jer je na tom prostoru bilo puno dobre industrije, a sada se nešto vratilo, a nešto nije, poručio je predsjednik Zoran Milanović. napomenuvši da se u taj grad život vraća uporno, ali sporo.


Gradonačelnik Darinko Dumbović je kazao kako očekuje 'par milijuna' sutra na računu kako bi odmah mogao konkretno pomoći ljudima koji imaju štete.  Ne zna može li je dobiti i ima li država rezervi za to.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković izrazio je suosjećanje sa građanima Sisačko-moslavačke županije, Siska i Petrinje te okolnih mjesta koje je rano jutros pogodio snažan potres, poručivši kako je najvažnije da nema ljudskih žrtava. Izrazio je uvjerenje da će država reagirati brzo i kvalitetno i pomoći u obnovi potresom oštećenih objekata.

Nakon posjeta Sisku i Petrinji ministri Tomo Medved i Darko Horvat posjetili su Glinu koja je također pretrpjela veliku štetu od potresa.


 
Oštećenja u bolnici

Ravnatelj sisačke bolnice Tomislav Dujmenović rekao je da su neki bolesnici premješteni u druge sobe. Pala je žbuka, popucali su toplovodne cijevi prema jednoj zgradi - "ali to smo već krenuli popravljati tako da uglavnom funkcionira. Nikome ništa nije bilo", naveo je.

- Nema nikakvih ozljeda, i ono što je bitno, Covid-pozitivni bolesnici na respiratoru nisu transportirani, sve je kako treba, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš. Iz Službe za odnose s javnošću ranije su izvijestili da je premijer u Vladi bio na sastanku s rukovoditeljicom Seizmološke službe Ines Ivančić.

Dodajmo da je, vezano uz potres - lokalnim stožerima civilne zaštite koji odlučuju o izdavanju propusnica za međužupanijski promet naloženo da prioritetno rješavaju zahtjeve osoba koje imaju potrebu preseliti se iz svojih domova pogođenih potresom ili, pak, imaju nekretninu na petrinjskom i sisačkom području, pa žele provjeriti u kakvom je stanju. Sve raspoložive interventne službe izašle su na teren, potvrdio je ravnatelj civilne zaštite Damir Trut.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!