DSV postupak protiv Dobronića neće dovršiti prije imenovanja predsjednika VS-a

16:17 / 14.09.2021.

Autor: T.V./HRT/Hina

Radovan Dobronić

Radovan Dobronić

Foto: Borna Filic / PIXSELL

Državno sudbeno vijeće (DSV) u utorak je potvrdilo da u stegovnom postupku protiv kandidata za predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića neće postupati do dovršetka imenovanja predsjednika najvišeg suda, kako ne bi utjecalo na postupak izbora.

Dobronić je na nedavnom predstavljanju pred saborskim Odborom za pravosuđe rekao da je za stegovni postupak zbog neispunjavanja sudačke norme doznao od novinara, a Odbor je prije glasovanja o kandidatima zatražio dodatne podatke o postupku protiv Dobronića, kojega predsjednik RH Zoran Milanović želi na čelu Vrhovnog suda.

U DSV-u ističu da su Saboru tražene podatke dostavili jučer, a za što je sudac Dobronić dao suglasnost, u skladu s Poslovnikom DSV-a. Napominju i da DSV "ne blokira izbor predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske, kao što to pokušavaju plasirati pojedini mediji", s obzirom na to da je stegovni postupak protiv Dobronića pokrenut prije objave javnog poziva, 1. listopada 2020.

DSV će u stegovnom postupku protiv suca Dobronića postupati kad navedeni predmet dođe u rad, prema redoslijedu zaprimanja, a što svakako neće biti u razdoblju imenovanja predsjednika Vrhovnog suda RH kako ne bi utjecali na postupak izbora. Na tvrdnje da je Dobronić o postupku doznao iz medija kažu da ne postoji propisana obveza prethodnog obavještavanja ni od strane DSV-a ni od strane predsjednika suda, ali... "većina predsjednika kolegijalno obavijesti suca da je pokrenut stegovni postupak".

Bačić (HDZ): DSV je Dobronićev slučaj odavno trebao riješiti

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić kazao je da dokumente koje je Odbor tražio prije izjašnjavanja o kandidatima nije vidio, no smatra da je DSV Dobronićev slučaj odavno trebao riješiti.

- S obzirom na to da je postupak protiv suca Dobronića započeo prije godinu dana, mislim da je DSV bio gotovo u obvezi riješiti taj predmet, rekao je Bačić, dodajući kako smatra da je to u ovom slučaju prethodno pitanje. 

- Taj predmet, kojim je predsjednik Trgovačkog suda u Zagrebu pokrenuo postupak protiv suca Dobronića, u redovnoj proceduri kada bi se Dobronić javio za suca Vrhovnog suda, pretpostavljam da bi bila otegotna okolnost i nisam siguran da bi mogao biti izabran za suca Vrhovnog suda. Na ovaj način, ukoliko DSV to ne riješi, a politika i Sabor, na prijedlog predsjednika RH, izaberu Dobronića za predsjednika Vrhovnog suda, automatski se taj postupak prekida jer DSV ne može, sukladno zakonu, voditi postupak protiv predsjednika Vrhovnog suda, ustvrdio je Bačić.
Zaključio je da će saborska većina odluku o tome kojega će kandidata podržati donijeti nakon što prouči izvješće DSV-a i "sve aspekte" nedavnih intervjua pred saborskim Odborom za pravosuđe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!