Duboke rane od potresa sporo zacjeljuju

19:26 / 29.12.2021.

Autor: Boris Kanazir, Tamara Marković, Jelena Šarić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Stanovnici s Banovine

Stanovnici s Banovine

Foto: Dnevnik / HRT

Godinu dana poslije velikog potresa želje i nade stanovnika koji još ne mogu u svoje razrušene domove više su nego jasne -što brže napuštanje skučenih kontejnera, povratak u normalan život, te da se potres više nikada ne ponovi.


Duboke rane od potresa u Petrinji - sporo zacjeljuju.

Život se, iz razrušenog središta grada, preselio u kontejnerska naselja. Teško je, kažu stanovnici, skromni i zadovoljni jer imaju kakav-takav krov nad glavom.

- Poslije tog potresa kako sam tu došla, vidim da mi ne treba puno, ni kuća na kat, ni nešto posebno, priznaje Marija Radošević.

Stanari zgrade u Sisku koja ima crvenu naljepnicu - na godišnjicu potresa okupili su se uz ražanj, a bolje dane čekaju u kontejnerima, mobilnim i kamp-kućicama.

- Donji stanovi su kompletno ošli, znači neuporabljivi su. Sad čekamo daljnje upute već evo godinu dana. Ništa se dešava, kaže Slobodan Culjaga.

U epicentru razornog potresa - Strašniku - nerado se prisjećaju tog utorka, 29. prosinca 2020.

- Takav strah, panika...Svih četvero smo bili u kući u tom trenutku, izvlačili smo se iz kuće kako su umjeli i mogli, prisjeća se Stjepan Batinić.

Više pogledajte u prilogu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!