19:17 / 30.03.2021.

Autor: V.G./Dnevnik/HRT/IMS

Koronavirus u dubrovačkom zatvoru

Zgrada dubrovačkog suda i zatvora

Zgrada dubrovačkog suda i zatvora

Foto: Grgo Jelavic / PIXSELL

Dubrovačko-neretvanska županija danas ima najveći broj novooboljelih u 24 sata od početka pandemije - čak 142.  Potvrđeno je da je koronavirus ušao i u dubrovački zatvor. Oboljele su dvije osobe lišene slobode te petero zatvorskih službenika. 

Najviše zaraženih je u Metkoviću, ali virus se širi i u drugim dijelovima županije. Sve to rezultira pritiskom na dubrovačku Opću bolnicu gdje je trenutno smješteno 66 pacijenata.

- U jedinici Intezivnog liječenja zbog virusne upale pluća uzrokovane covid-19 virusom liječi se sedam bolesnika. Pet pacijenata je na respiratoru, kod dvojice bolesnika disanje pomažemo pomoću jedne posebne maske, rekla je za središnji Dnevnik HTV-a Marija Doršner, voditeljica Odjela anesteziologije i intenzivne medicine u OB Dubrovnik.

Za razliku od početka epidemije u novom valu je vidljivo, upozorila je Doršner, da pacijenti imaju puno teže kliničke slike.

- Dobna granica s pomiče prema nižim godinama. Najveći broj bolesnika je od 60 do 70 godina, ali nažalost u ovom valu bolest izaziva teže komplikacije i potrebe za mehaničkom ventilacijom čak i kod ljudi u 40-ima pa i kod mlađih, rekla je doktorica.

Doršner je rekla kako u Dubrovačko-neretvanskoj županiji dominira britanski soj koronavirusa te da je njegova karakteristika puno veća zaraznost.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!