Dubrovački turistički vodiči na nogama

22.03.2022.

07:00

Autor: Sandra Lacković/Regionalni dnevnik/HRT

Prosvjed dubrovačkih vodiča

Prosvjed dubrovačkih vodiča

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Nacrt prijedloga pravilnika koji reguliraju edukaciju vodiča i popis zaštićenih lokaliteta, a koji prate novi zakon o turizmu uzbunio je Društvo turističih vodiča Dubrovnik. Ne žele monopol na vođenje - ali žele da strani turistički vodiči imaju jednako znanje i obrazovanje kao i domaći.

Raste nezadovoljstvo Društva turističkih vodiča Dubrovnik nakon nedavnog sastanka u Ministarstvu turizma. Nacrt prijedloga pravilnika popis zaštićenih lokaliteta koji traži posebnu edukaciju vodiča - s dosadašnjih 500 smanjuje na 150.

- Uzet ću primjer Dubrovnika. Dubrovnik Ministarstvo turizma niti Ministarstvo kulture nije stavilo na listu, nego smo se mi našli na listi zaštićenih lokaliteta zahvaljujući Ministarstvu branitelja, kaže predsjednica Društva turističkih vodiča Dubrovnik Ivana Zbačnik.

Problem je što žele zaštititi manje valorizirane lokalitete, a istodobno nisu uključene najvažnije spomeničke cjeline u državi. To se osobito odnosi na četiri dalmatinske županije pa je Zajednica društava turističkih vodiča ponudila svoje prijedloge.

Zbačnik dodaje kako vodiči nisu zadovoljn jer su "ministarstva kulture i turizma ispreskakali najbitnije spomeničke cjeline i stare gradske jezgre dalmatinskih gradova." Smatraju da nacrt pravilnika o stručnom ispitu za vodiče znatno srozava kvalitetu edukacije.

U nekim europskim državama profesija turističkog vodiča nije regulirana.

- Vodiči iz tih zemalja mogu s jednim papirom godinu dana raditi u turizmu. Nije bitno koji posao, ali godinu dana oni mogu voditi po svim nezaštićenim lokalitetima - bez iokakve daljnje provjere znanja. Mi se s tim ne slažemo i smatramo da trebamo zaštitit našu kulturnu baštinu, poručila je dopredsjednica Društva turističkih vodiča Dubrovnik Patricia Cvinar.

Hrvatski vodiči ne boje se konkurencije - samo žele da strani kolege imaju isti stupanj edukacije.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!