Uznemirujuće snimke: Radnik resorta obračunao se s Legazom

26.08.2023.

17:00

Autor: Sandra Dičak/Regionalni dnevnik/HRT

Dubrovčanin Igor Legaz u srijedu je uz pomoć sugrađana prepilio ogradu i srušio zid u blizini vile Elite u Lapadu kako bi svima omogućio prilaz plaži. Spor traje punih 15 godina. Zid i ograda bili su na pomorskom dobru pa u Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj tvrde da nema kaznenog djela. I danas se za vrijeme snimanja priloga dogodio incident.

Ograda je pala, a zatim i zid. Trebalo je pet sati truda da se sruši, intervenirala je i policija. Priveden je radnik resorta koji je pružio otpor akciji. 


- Događaj na vili Eliti je poraz države i svih njezinih institucija. Činjenica je da je frustracija uzurpacijom pomorskog dobra diljem obale ovdje doživjela kulminaciju i da su građani uzeli stvar u svoje ruke, rekao je Marko Giljača, županijski vijećnik Srđ je Grad/Možemo.


- Mi ništa ne radimo nego obnavljamo stari put. Kad kažem mi, mislim na udrugu Divlja liga vaterpolo, koja ima djelatnost uređivanje i održavanje pristupnih puteva do mora. Mi upravo to i radimo, poručuje Legaz, predsjednik spomenute udruge.


Do plaže inače postoje dva prilaza, no zid na pomorskom dobru gdje je nekad bio glavni put do plaže zasmetao je Legazu. 


- S obzirom da su ovo vrlo važne gradske skale, mi inzistiramo da grad Dubrovnik napravi tu skale jer za taj dio treba troškova koje mi nemamo, kaže Legaz.


U resortu najavljuju da će poduzeti pravne korake.


- Možemo reći da zid ima pripadajuću dozvolu sve u skladu sa zakonom Republike Hrvatske i taj zid je funkcionalan. Desetljećima postoji, dio je funkcionalne cjeline vile, isto tako ima svoju svrhu, dakle, tamo vam je provalija. I ono što je jako bitno za pitanje pomorskog dobra - oduvijek su za građane postojala te i danas postoje jedina dva sigurna puta do plaže, kaže Petar Krvarić, direktor marketinga u poduzeću Royal Hotels & Resort.


Za vrijeme snimanja opet je došlo do obračuna radnika resorta s Legazom. Ovaj put policija nije intervenirala niti je imala komentara na incident. Prema svemu sudeći, novi Zakon o pomorskom dobru još se ne primjenjuje. Grad najavljuje da će u listopadu zaposliti redare za pomorsko dobro. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!