Stanovnici dubrovačkog područja prisjetili se 1996.

25.02.2021.

15:06

Autor: HRT/B.V.M.

Potres na dubrovačkom području 1996.

Potres na dubrovačkom području 1996.

Foto: HRT / arhivske snimke

Dva snažna potresa pogodila su dubrovačko područje 1996. godine, 5. rujna u 22 sata i 45 minuta razorni potres jačine između sedam i osam stupnjeva po Mercallijevoj ljestvici, u epicentru 5,6 stupnjeva prema Richteru pogodio je područje Stona, dubrovačkog primorja i Hercegovine. Ston i okolicu 17. rujna 1996. godine zatresao je još jedan jednako snažan potres. Materijalna šteta bila je ogromna. Sat na staroj Gradskoj vijećnici stao je točno u tom trenutku. 

U samo tri tjedna preko 200 potresa je pogodilo područje Stona, Slanog i dubrovačkog primorja. Srušene su i oštećene kuće, srušena je crkva Sv. Vlaha, oštećen je bio i dio zidina. Serija naknadnih potresa koja je uslijedila trajala je više od dvije godine.

Pomoć se tražila, ali i stizala sa svih strana.

- Još jednom apeliram na našu javnost, tko može neka pomogne upravo u tome. Trebaju nam kontejneri i trebaju nam kamp kućice, rekao je tadašnji Dubrovačko-neretvanski župan Jure Burić.

Pogledajte video:Ukupno je bilo pogođeno 19 naselja u dubrovačkom primorju. Ljudskih žrtava, izvještavali su novinari, nije bilo, kao ni ozlijeđenih.

Hrana se tada dijelila na bonove. Razvodnik Stipe Odak obilazio je šest sela, Ston i Klek.

- Za koliko stignete sve to obići? Jučer sam napravio 612 kilometara. Ako idem tri puta, 612 kilometara za jedno 12, 13 sati sve. Nije nitko gladan ostao, svatko ima za jesti, samo treba prijaviti koliko treba, rekao je tada razvodnik Odak.


Stonjani su tada bili okupljeni oko svojih privremenih utočišta - kontejnera i kamp kućica. U raščišćavanju naselja i prometnica pomagala je Hrvatska vojska.

- Djelatnici Državnog seizmološkog zavoda na terenu diljem županije i šire postavljali su 40-ak uređaja, akcelografa i seizmografa. Stanovništvo je bilo zbrinuto, a opskrba hranom i pitkom vodom je funkcionirala, stajalo je u tadašnjim medijskim izvještajima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!