Dubrovnik: Za specijalizacije i smještaj zdravstvenih radnika 239 tisuća eura

16.06.2023.

15:47

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Opća bolnica u Dubrovniku

Opća bolnica u Dubrovniku

Foto: Grgo Jelavic / PIXSELL

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić potpisao je u petak s ravnateljima županijskih zdravstvenih ustanova 239 tisuća eura vrijedne ugovore o sufinanciranju specijalizacija i stanovanja zdravstvenih radnika za 2023. godinu.

Nikola Dobroslavić je istaknuo kako se iz županijskog proračuna za zdravstvo redovno godišnje izdvaja oko 2,8 milijuna eura.

- I ovim mjerama potpomažemo poticaje naših zdravstvenih ustanova za specijalizacije ili subvencije stanarina, rekao je.

Podsjetio je kako će se iz istih izvora s 80 tisuća eura ove godine financirati trinaest turističkih ambulanti, dok se za cjelogodišnju hitnu helikoptersku medicinsku službu izdvaja oko 50 tisuća eura.

- Završili smo 50 milijuna kuna vrijedan veliki projekt dnevnih bolnica u Dubrovniku i Metkoviću, a u tijeku je nabava CT uređaja za domove zdravlja u Korčuli i Metkoviću, gdje imamo specijaliste koji će ih odmah koristiti, rekao je Dobroslavić.

- U Metkoviću, nastavio je, završavamo i centar za djecu s poteškoćama u razvoju, a još smo dva takva centra, u Korčuli i na Pelješcu, prijavili na europsko financiranje.

Dodao je kako je među korisnicima županijske stipendije petnaest liječnika i 24 medicinske sestre.

- Imamo dovoljno liječnika u domovima zdravlja i hitnoj medicini, a u bolnici nam nedostaju neki specijalisti, što nadomještamo gostujućim liječnicima. Sve su specijalističke službe zastupljene i sugrađani ne osjećaju taj nedostatak, rekao je Dobroslavić.

Nedostatak osoblja


Ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik Branko Bazdan rekao je kako u njegovoj ustanovi nedostaju po jedan pedijatar, ginekolog i liječnik obiteljske medicine.

- Kod koncesionara radi osam liječnika koji imaju uvjete za mirovinu, što će predstavljati problem. Mislim da je usluga na vrlo zadovoljavajućoj razini, izjavio je.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić kazao je kako Dubrovačko-neretvanska županija već godinama ulaže u zdravstvene ustanove kojima je osnivač, kako bi se postigla veća kvaliteta zdravstvene usluge.

- Kroz program specijalizacija, subvencije stanovanja i opremanja zdravstvenih ustanova, decentralizirana sredstva i zajedničke programe ispunja se ustavna dužnost Županije o jednakoj dostupnosti zdravstvene usluge svim građanima, rekao je Bekić.

Dodao je kako u dubrovačkoj bolnici na svakog liječnika nedostaje još jedan, a isto je i s medicinskim sestrama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!