Problemi u primarnoj zaštiti akumulirani desetljećima

15.06.2023.

17:08

Autor: Hina/E.P.C.

Ministar zdravstva Vili Beroš

Ministar zdravstva Vili Beroš

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

U reakciji na revizijsko izvješće o djelomičnoj dostupnosti primarne zdravstvene zaštite Ministarstvo zdravstva ističe kako je riječ o izazovima akumuliranima desetljećima te da je aktualna zdravstvena administracija naglasak stavila upravo na jačanje tog dijela zdravstvene zaštite.


Osigurane 922 specijalizacije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti


Ukupno je za primarnu zdravstvenu zaštitu osigurano iz EU fondova financiranje 922 specijalizacije i to za obiteljsku medicinu, pedijatriju, ginekologiju, klinička radiologiju i hitnu medicinu, vrijednosti od 130 milijuna eura iz EU fondova, ističe Ministartsvo u priopćenju.


Državna revizija ispitivala je planiranje i dostupnost ljudskih resursa, odnosno broj liječnika i teritorijalnu pokrivenost primarnom zdravstvenom zaštitom, te izdala 28 naloga i naputaka zdravstvenoj administraciji - Ministarstvu zdravstva, Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).


 Uz ostalo, ustanovljeno je da nema dugoročnog planiranja potreba za ljudskim resursima, analize stanja, nema Mreže javnozdravstvene službe ni evidencije specijalizacija.


Uočeni nedostaci rezultat nebrige prethodnih administracija


U Ministarstvu zdravstva kažu da su u reformi zdravstva naglasak stavili na jačanje primarne zdravstvene zaštite i uloge domova zdravlja, a uočeni nedostaci su rezultat nebrige za primarnu zdravstvenu zaštitu prethodnih administracija.


Najavljuju da će planiranim specijalizacijama omogućiti ravnomjernu i dostatnu popunjenost mreže javne zdravstvene službe, poboljšati dostupnost, nadomjestiti manjak liječnika zbog odlaska u mirovinu dok županije, kao osnivači domova zdravlja, imaju važnu ulogu potaknuti interes liječnika obiteljske medicine za njihova područja, a ponajviše ruralne sredine.


Reformske mjere u području primarne zdravstvene zaštite


Uz navedeno, reformske mjere u području primarne zdravstvene zaštite uključuju uspostavljanje jednog doma zdravlja unutar županije te podružnice domova zdravlja i razvoj djelatnosti prema specifičnostima područja i potrebama stanovništva.


Primjerice, nema više ograničenja do 25 posto za djelatnosti pri domu zdravlja, već se uzimaju u obzir specifičnosti pojedinih područja i potrebe za osiguravanjem usluga zdravstvene zaštite u pojedinim djelatnostima.

Jača se infrastruktura na razini primarne zdravstvene zaštite

Osnažuje se i izvanbolnička specijalistička zdravstvena zaštita i jača infrastruktura na razini primarne zdravstvene zaštite.

Reorganizira se hitna medicinska služba, spajanjem saniteta i hitne medicine, uvode se sestrinska savjetovališta za pružanje osnovne skrbi za određene kronične bolesti, psihološke i logopedske djelatnosti pri domovima zdravlja te se uvodi i fizikalna terapija na primarnoj razini.


Ministarstvo navodi i da će se primarci administrativno rasteretiti jer će se zaposliti administratore kao i da će se dio administrativnih poslova usmjeriti prema HZZO-u, poput putnih naloga.


Ističu i da je omogućeno kontrolorima HZZO-a zaključivanje bolovanja što dodatno olakšava posao djelatnicima domova zdravlja.


Navode i da je dana mogućnost rada do 68 godina liječnicima u privatnoj praksi, bez mišljenja županije i suglasnosti Ministarstva, a za premještaj lokacije privatne prakse dostatna je suglasnost Upravnog vijeća doma zdravlja umjesto županijske skupštine.


U sklopu reforme zdravstva, u drugoj polovini ove godine, planirano je donošenje Mreže javnozdravstvene službe kao i Plana i programa mjera zdravstvene zaštite.


Potom slijedi u 2024. godini uvođenje novog modela ugovaranja i financiranja zdravstvene zaštite, poručuju iz Ministarstva.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!