09:49 / 19.01.2022.

Autor: P.F./HRT

Duel Sanadera i Glasovac, uvod u zasjedanje Sabora

Duel Ante Sanadera (HDZ) i Sabine Glasovac (SDP)

Duel Ante Sanadera (HDZ) i Sabine Glasovac (SDP)

Foto: HTV / HRT

Uoči sjednice Sabora ispred kamera HRT-a sučelili su se saborski zastupnici Sabina Glasovac (SDP) i Ante Sanader (HDZ) i dali naslutiti kakvo će biti aktualno prijepodne u Saboru.

Oboje su potpredsjednici Sabora, institucije koja baš dobro i ne kotira kod građana. Na pitanje jesu li nedostajali građanima ovih mjesec dana što nisu zasjedali, Glasovac je rekla da to treba pitati građane. Dodala je da joj je nedostajao posao.

- Mi nismo carski namjesnici. Mi smo izabrani od nekog, neki nas vole, neki nas ne vole. Političari u Saboru su negativni po rejtingu, a i političar kao zanimanje spada u najnegativnije. Mnogima nismo nedostajali, ali imamo i neke koji navijaju za nas pa smo im nedostajali, rekao je Sanader.

O obnovi - zakon postoji, a od obnove ni "o"

Sanader je rekao kako obnova ne ide kako se očekivalo, ali s obzirom na štetu da se vidi kako je to kompleksno. 

- Moramo biti realni da je to prezahtjevno, napravljeno je sve u zakonodavnom smislu, a u operativnom smislu svaki dan dižemo organizaciju, rekao je.

Glasovac je rekla kako postoje izazovni zahtjevi kako što je obnova i postoje Vlada i čelnici koji su tome poslu dorasli ili nisu.

- Ne bih se složila s gospodinom Sanaderom da nismo zadovoljni brzinom obnove jer ona nije niti krenula. Najvjerojatnije ćemo ići s opozivom ministra Horvata, rekla je Glasovac nabrajajući razloge opozicije za to, a spomenula je i fijasko s povlačenjem 5,1 milijardi kuna iz Fonda solidarnosti jer je dosad povučeno 43,5 milijuna.

Sanader je spomenuo kako se još vuku repovi iz obnove od poplave u Gunji kada je na vlasti bio SDP te dodao kako će Hrvatska znati produžiti rok za povlačenje i iskoristiti sredstva. I tu je počeo duel Sanader - Glasovac, koja je rekla da zašto bi Hrvatska dobila produženje za novac za hitne intervencije kad u godinu dana nije napravljeno apsolutno ništa.

- Sredstva nećemo izgubiti, premijer Plenković sve što je obećao je realizirao, to je sigurno, rekao je Sanader.

O inflaciji, poskupljenju energenata

Sanader kaže kako se Vlada zna nositi s tim.

- Radi se na razvoju modela pomoći zbog nadolazećih visokih cijena struje i plina, istaknuo je.

- Točno je da je inflacija problem cijele Europe, međutim brojne države  reagiraju na nju težeći da zaštite građane, posebno one koji su u siromaštvu ili u riziku od siromaštva. U Hrvatskoj živi 700.000 ljudi u siromaštvu, a 900.000 u riziku od siromaštva. Energetski smo ovisni o uvozu i predlažemo Vladi da prestane promatrati kako se situacija razvija i da počne djelovati, rekla je Glasovac.

Sanader je rekao kako je ova Vlada pokazala da se zna nositi s problemima te ponovio što je sve učinjeno tijekom pandemije, a podsjetio i na nedavno čuvanje cijene goriva dodavši kako će vidjeti do kraja tjedna kako će se razvijati cijena goriva te ako će se dizati da će reagirati. Rekao je kako su u SDP-u katastrofičari, a da se Vlada zna nositi s najtežim krizama

Glasovac je navela kako preporučuje Sanaderu da se manje bavi problema SDP-a, a više problemima građana.

Duel uživo

Potom je uslijedio duel i polemika oko rejtinga stranaka, snage stranaka, izborima, što građani smatraju, ružičastim naočalama i obnovi, Gunji, siromaštvu u Hrvatskoj i drugo.

Cijeli duel donosimo u videoprilogu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!