07:30 / 19.01.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Žustra rasprava na aktualnom prijepodnevu u Saboru

Aktualno prijepodne u Saboru

Aktualno prijepodne u Saboru

Foto: HTV / HRT

Nakon jednomjesečne stanke Hrvatski sabor aktualnim prijepodnevom počeo je redovito proljetno zasjedanje i 10. sjednicu, koja će potrajati do sredine ožujka, a po potrebi i duže.

Ždrijebom je odlučeno da će prvo pitanje članovima Vlade postaviti Ermina Lekaj Prljaskaj (NZ), posljednje, 39. HSLS-ov Darko Klasić.

Uz aktualno prijepodne, Sabor će raspraviti premijerovo Izvješće o sastancima Europskog vijeća u prošloj godini, a u četvrtak paket zakona o socijalnoj skrbi te u petak konačnu verziju zakona o zaštiti potrošača.

- Hrvatska je dužna štititi svoje državljane izvan domovine i u BiH. Koliko smo se približili rješavanju neriješenih pitanja BiH?, pitala je zastupnica Lekaj Prljaskaj.

Ministar Gordan Grlić Radman odgovorio je i pritom hvalio premijerov posjet BiH. Kazao je da bi se na proljeće trebala dogoditi zajednička sjednica Vlade RH i sjednica Vijeća ministara BiH.

Što s brodom Postira?

HDZ-ov Mato Franković postavio je pitanje Olegu Butkoviću, ministru prometa. Pitanje se odnosilo na brod Postira. Kaže da je putnički brod neuporabljiv, a da i dalje plovi.

- Navedeno plovilo se nakon remonta vratilo i ponovo je stavljeno u uporabu. Ignorira se sigurnost posade i putnika. U kojem vremenskom roku se može očekivati adekvatnije plovilo?, upitao je Franković.

- Navedeno plovilo servisira Jadrolinija, a navedeno plovilo starije je od mene. Razgovarali smo s Jadrolinijom o tome. Njihov prihod je zbog korone bio manji i nisu mogli ići u investicije i nabavu novih plovila. Namjeravamo uskoro ići u nabavku novih plovila, raspisat će se natječaji za gradnju novih brodova. Izgradit će se u 2023. godini. Jadrolinija ide u nabavku šest novih brodova, tri putnička i tri katamarana, istaknuo je ministar. 

Davor Dretar iz Domovinskog pokreta postavio je pitanje premijeru Andreju Plenkoviću. Pitanje je vezano uz Strateški plan za poljoprivredu, ključni dokument za povlačenje 3,6 milijardi eura iz europske blagajne namijenjenih hrvatskom selu.

- Zbog kritika Europske komisije morali ste se umiješati i vi, zatražiti promjenu na čelu tima zaduženog za izradu strateškog plana, pa ste umjesto Žarka Tušeka imenovali Tugomira Majdaka. Zanima me trebaju li se poljoprivrednici zabrinuti da će zbog nerada i lošeg strateškog plana ostati bez 3,6 milijardi eura i hoće li državni tajnik Tušek snositi ikakvu političku odgovornost, pitao je Dretar.

Plan je u potpunosti na tragu programa Vlade, povećanja poljoprivredne proizvodnje i strategije za poljoprivredu, odgovorio je premijer Andrej Plenković.

- Ministrica Marija Vučković uživa moje povjerenje i ona je ta koja je zadužena da se svi dokumenti prihvate na vrijeme i da se pripreme podloge. U proteklim godinama smo rasteretili hrvatski državni proračun jer se dio potpora prebacio na europski proračun, a sve manje je imao terete za dio proračuna koji se odnosi na poljoprivredu, ali smo isto tako prateći sve krize u sektoru donosili brze i adekvatne mjere potpore koje su omogućile baš svim dionicima da ostanu na nogama i rješavaju svoje probleme, rekao je.

- Ne mogu reći da sam zadovoljan odgovorom, zadovoljan sam formom u kojoj ste dali odgovor. To je klasična forma koju smo očekivali, jedan PR-ovski članak, molim lijepo bez zamjerke, ali od istine se ne može pobjeći, rekao je Dretar.

- Istina je takva da vi, vaši kolegice i kolege, gledate na situaciju u Hrvatskoj drugim naočalama i iz neke druge perspektive. Čujemo od članova vaše Vlade da je vama u ovoj zemlji dobro i da je ovdje lijepo živjeti. Pokazatelji su nažalost drugačiji. Kako gospodarski tako i demografski. Vidimo i sami kad ste se vratili s grudanja iz Petrinje što o tome ondje misle ljudi.

"Kada aršini budu isti, onda grakćite"

- Pitat ću Vas imate li podatak ili okvirni broj koliko je narastao broj zaposlenih u središnjoj i državnoj upravi u zadnje četiri godine?, upitala je zastupnica iz redova Domovinskog pokreta Marija Selak-Raspudić

Kaže da je Središnji državni ured zaposlio na poslovima obnove Marija Peteka, sina Kreše Peteka. Premijeru je poručila "Dont look down, look up". 

- Zastupnice, čestitam vam, pratimo medije, a ne samo intervjue. Kao glavna ljubiteljica Zorana Milanovića, šutite kad se on brati s Miloradom Dodikom. Onda je gromoglasna tišina mostovaca. Ništa, zero, nula. Jeste li vi raskinuli s Milanovićem? Kada aršini budu isti, onda grakćite, odgovorio je premijer zastupnici. 

Zastupnik Miro Bulj zatražio je povredu Poslovnika.

- Na četničkim slavljima bio je vaš koalicijski partner Milorad Pupovac, poručio je Bulj premijeru Plenkoviću, a potom i zaradio povredu Poslovnika. 

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković najavio je u srijedu tijekom saborskog aktualnog prijepodneva da će ove godine biti pokrenuta nabava šest novih brodova za Jadroliniju od kojih će jedan biti namijenjen za liniju koja spaja Šipan, Lopud, Koločep i Dubrovnik.

- U ovoj godini planiramo kroz Nacionalni program oporavka nabavu šest novih brodova, tri putnička i tri katamarana, ove godine krenut će gradnja tih brodova i u 2023. Dubrovnik može očekivati novi brod, kazao je Butković odgovarajući na upit Mate Frankovića (HDZ) koji je upozorio na dotrajalost broda Postira koji spaja Dubrovnik i Elafite.

- Do tada će se brod Postira servisirati ili nabaviti neki polovni brod kako bi linija funkcionirala, dodao je ministar.

"Kada budem išao na Europsko vijeće povest ću vas ili nekog iz Mosta"

Mostov Miro Bulj postavio je pitanje premijeru Andreju Plenkoviću.

- Znam da imate velike probleme, demontiraju vas europske institucije, znam da OLAF vašoj Gabi provjerava trošenje europskih sredstava. Očito ste drugorazredni igrač pa nemate utjecaj prema vašoj prijateljici Ursuli. Ali moje pitanje je realnost. Trenutno imamo najskuplje cijene goriva, na granici smo 12 kuna. Vi ste zamrznuli cijene, međutim, što se događa, pada cijena barela, a u Hrvatskoj raste cijena goriva. Jer kod zamrzavanja ste trebali smanjiti i trošarine. To sve utječe na standard, poljoprivredu, bit će skupa hrana. Vidim da spominjete cijene PDV-a za plin, međutim narod zanimaju točne mjere. Koje mjere ste poduzeli za inflaciju, pitao je Bulj.

- Kada budem išao na Europsko vijeće, povest ću vas ili nekog iz Mosta da mi malo tamo rastumači s kim razgovarati i na kojem jeziku, da me uputite, a još predložiti Božinoviću da vas kao antivaksera kooptira u Stožer, odgovorio je Plenković.

- Neki dan ste izjavili da su građani sami krivi za stanje u zemlji jer vide čašu polupraznu. Vaša izjava da su građani prepesimistični dobila je dostojan odgovor Borne Sora koji je rekao da čaše nema, da ste je ukrali. Stotine tisuća mladih ljudi koji su otišli, otišli su zbog nepravde i nepravilnosti. Jedna takva nepravda se događala godinama u HNB-u. Zašto to niste ranije regulirali?, poručila je Sandra Benčić iz Možemo! u saborskoj raspravi.

Poručio je premijer kako stvar u HNB-u nema veze s HDZ-om. Kaže da sve te podatke može čitati jedino iz medija. 

- Imam prijedlog kako ubrzati obnovu. A to je u svaku od nekoliko tisuća zgrada koje čekaju obnovu stavite jednog Frku Petešića i u tom slučaju neće biti frke, jer vidimo kada postoji osobni interes onda obnova može ići jako brzo, poručio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Ministar Vili Beroš osvrnuo se pak na epidemiološku situaciju.

- Danas imamo 1796 hospitaliziranih bolesnika, što je četiri manje nego jučer. Možemo primjetiti da je prisutna dinamika pada hospitaliziranih. Vjerujem da će to biti dobar znak, poručio je ministar zdravstva. 

Ivan Penava
(DP) upozorio je na pogubne tendencije koje je pokazao popis stanovništva te upitao premijera hoće li zbog toga raspustiti aktualnu vladu i okupiti sve političke, stručne snage.

- Jel' to vi kao desetogodišnji HDZ-ovac nudite nama koaliciju?, upitao ga je Plenković te odbacio razmišljanja o raspuštanju Vlade.

Ne, Vlada je dobila povjerenje, parlamentarna većina je stabilna, suočavamo se s problemima, no ne bježimo od njih i ne prebacujemo odgovornost na drugog, kazao je Penavi te podsjetio što je Vlada unatrag šest godina radila da pomogne Vukovaru i njegovoj županiji.

- Vi ste sami sebe izbacili iz kalkulacije da budemo partneri u vladi, rekao je Penavi, pitajući ga bi li on kao predsjednik DP-a išao u koaliciju s nekim tko kaže 'može DP, ali ne Penava'.

"Priča o Mihanoviću završila"

- Gdje to ima?, zapitao se premijer.

Marija Jelkovac (HDZ) pitala je ministra graditeljstva Darka Horvata što je s korištenjem sredstava iz Fonda solidarnosti za obnovu od potresa. Plasiraju se informacije o korištenju tih sredstava, da ćemo veći dio morati vratiti kao neiskorišten, navela je zastupnica.

- Jako puno polemike, jako puno neistine i jako puno informacija koje su ne netočne, nego zločeste, odgovorio je Horvat na napise o Fondu solidarnosti.

Katici Glamuzini (Socijaldemokrati), koja je problematizirala doktorat Vice Mihanovića, predsjednika splitskog SDP-a, premijer je odgovorio kako je ta priča završila.

- Mihanović je obranio doktorat na osječkom Ekonomskom fakultetu, svi smo pratili tu temu koja se, uz snažnu potporu SDP-a, ponavljala više nego ijedna druga, koliko sam upućen, posebno povjerenstvo na Sveučilištu u Osijeku je pregledalo taj rad, utvrdilo da nije plagijat i što se nas tiče, tu je ta priča završila, rekao je Plenković.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!