Dukić: Očekujemo daljnju nabavu vatrogasnih vozila

18.07.2022.

08:13

Autor: T.D./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Darko Dukić

Darko Dukić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac i zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije Darko Dukić gostovali su u emisiji HTV-a "Dobro jutro, Hrvatska" i govorili o požarima u Istri i Dalmaciji.

Galerija
Dino Kozlevac, Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRT
Sezona požara, Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

U Hrvatskoj je od početka godine do sredine svibnja zabilježeno 8755 požara na otvorenim prostorima, objektima i prometnim sredstvima. 

U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, ukupan broj požara porastao je za 45,24 posto. Kad se promatraju samo požari na otvorenim prostorima, podaci su porazni - u prvih pet mjeseci ove godine broj požara veći je za 74 posto u odnosu na isto razdoblje lani. 

Darko Dukić rekao je da je na području Zatona, Rasline i Vodica izgorjelo 3300 hektara, a 20 stambenih i gospodarskih objekata oštećeno je u tom požaru.  

- Velik broj maslinika i borove šume djeluju dosta dobro. Jedan dio vatrogasnih snaga i dalje je na terenu i tako će biti tijekom cijelog dana. Nemamo otvorene vatre ni izdimljavanja, naglasio je.

Dukić: Prošao sam puno požara, nagledao se svega i svačega, ali ovakav požar nisam doživio

Na pitanje zna li se uzrok požara na području Vodica i Zatona, Dukić je odgovorio da policija od prvog dana radi na utvrđivanju štete.

- Radi se o nezapamćenom požaru. Prošao sam puno požara, nagledao se svega i svačega, ali ovakav požar nisam doživio. Strahovitom brzinom se širio požar i kompletno područje je dosta teško, brdovito, kanjoni. Mjesta Zaton i Raslina nalaze se u kanjonima i dio puteva je neprohodan za vatrogasna vozila. Zračne snage i dva kanadera koji su u tom trenutku pomagali, bilo je velikih vremenskih nepovoljnih uvjeta, na tom području nisu mogli napraviti ništa. Tu su bile stotine fronti požara. Vjetar je svakih 5-10 minuta mijenjao smjer s dosta jakim udarima. Snage koje su u tom trenutku bile na požarištu dale su svoj maksimum. Krenut ćemo u proceduru da se proglasi elementarna nepogoda, rekao je.

Iz Rasline je evakuiran dio stanovnika.

- Nisam htio izdati zapovijed da počne evakuacija jer da se po zakonu radila evakuacija i kad vidite snimke, onda bi to bio stampedo iz naseljenih mjesta te bi bilo sve zakrčeno, dodao je.

Uređenje vlastitog dvorišta

Dukić smatra kako je najbolja prevencija od požara krenuti od uređenja vlastitog dvorišta jer ne mogu vatrogasci u svakom trenutku doći pokraj svake kuće i svakome čistiti i sanirati.

- Nevjerojatno je da pored obiteljskih kuća imamo hrpe smeća i ogromnu travnatu površinu. Pozivam stanovnike Šibensko-kninske županije da krenu u uređenje svojih poljoprivrednih površina, svojih okućnica jer to su sukladno zakonu dužni učiniti. Problem su i uski prolazi, ceste koje su teško prohodne kad su požari, rekao je.

Kozlevac: U prevenciji ne odudaramo puno od ostalih krajeva

Dino Kozlevac
 rekao je da u Istri svaki dan ima požara. Jučer je buknulo šest požara koji su u kratkom roku ugašeni.

- Idemo iz dana u dan. Ne pamtim takvu sušu u Istri. Pozivam građane, ako su zapazili neku radnju, da dojave. U prevenciji ne odudaramo puno od ostalih krajeva. Lijepo je vidjeti što je Istra sva zelena, ali u ovakvoj situaciji to predstavlja veliku opasnost. Idealno bi bilo da se vratimo poljoprivredi. Došlo je do klimatskih promjena, situacija je sve gora i moramo se svi skupa prilagoditi, rekao je.

Istaknuo je da je 2015. Istra premrežena kamerama za videonadzor, na temelju čega su Hrvatske šume razvile sustav videonadzora na području Dalmacije.

- Očekujemo da se taj sustav prebaci u novi model i novu tehniku. Tako se bilježi pad broja slučajeva požara te da se prilagodi naš sustav sustavu Hrvatskih šuma, dodao je.

"U sustavu vatrogastva učinjeno mnogo u posljednje tri godine"

Naglasio je da je u sustavu vatrogastva učinjeno mnogo u posljednje tri godine.

- Nabavljeno je više od 400 vozila svih vrsta i još će ih trebati. Dugi niz godina nije se ulagalo koliko je trebalo, dodao je. 

Dukić je rekao kako opreme ima dovoljno, ali da se ona na dnevnoj bazi troši. 

- Na dnevnoj bazi imamo 5-6 požara. Očekujemo daljnju nabavu vozila i nadam se da će natječaj biti vrlo brzo raspisan te da krenemo u nabavu vatrogasnih vozila. Nadam se da će ovi požari biti opomena svima nama, zaključio je. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!