Dukić: Zadar napreduje, nije upitno povjerenje građana u HDZ

27.05.2021.

19:29

Autor: Dnevnik/Kristina Bojić/D.M./HRT

Branko Dukić

Branko Dukić

Foto: Dnevnik / HTV

Zanimljiva utrka vodi se u Zadru. U drugi krug ušli su aktualni HDZ-ov gradonačelnik Branko Dukić i Marko Vučetić, kandidat koalicije koju predvodi SDP. Iako nije odnio pobjedu u prvom krugu, Dukić je u Dnevniku HTV-a izjavio kako vezano za projekte u gradu nije upitno povjerenje građana u HDZ. 

- SDP i koalicija imali su također 3 tisuće glasova manje. U postocima to znači da su oni puno više izgubili. Međutim, mi smo svjesni poruke, rekao je Branko Dukić, dodajući da je pravo iznenađenje izbora Nezavisna lista Enija Meštrovića. 

- Građani će imati njegov glas u Vijeću i to treba poštovati, odgovorio je Branko Dukić na poruku Vučetića da je HDZ-ov kandidat pred njim u prednosti s 3 tisuće glasova, ali i 3 tisuće manje nego na prošlim izborima. 

Dodao je kako je HDZ-u u prvom planu razvoj grada i demografija te naglasio kako se grad razvija dugi niz godina i trenutačno imaju "nikad više zaposlenih ljudi, a raste i broj djece u vrtićima". 

Na pitanje je li spreman za većinu u Gradskom vijeću ponuditi mjesto predsjednika Vijeća Eniju Meštroviću, Dukić je kazao: "Ja nemam legitimitet da mogu pregovarati i nisam razgovarao s gospodinom Meštrovićem. Osnove za razgovor možemo stvoriti kad postanem gradonačelnik." Tvrdi da on, za razliku od Vučetića, može Meštroviću omogućiti da ostane neovisan, što građani i cijene. 

Ričard ili Enio Meštrović?

- To je jedan normalan proces. Moramo se dogovarati. Ne želimo svađe i kaos u Gradskom vijeću koji bi kočio razvoj grada, kazao je Dukić. Komentirajući Meštrovićevu najavu da će na prvu sjednicu Vijeća doći kao Ričard, Dukić je odgovorio da "Ričard kad potpiše i da prisegu, onda postupa kao Enio Meštrović". Vjeruje da se po programskoj osnovi uvijek mogu naći s Meštrovićem. 

Na ponovljeno pitanje je li Meštroviću spreman ponuditi mjesto predsjednika Gradskog vijeća, Dukić je odgovorio: "To samo on može reći, ja ne. Ja nisam s njim ni razgovarao. Vučetić i SDP su mu to ponudili, ne znam po kojoj osnovi. Vidim da su puno toga već podijelili, a zec je još u šumi."

- Mi nastavljamo s našim politikama. Za svako treće dijete dajemo 35.000 kn, snizili smo cijene vrtića. Ne smije biti neupisanog djeteta - s 80 na 95 posto obuhvaćenosti. Znamo točno što trebamo napraviti. Imamo besplatne udžbenike, dat ćemo i radne bilježnice. Napravit ćemo nove vrtiće i škole i konačni cilj je škola u jednoj smjeni. Nastavljamo s POS-om, dodjelom zemljišta i stanovima za iznajmljivanje mladima, rekao je Dukić, najavljujući i izgradnju poduzetničkog inkubatora te otvaranje dnevnih boravaka za starije i gradnju domova za starije.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!