19:37 / 26.05.2021.

Autor: Dnevnik/P.F./HRT

Vučetić: Zadru treba učinkovita uprava sukladna modernom društvu

Marko Vučetić

Marko Vučetić

Foto: Dnevnik / HRT

Velika borba za gradonačelnička mjesta traje do subote, kada počinje predizborna šutnja. Zanimljiva utrka vodi se i u Zadru, gdje su u drugi krug ušli aktualni HDZ-ov gradonačelnik Branko Dukić i Marko Vučetić, kandidat koalicije koju predvodi SDP.

Na pitanje je li on ta osoba koja će prekinuti vladavinu HDZ-a u Zadru nakon 30 godina i na čije glasače još računa jer je osvojio oko 3000 glasova manje u prvom krugu od protukandidata gost središnjeg Dnevnika HTV-a  Marko Vučetić, kandidat za gradonačelnika Zadra (SDP, Akcija mladih, HSS, Centar i Glas) rekao je da je protukandidat osvojio 3000 glasova više, ali i 3000 glasova manje nego što je HDZ osvojio na prethodnim izborima 2017. godine,

- Uočljiva je tendencija pada povjerenja birača prema HDZ-u što je rezultiralo prljavom kampanjom i općom mobilizacijom HDZ-ovog biračkog tijela.

Vučetić je u kampanji rekao da su  Zadrani u robovlasničkom položaju u odnosu na HDZ. Objasnio je u čemu se očituje taj robovlasnički položaj.

- Robovlasnički položaj do izražaja dolazi po samoj sintagmi da je Zadar utvrda HDZ-a. Ako promatramo ova hodočašćenja od ministra do premijera pa i pojedinih državnih tajnika, oni se prema Zadru odnose kao da je riječ o provinciji i da Zadar treba biti zahvalan tom milodarnom voljnom elementu premijera Plenkovića koji je odlučio da će Zadar nešto dobiti. Dakle, umjesto da se uspostavlja ravnopravni odnos Zadra i Zagreba, između Zadra i centralne države, Zadar je doveden u potpuni ovisan položaj  u odnosu na premijera i Vladu, a građani grada Zadra u odnosu na stranačku strukturu HDZ-a koja je potpuno zagušila javni život grada Zadra, objasnio je Vučetić.

Na pitanje što je ono ključno što bi ako postane gradonačelnik mijenjao u dosadašnjem modelu upravljanja Zadrom Vučetić je rekao kako odnosi Zadra trebaju biti partnerski, demokratski i ravnopravni.

- Zadar nije niti nešto posebno niti nešto umanjeno u odnosu ostala područja Hrvatske. Trebamo na temelju programa, naših zalaganja i snaga koje imamo razvijati Zadar. Zadar treba biti transparentan, treba se napokon uvesti digitalizacija, trebamo polagati javnosti račune za svaku potrošenu lipu i javnost treba pratiti čitav proces donošenja odluka, potrošnje novaca i tijeka transakcija, to se sada ne događa. Gradu Zadru treba jedna učinkovita uprava koja je sukladna suvremenom modernom društvu, rekao je Vučetić.

Na konstataciju da bez vijećnika gospodina Enija Meštrovića ni lijevi ni desni ne mogu ostvariti većinu u gradskom vijeću, a sam je Meštrović rekao da je s HDZ-om i SDP-om imao tek površne kontakte, upitan kakav je on kontakt imao s njim i vidi li ga kao budućeg predsjednika Gradskog vijeća Vučetić je rekao kako je s Meštrovićem razgovarao prije izbora.

- S Eniom Meštrovićem sam razgovarao prije raspisivanja izbora kada sam radio na okupljanju kompletne antihadezeovske oporbe i on je rekao da pripada antihadezeovskom pokretu i nakon toga nije bilo potrebe da razgovaramo. Na temelju rezultata koje je ostvario ja Eniju Meštroviću nudim samo demokratski pogled. Taj moj demokratski pogled njega vidi ili kao predsjednika vijeća ili kao vijećnika koji će s nama činiti većinu u gradskom vijeću. Nema nekog drugog rješenja jer bi drugo rješenje bilo rješenje moralne promjene, a ne političke promjene za koju su se građani grada Zadra odlučili. Građani grada Zadra su već dva puta svjedočili toj moralnoj promjeni u kojoj je HDZ nakon što je izgubio izbore zahvaljujući trgovini je uspio uzurpirati vlast, objasnio je Vučetić.

Na pitanje može li se izbjeći politička trgovina u sastavljanu većine u gradskom vijeću Vučetićč je rekao da može. 

- Ako bude riječ o tome da ja upravljam gradom Zadrom svi pregovori će se odvijati pred očima javnosti. Ako netko želi trgovati trebat će trgovati pred očima javnosti. To je i jedan od glavnih razloga zbog čega dosad nisam razgovarao s Eniom Meštrovićem, a kad budem razgovarao, razgovarat ću pred kamerama, najavio je Vučetić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!