10:09 / 06.05.2021.

Autor: T.V./HRT

Prosvjedovali djelatnici Klinike za tumore; Zadravec odbacila optužbe

Prosvjedovali djelatnici Klinike za tumore; prof. Zadravec iznijela protuoptužbe

Prosvjedovali djelatnici Klinike za tumore; prof. Zadravec iznijela protuoptužbe

Foto: Ivona Zadro / HRT

Zbog stanja u Klinici za tumore KBC-a Sestre milosrdnice, koja je ostala bez ijednog radiologa nakon što ih je većina dala otkaz, a ostali zatim završili na bolovanju, zaposlenici su simbolički u 5 do 12 izašli na prosvjed. Tvrde da su kolege radiolozi koji su otišli zbog loših odnosa dovedeni u takvu situaciju, te da se preostalima prijeti otkazima. 

Malo prije 12 sati velik dio djelatnika Klinike za tumore izašao je ispred ulaza u Kliniku kako bi mirnim prosvjedom dali podršku svojim kolegama radiolozima, ali i kako bi iskazali nezadovoljstvo cijelom situacijom koja je nakon odlaska radiologa nastala u Klinici za tumore, javila je u Dnevniku u podne novinarka HTV-a Margareta Jozinović

Prosvjed djelatnika u 5 do 12

U 5 do 12 djelatnici Klinike  za tumore izašli su pred bolnicu u znak potpore kolegama radiolozima ali i prosvjeda protiv stanja na radiologiji. Povod za izlazak pred bolnicu, kako se doznaje, bio je najnoviji okršaj na radiologiji, gdje je još jedna djelatnica nakon verbalnog napada prof. Zadravec završila na hitnom prijemu.

Okupljeni radnici su naglasili kako su uglavnom nezadovoljni ponašanjem dr. Zadravec te da mnogi od njih razmišljaju o davanju otkaza.

- Zadnji put kad smo se ovako okupili bio je potres. Nažalost, zbivanja u struci nas dovode u situaciju da ponovno stojimo ispred bolnice i okupimo se u znak prosvjeda i podrške našim kolegama radiolozima. Onkološka bolnica ne može funkcionirati bez radiologa i ovo što se zbiva s djelatnošću radiologije kroz dulji vremenski period je nedopustivo, rekao je Ivica Mamić, subspecijalist ginekološke onkologije.

- Osobno protiv profesorice Zadravec nemam ništa, ali imam protiv njezinih odluka koje, mislim, da nisu zdrave za okruženje u kojem mi radimo, izjavila je Karolina Bolanča Čulo, radiologinja.

Zadravec odbacila optužbe

Ispred klinike se pojavila i predstojnica Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju prof. Dijana Zadravec, koja je odbacila sve optužbe. Kaže kako je liječnica koja ju je danas kritizirala supruga liječnika koji je počinio kaznena djela pa ga je prijavila.

Ustvrdila je da su okupljeni djelatnici Klinike krivo informirani o razlozima prosvjeda.

- Dr. Milas s kojim sam razgovarala jutros, rekao je da se ispred Klinike odvija skup podrške odlasku troje radiologa iz Klinike za tumore, rekla je Zadravec.

Beroš: Zatražio sam od ravnatelja hitni unutarnji nadzor

O sukobu na Klinici za tumore oglasio se i resorni ministar Vili Beroš. Kaže da je njegova osnovna zadaća osiguravanje kontinuiranog pružanje zdravstvene zaštite.

- Moja je osnovna briga, kao ministra, da se osigura kontinuirano pružanje zdravstvene zaštite, posebno osjetljivim skupinama, dakle onkološkim bolesnicima. Zato sam uputio zahtjev ravnatelju bolnice u čijoj je ingerenciji rješavanje tih pitanje o hitnom unutarnjem nadzoru i izvještaju u toj zdravstvenoj ustanovi, poručio je ministar.

Upravno vijeće nije raspravljalo o smjenama

Jutros je održana izvanredna sjednica Upravnog vijeća KBC Sestre milosrdnice na čelu s predsjednikom Upravnog vijeća i državnim tajnikom Ministarstva zdravstva Tomislavom Dulibićem. Unatoč nekim medijskim špekulacijama da bi se na toj sjednici moglo raspravljati i o smjeni prof Dijane Zadravec s čela Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice, Dulibić je za HTV potvrdio da o smjenama na sjednici nije bilo riječi.

- Mogu reći da je sve u redu, pacijenti su normalno zakazani za termine i termini se neće otkazivati. U budućnosti ćemo dogovoriti suradnju s drugim ustanovama te teleradiologiju a raspisali smo i natječaj na Upravnom vijeću za 3 nova radiologa i jednu zamjenu za radiologa, rekao je Dulibić za HTV.

Na pitanje novinarke je li na sjednici bilo riječi o smjenama, odgovorio je da nije.

- Nije govora bilo o nikakvim smjenama niti su smjene tema za Upravno vijeće, poručio je. 

Prof. Mario Zovak kaže da je on kao v.d. ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice dužan obavijestiti nadzorno tijelo, odnosno Upravno vijeće, o svemu što se događa pa tako i o optužbama za mobing.

- Od kad traje ova kriza i odlazak naših radiologa kroz više godina u više navrata sam dobio usmene izjave o mobingu ali nikad niti jedan od tih radiologa koji je otišao nije to službeno napisao niti se obratio Povjerenstvu za mobing KBC-a Sestre milosrdnice koje po našem statutu postoji, rekao je prof. Zovak za HTV.

Da o eventualnoj smjeni prof. Zadravec danas neće biti govora jutros je u Studiju 4 potvrdio i ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice prof.dr. Mario Zovak.

Na direktno pitanje voditeljice hoće li zbog sukoba sa suradnicima smijeniti prof. Zadravec, prof Zovak je odgovorio da trenutno nisu ispunjeni uvjeti iza Statuta KBC-a za njezinu smjenu.

- Ja imam obavezu postupati prema Statutu KBC-a i našim pravilnicima. Smijeniti nekoga tko ima mandat se može po određenim kriterijima. Nitko od radiologa, a o tome se puno piše, nije stavio na papir ništa, nitko se službeno nije požalio. U ovom trenutku ja nemam parametre potrebne za njezinu smjenu. Ono što u ovom trenutku možemo napraviti je da naše Povjerenstvo za unutarnji nadzor još jedanput razmotri stanje. Mi sada želimo ustanoviti pravo stanje i prevenirati dodatno osipanje ako je atmosfera uistinu takva, poručio je dodavši da će im trebati i pomoć izvan KBC-a kako bi sve bilo transparentno pa je zamolio Ministarstvo da pokrene izvanredni nadzor ali i financijski nadzor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!