Prof. Zovak najavio zapošljavanje triju radiologa

06.05.2021.

08:23

Autor: T.V./Studio 4/HRT

O manjku radiologa u Klinici za tumore

O manjku radiologa u Klinici za tumore

Foto: HTV / HRT

Prema riječima ravnatelja, Klinika za tumore KBC-a Sestre milosrdnice ostala je bez ijednog radiologa. Najprije je većina njih dala otkaz pa je Klinika spala na 3 radiologa. Dvije radiologinje su na bolovanju, a jedini preostali radiolog zbog stresa je završio na hitnoj. Ravnatelj KBC-a prof. Zovak u Studiju 4 najavio je interventno zapošljavanje triju radiologa. Odgovorio je i na pitanje voditeljice hoće li zbog sukoba sa suradnicima smijeniti prof. Zadravec.

O nedostatku radiologa u Klinici za tumore KBC-a Sestre milosrdnice u Zagrebu te o tome što to znači za pacijente, u Studiju 4 govorili su gosti - ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice prof.dr. Mario Zovak i Ljiljana Vukota, predstavnica inicijative Hrvatska protiv raka.

Prof. dr. Mario Zovak kaže da situacija u Klinici za tumore nije posve u redu i da im nedostaje radiologa.

- Ovo sve što se događa je teško i jest problem hrvatskoga zdravstva, ima puno problema pa tako imamo i kadrovskih problema, odljev kadrova, migracije. Žao mi je što se to diže na razinu katastrofe, potopa, Armagedona i odmah se naziva aferom. U posljednjih nekoliko godina otišlo je dosta radiologa iz ove ustanove - dio u mirovinu, a dio u druge ustanove. U relativno kratkom vremenu se dogodilo da je jedna grupa radiologa otišla, dali su otkaz i otišli tamo gdje misle da im je bolje. Tako se stvorio jedan vakuum u dnevnoj dijagnostici za pacijente u Klinici za tumore i gdje je predstojnica Zavoda prof Zadravec to kompenzirala tako da je mobilizirala druge radiologe iz sastavnica KBC-a koji su tamo na dnevnoj razini, a jednim dijelom se telemedicinski očitavaju nalazi iz lokacije Vinogradska i onda ispisuju u Klinici za tumore. Situacija u Klinici za tumore nije posve u redu i nedostaje im radiologa i mi ćemo uložiti dodatne napore da to kompenziramo i da našim pacijentima ništa ne fali, objasnio je prof. Zovak.

Najava interventnog zapošljavanja

Najavio je da će jedna od mjera biti i interventno zapošljavanje u čemu će im, kako je rekao, pomoći i Ministarstvo zdravstva.

- Danas ćemo nadam se dobiti odobrenje za zapošljavanje 3 specijalista radiologa. Također, imamo dogovor za suradnju s drugim ustanovama čiji će nam radiolozi pomoći u ovom trenutku, najavio je.

Komentirao je i spekulacije da su radiolozi s Klinike otišli zbog narušenih odnosa u Zavodu za radiologiju.

- Razloga je puno, neke sam već naveo. O međuljudskim odnosima neću razgovarati na javnoj televiziji, to je pitanje unutrašnje rasprave i istrage KBC-a Sestre milosrdnice. Svaki od kolega radiologa koji su otišli treba osobno reći razloge zbog kojih su otišli. U ovom trenutku ja kao v.d. ravnatelja imam samo jedno pisano izvješće od svih tih kolega koji su otišli, rekao je.

O mogućoj smjeni prof. Zadravec

Na pitanje je li točno da su Radničko vijeće i Povjerenstvo za nadzor u dva navrata, 2019. i 2020., tražili smjenu prof Zadravec odgovorio je potvrdno. Kaže kako po zadnjoj prijavi nije mogao ništa učiniti jer je tražio pisane dokaze o mobingu a diobio je samo jedan odgovor.

Na direktno pitanje voditeljice hoće li zbog sukoba sa suradnicima smijeniti prof. Zadravec, prof Zovak je odgovorio da trenutno nisu ispunjeni uvjeti iza Statuta KBC-a za njezinu smjenu.

- Ja imam obavezu postupati prema Statutu KBC-a i našim pravilnicima. Smijeniti nekoga tko ima mandat se može po određenim kriterijima. Nitko od radiologa, a o tome se puno piše, nije stavio na papir ništa, nitko se službeno nije požalio. U ovom trenutku ja nemam parametre potrebne za njezinu smjenu. Ono što u ovom trenutku možemo napraviti je da naše Povjerenstvo za unutarnji nadzor još jedanput razmotri stanje. Mi sada želimo ustanoviti pravo stanje i prevenirati dodatno osipanje ako je atmosfera uistinu takva, poručio je dodavši da će im trebati i pomoć izvan KBC-a kako bi sve bilo transparentno pa je zamolio Ministarstvo da pokrene izvanredni nadzor ali i financijski nadzor.

Onkološkim pacijentima poručio je da su oni na vrhu prioriteta te obećao da će učiniti sve da dobiju odgovarajuću terapiju i pretrage.

Predstavnica Inicijative Hrvatska protiv raka Ljiljana Vukota

Predstavnica Inicijative Hrvatska protiv raka Ljiljana Vukota

Foto: HTV / HRT

Predstavnica Inicijative Hrvatska protiv raka Ljiljana Vukota ističe kako su pacijenti izuzetno zabrinuti zbog cijele situacije u Klinici za tumore.

- Nemojmo zaboraviti da se u zadnjih godinu dana dogodilo toliko toga da bi i manji problemi od ovoga izazvali veliku zabrinutost, poručila je.

Kaže kako nije bitno koliko je pregleda u ovom trenutku odgođeno na Klinici za tumore, reagirati treba prije nego što dođemo u situaciju da se pregledi odgađaju. Izrazila je zadovoljstvo zbog najave o zapošljavanju novih radiologa.

- Onkološka će zajednica će biti umirena riječima prof. Zovaka, mi sasvim sigurno ne mislimo kadrovirati i nuditi rješenja. Svi znamo da radna mjesta se moraju popuniti i raditi svoj posao. Usudila bih se reći da je u liječenju onkoloških pacijenata radiologija ključna. Ako stavimo po stranu pacijente, hajdemo malo razmišljati i o liječnicima koji ovise o nalazima radiologa, poručila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!