Dumbović, Tramišak i Mažar o projektima zbrinjavanja

08.01.2021.

14:59

Autor: I.Z./HRT

default error photo
Tramišak je kazala da novi projekti obuhvaćaju obnovu obiteljskih kuća da se stanovnici što prije vrate svojim domovima.
Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović rekao je danas kako je Petrinja jako pogođena potresima, zadesila ju je katastrofa, te da su ljudi uplašeni. Dodao je da ostaje pri stavu da ljude iz strogog centra Petrinje treba evakuirati.

Dumbović je kazao da grad Petrinja ima svoje zacrtane EU projekte, te na raspolaganju ima i dosta sredstava. Naglasio je da želi sve započete projekte i dovršiti. Dumbović je istaknuo da su sada prioritet ljudi, odnosno kako ih zbrinuti. Dodao je kako se mora izvući pouka iz 1995./1996. kada su se obnavljale samo kuće, a ne gospodarstvo.

Gradonačelnik Petrinje rekao je kako europska sredstva želi kanalizirati prema malim i srednjim poduzetnicima, kojima su razrušeni gospodarski objekti. Poručio je kako bi trebao postojati paralelni sustav, a da su nova sredstva danas dogovorena. Rekao je da je Petrinja za sada osigurala za poduzetnike nepovratne potpore od 22 milijuna kuna.
Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak danas je posjetila Petrinju. Kazala je da je došla razgovarati s gradonačelnikom Petrinje, te je prisustvovala i sjednici Stožera za otklanjanje posljedica potresa koju je vodio Tomo Medved, a vezano je za komunikaciju svih lokalnih jedinica i njihove europske projekte, te na koji način im je potrebna pomoć da se ti projekti završe.

Naglasila je da novi projekti obuhvaćaju obnovu obiteljskih kuća da se stanovnici što prije vrate svojim domovima.
Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar rekao je da je jučer bilo prvo useljenje u državne stanove u gradu Petrinji koje je proteklih godina gradila država Hrvatska.

- U svih osam stanova koji se nalaze u dvije državne zgrade, stanovi nisu pretrpjeli štetu i imaju zelenu naljepnicu. U koordinaciji s gradonačelnikom i službama grada Petrinje, krenuli smo u privremeno stambeno zbrinjavanje onih kojima je trenutačno najnužniji smještaj. To proširujemo na Sisak, Karlovac i Zagreb, na sva mjesta gdje je Republika Hrvatska stavila svoje stanove na raspolaganje, rekao je Mažar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!