11:17 / 05.04.2022.

Autor: HRT

Vlada šalje povjerenika za Split, Kuzmanić spreman dati ostavku

Ivica Puljak i Bojan Ivošević

Ivica Puljak i Bojan Ivošević

Foto: Miroslav Lelas / PIXSELL

"Vezano uz brojne medijske upite o potencijalnoj ostavci gradonačelnika Splita i njegovog prvog zamjenika, želimo istaknuti da Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, točnije njegov članak 40.d, jasno definira posljedice takvog prestanka mandata općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana", priopćilo je Ministarstvo pravosuđa i uprave.

"Valja naglasiti kako Ministarstvo pravosuđa i uprave dosad nije zaprimilo najavljene ostavke gradonačelnika Grada Splita i zamjenika gradonačelnika Grada Splita. Podsjećamo isto tako da je zakonska obveza pročelnika upravnog tijela grada nadležnog za službeničke odnose da bez odgode obavijesti Ministarstvo o svim promjenama tijekom mandata gradonačelnika i njegovog zamjenika.

To je jasno naznačeno i u službenom odgovoru Ministarstva pravosuđa i uprave koji je, nastavno na službeni upit, u ponedjeljak 4. travnja poslan u Grad Split.

Ministarstvo je utvrdilo kako bi u hipotetskoj situaciji ostavke dvaju dužnosnika u Splitu bilo riječ o prestanku mandata gradonačelnika te njegovog zamjenika koji je na kandidaturi bio naveden prvi iza kandidata za gradonačelnika, prije isteka dvije godine mandata. Takva situacija regulirana je člankom 40.d (stavci 2, 3, 4 i 6), Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te bi predviđala da do provedbe privremenih izbora dužnost obavlja povjerenik Vlade RH.

Važno je naglasiti da zakon ne propisuje mogućnost da tzv. drugi zamjenik počne obnašati dužnost gradonačelnika te bi se prijevremeni izbori u takvoj situaciji morali raspisati čak i nakon proteka dvije godine mandata.

Mišljenje Ministarstva pravosuđa i uprave, stručnih službi, bazirano je isključivo na odredbama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi koje uređuju pitanja vezana uz obavljanje dužnosti izvršnog tijela u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave. Pritom je riječ o cjelovitom pristupu, a ne paušalnom tumačenju dijela odredbi koja uređuju navedeno područje.

Podsjećamo da bi u slučaju eventualnog prestanka mandata gradonačelnika Grada Splita, došlo do prestanka mandata gradonačelnika prije isteka dvije godine mandata, stoga bi se u tom slučaju raspisali prijevremeni izbori za gradonačelnika, ali i njegove zamjenike.

Imenovanje Povjerenika Vlade u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave je zakonom propisani postupak. Povjerenik Vlade RH ima ovlasti tek "tehničkog" upravljanja, osiguravajući funkcioniranje i izvršavanje redovnih službi grada. Riječ je o privremenoj funkciji, a zakon propisuje da potencijalni povjerenik mora imati visoku ili višu stručnu spremu, nije osuđivan te se protiv njega ne smije voditi kazneni postupak", stoji u priopćenju. 

Kuzmanić: Neću dati ostavku dok je ne da cijelo Gradsko vijeće 

Zamjenik splitskog gradonačelnika Antonio Kuzmanić jutros je izjavio kako u petak neće dati ostavku kada je budu davali gradonačelnik Ivica Puljak i zamjenik Bojan Ivošević te poručio da će na svom mjestu ostati dokle god ostavku ne podnese cijelo Gradsko vijeće. Kuzmanić je to rekao u programu Radio Dalmacije, referirajući se na najave da Vlada šalje povjerenika za Split. Kazao je kako ga zanima kojim člankom i stavkom zakona će ga smijeniti ako on sam ne da ostavku.

- Ostavku sam spreman dati onog trenutka kada cijela oporba odnosno HDZ podnese ostavke. Onda će se i Gradsko vijeće raspustiti, a kada se ono raspusti, moja ostavka je na stolu, poručio je Kuzmanić.

Puljak: Povući ćemo se, Gradsko vijeće će se raspustiti 

Kako Kuzmanić nije odgovaro na pozive, Hina je za komentar pitala i dalje aktualnog gradonačelnika Ivicu Puljka koji je kazao da će danas razgovarati sa svim partnerima, a sutra sa svim političkim opcijama, nakon čega će donijeti rješenje koje će biti prihvatljivo, a to je da idu na sve izbore. Kaže da je izjava njegova zamjenika "možda bio nesporazum".

- Mi tražimo rješenje u kojem ćemo raspustiti Gradsko vijeće i idemo svakako dati ostavku te da idemo na zajedničke izbore. To je kako su svi politički akteri u gradu Splitu suglasni s tim osim Keruma. Mislim da sada tu nema problema, povući ćemo se, Gradsko vijeće će se raspustiti i idemo na izbore za sve tri razine", rekao je Puljak.

Upitan hoće li pravni lijek potražiti na Upravnom sudu s obzirom na to da Ministarstvo pravosuđa i uprave očito drugačije od svih pravnih stručnjaka tumači Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi Puljak je odgovorio da je njima u interesu da se izbori za gradonačelnika i Gradsko vijeće održe u vrijeme kotarskih izbora i to je nešto što će oni dogovoriti sa svim političkim akterima u gradu Splitu.

Puljak: Kuzmanić je spreman dati ostavku

Puljak je potvrdio da je od Ministarstva pravosuđa i uprave stiglo mišljenje u kojem navode kako će u Grad Splitu biti postavljen povjerenik, a dodao je i da je njegov drugi zamjenik Antonio Kuzmanić spreman podnijeti ostavku.

- Kuzmanić je spreman na to i on će svoju ostavku uručiti i urudžbirati je u istom trenutku kada to naprave i gradski vijećnici da bi se raspustilo Gradsko vijeće, rekao je Puljak novinarima. Pritom je izvijestio da je Grad Split danas dobio mišljenje Ministarstva pravosuđa i uprave u kojem "oni tvrde da će oni u Splitu postaviti povjerenika."

- To mišljenje je potpuno suprotno mišljenju pravnih stručnjaka koji kažu da nakon ostavke gradonačelnika grad vodi zamjenik do novih izbora. Ali mi nećemo inzistirati ni na čijem tumačenju s obzirom na to da je HDZ rekao da će oni odstupiti s mjesta gradskih vijećnika i da idemo na izbore za Gradsko vijeće ako dogradonačelnik Kuzmanić da ostavku, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!