Dvije godine od potresa u Zagrebu

22.03.2022.

07:37

Autor: HRT

Dvije godine od potresa u Zagrebu

Dvije godine od potresa u Zagrebu

Foto: Slaven Branislav Babic / PIXSELL

Dvije godine su od razornog potresa koji je pogodio Zagreb. Točno u 6.24, vrijeme kada je glavni grad streslo 5,5 prema Richteru, glazbenici su ranojutarnjim nastupom u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski podsjetili na taj strašan događaj, ali i šalju poruku nade i optimizma. Ujedno je to podrška Hrvatskom glazbenom zavodu koji je teško stradao u potresu i koji je zatvoren zbog konstruktivne obnove.


Potres koji se dogodio 22. ožujka 2020., magnitude 5,5 prema Richteru, izazvao je niz oštećenja na kulturno-povijesnoj graditeljskoj baštini grada Zagreba, među ostalim oštećen je i vrh južnog tornja Zagrebačke katedrale.

Oštećene su i srušene brojne stambene zgrade, uništeni domovi, crkve, bolnice, automobili, dok su iz rodilišta u Petrovoj bolnici na ulicu i hladnoću izašle trudnice, bebe i medicinsko osoblje.

U potresu je ozlijeđeno 27 osoba, najteže 15-godišnja djevojčica koja je nakon dva dana izgubila borbu za život.

Prošlu subotu počelo je rušenje teško oštećene zgrade u Petrinjskoj ulici 25, koja je postala simbol potresa.

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet izjavio je tada da je zgrada izgubila mehaničku otpornost i stabilnost, predstavljala je sigurnosnu ugrozu pa je se moralo ukloniti.

Postupak javne nabave za radove uklanjanja zgrade proveden je u siječnju ove godine, a pristiglo je osam ponuda od kojih je kao najpovoljnija izabrana ona tvrtke EURCO d.d.

Građevinska inspekcija izvijestila je da je dosad uklonila ukupno 133 uništene zgrade u potresu, od čega je 98 uklonjeno na temelju odluka Stožera civilne zaštite, a 35 na temelju rješenja koja donose građevinski inspektori.

Tim povodom održan je koncert "Glazba glasnija od potresa". Prijenos je bio na HRT1 i na portalu HRT-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!