08:22 / 19.03.2022.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Korlaet: Zgrada u Petrinjskoj predstavljala sigurnosnu ugrozu

Rušenje zgrade stradale u potresu

Rušenje zgrade stradale u potresu

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Za tri dana bit će dvije godine od zagrebačkog potresa, a napokon je počelo rušenje simbola potresa, zgrade u Đorđićevoj 25. Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet, govoreći o rušenju i obnovi Zagreba nakon potresa, kazao je da dinamika radova nije zadovoljavajuća, ali se ipak kreće. 

- Ova zgrada izgubila je mehaničku otpornost i stabilnost, kako za stanare tako i za ljude koji su prolazili pokraj nje. U tom smislu ona je predstavljala sigurnosnu ugrozu i morala se ukloniti, kazao je Korlaet. 

Istaknuo je da nema baš mnogo zgrada u Zagrebu koje se raspadaju, kao što je to bio slučaj s ovom zgradom u Petrinjskoj ulici. Na drugim zgradama raspadaju se dijelovi pročelja. 

- Mi smo kroz niz akcija, postavljanja skela, vatrogasnih pregleda, dali najavu tzv. nekonstrukcijske obnove koja će uskoro krenuti i u režiji Fonda za obnovu, dodao je. 

Korlaet je kazao da Grad surađuje s novim ministrom graditeljstva i Fondom za obnovu. 

- Idući tjedan ćemo predstaviti strateški plan, odnosno program cjelovite obnove urbane jezgre koji uključuje ne samo konstrukcijsku sanaciju nego i urbanističku preobrazbu, prometnu, energetsku, ekološku, a nadamo se onda posljedično i demografsku, kazao je Korlaet.

Istaknuo je i da Grad Zagreb ima vrlo ograničene ingerencije u vezi s obnovom te da glavnu riječ vode Fond za obnovu i ministarstvo koje donosi odluke o subvencioniranoj obnovi, a Fond ih provodi, dok je Grad Zagreb prije svega dionik u osiguravanju sredstava.   

Cijeli razgovor pogledajte u prilogu: 

Jučer popodne počele pripreme za rušenje zgrade

Iz Državnog inspektorata kazali su kako su jučer u poslijepodnevnim satima započeli pripreme za današnje rušenje zgrade.

Postupak javne nabave za radove uklanjanja zgrade proveden je u siječnju ove godine, a pristiglo je osam ponuda.

Izabrana je najpovoljnija ponuda tvrtke EURCO d.d. 

- Građevinska inspekcija inspektorata uklonila je do jučer ukupno 133 zgrade uništene izvanrednim događajem, od čega je 98 zgrada uklonjeno temeljem odluka Stožera civilne zaštite, a 35 temeljem rješenja koje donose građevinski inspektori, navodi se u priopćenju Državnog inspektorata.

Ističu da su do sada donijeli 147 rješenja o uklanjanju 159 građevina oštećenih potresom čiji ostaci neposredno prijete sigurnosti te da nastavljaju s donošenjem rješenja i provedbom postupaka nabave.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!