Bosanac: Stadion u Kranjčevićevoj na listu prioriteta; Goluža: Lokacija nije najbolja

08.06.2023.

10:58

Autor: HRT/A.S.

Gordan Bosanac i Trpimir Goluža

Gordan Bosanac i Trpimir Goluža

Foto: HTV / HRT

Prošle su dvije godine od lokalnih izbora u Hrvatskoj. Platforma Možemo! tada je uvjerljivo pobijedila u Gradu Zagrebu. Što su obećali, a što ispunili, koliko je bilo znanja, stručnosti i sposobnosti u vođenju glavnoga grada, što građane čeka do kraja njihova mandata. O tome su razgovarali Gordan Bosanac iz platforme Možemo! i Trpimir Goluža iz Mosta. 

Jučer se doznalo da će se izgraditi novi stadion u Kranjčevićevoj, koji će biti jedan od najmodernijih. 

Bosanac kaže da je to jedno veće ulaganje u sport u gradu Zagrebu te da stadion u Kranjčevićevoj treba biti na listi prioriteta. 

- Kada se počela razvijati ta ideja o stadionu, pričalo se s UEFA-om, koja je za sada prepoznala grad kao partnera i ti razgovori će se nastaviti. Mi očekujemo da će se model financiranja napraviti tako da će dio ići iz proračuna grada, a dio iz UEFA-e, izjavio je Bosanac.

Kaže da se radovi očekuju da krenu iduće proljeće, a predviđeno trajanje radova godinu dana. 

Goluža je rekao da je Zagrebu svakako potreban uz stadion Maksimir imati stadion na kojem bi igrali manji klubovi. 

- Međutim, smatram da ova lokacija nije ono najbolje što se moglo u pruženoj situaciji napraviti. Radi se o stadionu koji se nalazi u širem centru Zagreba, koje je onako zagušeno te nema potrebnu infrastrukturu i sada raditi stadion koji će biti trostruko veći od postojećeg, mislim da nije dobro rješenje, komentirao je Goluža.

Komunalne usluge 

Goluža je rekao da se u Zagrebu po pitanju komunalnih usluga živi nekvalitetnije nego što se živjelo prije dolaska stranke Možemo!. 

- Praktički sve komunalne usluge su bitno poskupjele, a kvaliteta koju pružaju komunalna poduzeća je bitno manja. Danas svaki stanovnik i posjetitelj grada Zagreba može vidjeti da nikad više smeća nije bilo u Zagrebu, neuređenih zelenih površina, nepokošenih travnjaka, istaknuo je.

Dotaknuo se i javnog prijevoza gdje je rekao da su tramvajske i autobusne linije sve rjeđe. 

Bosanac je komentirao da su nekima komunalne usluge poskupjele, dok su nekima pojeftinile. 

- Zadnja opcija je da poskupe komunalne usluge. Traže se uvijek sve druge opcije da ne dođe do poskupljenja pa je tako cijena prijevoza najjeftinija u gradu Zagrebu, komentirao je Bosanac. 

Vođenje vlasti

Goluža je rekao da je ova vlast u Zagrebu veoma netransparentna. Dodaje da se ne objavljuju određene podatke u gradskoj skupštini.

Bosanac je komentirao da tko još, osim njihove kolegice u Pazinu, objavljuje podatke o proračunu na četvrtoj razini.

- Cijela javnost može točno vidjeti koje stavke se troše i kako se troše, kazao je Bosanac.

Istaknuo je da je takva transparentnost rezultat toga da je grad Zagreb na zdravim financijskim nogama. 

Mjera roditelj odgojitelj 

Goluža se zapitao bi li Most da je na vlasti u gradu Zagrebu ukinuo mjeru roditelj odgojitelj, na što je Goluža odgovorio da ne bi. 

- Postoje određeni zakonski okviri prema kojima se treba ponašati. Ni u kojem slučaju ovako ishitreno ne bi ukinuli mjeru roditelj odgojitelj. To ukidanje mjere je isključivo ideološki formirano, komentirao je Goluža.

Dodaje da je način na koji je ova mjera ukinuta snosi sudske tužbe. 

- Vrlo vjerojatno će grad Zagreb kroz određeno vrijeme izgubiti na sudu. Ako ne na sudovima u Republici Hrvatskoj, onda sigurno na Europskom sudu za ljudska prava, komentirao je Goluža.

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!