Tržište SAD-a velika prilika za hrvatsko gospodarstvo

04.04.2022.

10:28

Autor: Iva Magušić Dumančić/Dnevnik/IMS/HRT

U Zagrebu se održava dvodnevni američko-hrvatski forum

U Zagrebu se održava dvodnevni američko-hrvatski forum

Foto: Dnevnik / HRT

U povodu 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Republike Hrvatske i SAD-a, u Zagrebu je počeo američko-hrvatski forum. Dva dana raspravlja se o suradnji dviju zemalja u nizu područja, a forum je važnom videoporukom otvorio američki državni tajnik.


Na samom otvorenju - iz SAD-a stiže jasna poruka hrvatskim građanima.

- Naravno, kao članice NATO-a - naša je obrana zajednička. Napad na vas napad je na nas! Uvijek ćemo čuvati vaša leđa, poručio je Antony Blinken, američki državni tajnik.

Iza Hrvatske i SAD-a desetljeća su suradnje, prijateljstva, zajedničkih vrijednosti i interesa.

- SAD je bio uz vas u teškim ratnim vremenima i uz vas je uvijek otada. Tijekom uspostave mira, poslijeratnog razdoblja, integracije u NATO i Europsku uniju. Strašne scene koje dolaze iz Ukrajine bolna su paralela s borbom i patnjom koju je Hrvatska prošla, rekla je Marisa Lago, zamjenica ministra za trgovinu SAD-a.

Pa i predsjednik poručuje da su Sjedinjene države upravo za vrijeme rata, ali i nakon njega Hrvatskoj bile jedini pravi partner.

- Demokracije međusobno ne ratuju! Autokracije i druge države idu! Republika Hrvatska je ušla u NATO isključivo radi SAD-a, to je moje mišljenje. Samo radi Amerike i podrške o kojoj je nešto govorio i državni tajnik - we will hold your back - Hrvatska je u NATO-u, istaknuo je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović. 


Izaslanstvo SAD-a primio je i premijer.

Na Forumu se raspravljalo i o ulozi Hrvatske i SAD.a u regiji. Neizbježna tema - Bosna i Hercegovina i skorašnji izbori.

- Problemi u BIH trebaju se rješavati u BIH, na vodstvu zemlje je da postigne dogovor kako će održati izbore, mi ćemo podržati bilo koje rješenje oko kojeg se slože, rekao je Gabriel Escobar, posebni američki izaslanik za zapadni Balkan.

Uloga Hrvatske u BiH, uz neka zastranjenja, bila je vitalna za tu zemlju, kaže predsjednik Milanović.

- HVO koji je zajedno s Hrvatskom vojskom spasio BiH, to je onaj HVO zbog kojeg je i suradnja s kojim je Alija Izetbegović dobio jedan od najviših veleredova iz ruku Ruđmana. Neka ga njegov sin vrati ako je RH zločinac koja je išla dijeliti BiH. Hrvatska je tamo bila u misiji spašavanja i sebe i BiH i povukla se odmah. BiH ne bi opstala da nije bilo Hrvatske vojske i HVO-a. rekao je predsjednik RH.


Ratni sukobi u Ukrajini obilježili su i ovaj Forum. Predsjednik je komentirao ratna razaranja u ukrajinskoj Buči.

- O tome ne znam ništa, to je daleko, Rusi su se povukli. Što je tamo pronađeno, tko je pronašao? Iz RH iskustva, pustite me s tim molim vas, budite jako oprezni.

Na Forumu su otvorene i gospodarske teme. Najveći hrvatski izvoznik Pliva, na američkom je tržištu desetljećima, pa zna važnost tog milijunskog tržišta.

- Za bilo koju farmacetusku kompaniju koja želi biti globalni igrač američko tržište je najvažnije, a naravno Amerika nam može biti veliki uzor u puno stvari od poduzetništva, demokracije itd. Treba raditi na jačanju suradnje, rekao je Mihael Furjan, predsjednik Uprave Plive.

Više od 10 godina s amerikom posluje i IT div Infobip.

- Sada je potpisan vizni režim, radi se na doubble taxation treatyju, u biti za sve poslovne subjekte štogod se bude radilo u smjeru olakšavanja poslovanja je dobrodošlo, rekao je Silvio Kutić, generalni direktor, Infobip.

A vrlo važan sporazum potpisuje se i danas.

Njime Hrvatska postaje dio Global Entery programu zbog kojeg će ulazak u SAD biti jednostavniji i brži.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!