Kaznena prijava i pritvor dvojici osumnjičenih za poticanje na terorizam

10:20 / 04.12.2021.

Autor: T.V./HRT

Javljanje Nikoline Ćosić

Javljanje Nikoline Ćosić

Foto: HTV / HRT

Zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela javnog poticanja na terorizam jučer je uhićeno 7 osoba na području zadarske, šibensko-kninske, zagrebačke, bjelovarske i ličko-senjske policijske uprave. Među uhićenima je i neslužbeno Marko Francišković, jedan od organizatora velikog prosvjeda u Zagrebu protiv COVID potvrda, te Natko Kovačević. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv njih dvojice podnijeta je kaznena prijava radi postojanja osnovane sumnje da su počinili ranije navedeno kazneno djelo te su predani pritvorskom nadzorniku.


- Sedam je osoba jučer ispitano nakon čega su dvije osobe zadržane, a prema saznanjima koje imamo u poslijepodnevnim satima na Županijskom sudu u Zagrebu oni će stati pred suca istrage koji će odlučiti o daljnjem postupanju. Neslužbeno, te dvije osobe su Marko Francišković i Natko Kovačević za koje se sumnja da su počinili kaznena djela javnog poticanja na terorizam, javila je u podnevnom Dnevniku novinarka HTV- Nikoline Ćosić.

Policijski službenici Službe terorizma Uprave kriminalističke policije u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu proveli su kriminalističko istraživanje nad 7 osoba, zbog sumnje da su počinile kazneno djelo "Javno poticanje na terorizam". Tijekom jučerašnjeg dana provedene su pretrage doma i vozila navedenih osoba, priopćeno je  iz policije.

U odnosu na dvije uhićene osobe, 51-godišnjaka i 65-godišnjaka, utvrđena je osnovana sumnja da su počinili kaznena djela Javno poticanje na terorizam na način da su, s ciljem ozbiljnog narušavanja i uništavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura Republike Hrvatske, tijekom studenog 2021. godine na neprijavljenim javnim prosvjedima, održanim radi protivljenja odlukama Nacionalnog stožera Civilne zaštite, uvedenim u cilju suzbijanja pandemije zarazne bolesti COVID-19, putem otvorenih i javno dostupnih Internet kanala, putem društvene mreže, komunikacijskih grupa na komunikacijskoj platformi, javno iznosili zamisli kojima izravno i neizravno potiču građane u zemlji i inozemstvu na napade na tjelesni integritet drugih osoba, članove Vlade Republike Hrvatske i zastupnike u Hrvatskom saboru, zauzimanje objekta nacionalne radioo-televizije i drugih javnih objekata i infrastrukture te na nasilne metode borbe protiv institucija Republike Hrvatske, nasilnu promjenu Ustavom utvrđenog poretka i nasilnu smjenu demokratski izabrane političke vlasti u Republici Hrvatskoj.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv 51-godišnjaka i 65-godišnjaka podnijeta je kaznena prijava radi postojanja osnovane sumnje da su počinili ranije navedeno kazneno djelo te su predani pritvorskom nadzorniku.

Nakon dovršetka kriminalističkog istraživanja ostale osobe su puštene na slobodu, dok će se u nastavku istraživanja utvrđivati njihova eventualna povezanost s ovim kaznenim djelom, kao i eventualna povezanost drugih, za sada nepoznatih osoba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!