Tko je Marko Francišković, jedan od 8 uhićenih zbog poticanja na terorizam

14:10 / 03.12.2021.

Autor: Iva Magušić-Dumančić/Dnevnik/Vijesti/IMS/B.A./Hina/HRT

Kako doznajemo, među uhićenima je i Marko Francišković

Kako doznajemo, među uhićenima je i Marko Francišković

Foto: Duško Jaramaz / PIXSELL

Zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela javnog poticanja na terorizam uhićeno je 8 osoba na području zadarske, šibensko-kninske, zagrebačke, bjelovarske i ličko-senjske Policijske uprave. 

Među uhićenima je, neslužbeno, Marko Francišković, koji je želio ustrojiti vojsku, a na nedavnom prosvjedu u Šibeniku, koji je najavio kao "veliko okupljanje hrvatskih ratnika spremnih za oslobađanje Hrvatske", tražio da se predsjedniku Zoranu Milanoviću i premijeru Andreju Plenkoviću sudi za veleizdaju. Jedan je od organizatora velikog prosvjeda u Zagrebu, a dio okupljenih poveo je i pred zgradu HRT-a. Francišković je 2013. osuđen na osam mjeseci psihijatrijskog liječenja uz mjeru prisilnog liječenja. Nakon toga prešao je na islam te objavio knjigu "Hrvatski džihad".

Kako je u središnjem HTV-ovom Dnevniku ispred DORH-a javila Iva Magušić-Dumančić, nad skupinom koju predvodi Francišković policija provodi izvode još od velikog zagrebačkog prosvjeda protiv COVID potvrda koji se dogodio prije dva tjedna. Na tom prosvjedu posebnu pozornost privukla je skupina muškaraca koja se postrojila na glavnom zagrebačkom trgu i formirala ono što su oni nazvali "prva dobrovoljačka bojna". Većinom je bila riječ o mlađim osobama odjevenim u crno.


Do većih saznanja u cijelom ovom slučaju došla je kriminalističko-obavještajna analitika, i to kroz otvorene, ali i zatvorene grupe u mobilnim aplikacijama putem kojih su članovi ove skupine komunicirali i organizirali se. Grupa je uhićena, odmah su odvedeni na ispitivanje, a policija u međuvremenu i dalje radi pretrage njihovih stanova, kuća, garaža, automobila, sve ne bi li pronašli eventualno oružje, USB-ove, računala ili mobitele.


Sumnjiči ih se za kazneno djelo javnog poticanja na terorizam, odnosno radnje kojima se potiče na narušavanje temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih ili društvenih struktura RH i to napadom na druge osobe ili javne objekte. Riječ je o kaznenom djelu za koji je predviđena zatvorska kazna, a cijela akcija provodi se u suradnji sa županijskim državnim odvjetništvima.

Optužni prijedlog protiv dvojice organizatora neprijavljenih javnih okupljanja


U međuvremenu, PU šibensko-kninska objavila je kako je provela istraživanje vezano uz neprijavljeno javno okupljanje koje se na prostoru Poljane u Šibeniku održalo 1. prosinca od 17 do 20 sati. Utvrđeno je da su dvojica muškaraca stara 59 godina kao fizičke osobe u svojstvu organizatora organizirali javna okupljanja, bez da su to prijavili policiji i bez da su poduzeli mjere osiguranja reda i mira na tim javnim okupljanjima, što su kao organizatori bili dužni učiniti.

 

Također, tom prilikom došlo je do kršenja Odluke o izmjenama Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprečavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja, navodi policija. Protiv obojice će biti podnesen Optužni prijedlog nadležnom sudu zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o javnom okupljanju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!