17:44 / 23.02.2021.

Autor: Hina/HRT

Dvojica srpskih specijalaca pod istragom zbog ubojstva ruskih novinara 1991.

Spomen obilježje ubijenim ruskim novinarima

Spomen obilježje ubijenim ruskim novinarima

Foto: Nikola Cutuk / PIXSELL

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo priopćilo je da je nakon policijske prijave pokrenulo istragu protiv dvojice bivših srpskih specijalaca zbog ubojstva ruskih novinara, Genadija Demjanovića Kurinoja i Viktora Vladimirovića Nogina 1. rujna 1991. kod Hrvatske Kostajnice.

Ne otkrivajući identitete tužiteljstvo je izvijestilo da je rješenje o provođenju istrage donijelo protiv državljanina RH i BiH (1957.) te državljanina BiH (1965.), zbog sumnje da su počinili kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

Neslužbeno se doznaje da su osumnjičeni počinitelji ratnog zločina Ilija Čizmić i Zdravko Matijašević - Žabac koji su nedostupni hrvatskim tijelima kaznenog progona.

Tužiteljstvo navodi da su zločin počinili 1. rujna 1991. u okupiranom selu Panjani dok je prvoosumnjičenik bio pomoćnik zapovjednika specijalne jedinice MUP-a tzv. SAO Krajine iz Komogovine, a drugoosumnjičenik pripadnik navedene jedinice.

Sumnja se da su s još petnaestero pripadnika odjeljenja koje je vodio prvoosumnjičenik s položaja iznad društvenog doma u Panjanima otvorili vatru iz pješačkog naoružanja na automobil s diplomatskim registarskim pločicama tadašnjeg SSSR-a i vidljivo istaknutim oznakama TV i PRESS, a u kojem su bila dvojica novinara koji su tog dana bili na profesionalnom zadatku na području ratnih sukoba.

Automobil se uslijed rafalne paljbe zaustavio pedesetak metara od raskrižja, a pripadnici jedinice su potom, prilazeći automobilu, utvrdili da su osobe u automobilu još uvijek žive. Drugooosumnjičenik je tada prišao automobilu i pretražio osobe te od njih uzeo osobne isprave (putovnice i novinarske iskaznice), iako je prema izgledu i oznakama na automobilu, civilnoj odjeći i njihovim ispravama bilo očito da se radi o stranim novinarima, a ne o hrvatskim vojnicima ili policajcima.

Tužiteljstvo sumnja da je drugooosumnjičenik, unatoč činjenici da mu se jedan od ranjenih novinara obratio riječima da ne puca, hicima iz pištolja neutvrđene marke i kalibra usmrtio obojicu ranjenih novinara. Njegov zapovjednik pritom nije poduzeo ništa da ga spriječi već je prikrivao i zataškivao zločin uzimanjem novinarske opreme, uništenjem automobila eksplozijom i kasnijim odvoženjem izgorjele olupine, zajedno s posmrtnim ostacima usmrćenih osoba, na lokaciju u selu Donji Kukuruzari.

Županijsko državno odvjetništvo ističe da je "kroz dulje vrijeme kontinuirano provodilo izvide" kako bi otkrili počinitelje - od razgovora i ispitivanja svjedoka do prikupljanja dokumentacije, a u posljednje je vrijeme intenzivirano i kriminalističko istraživanje što je rezultiralo otkrivanjem počinitelja.

- Nakon dugotrajnog prikupljanja rezultata istraga iz raznih izvora izvan RH, koji su pribavljeni putem međunarodne pravne pomoći od nadležnih tijela Republike Srbije, Ruske Federacije i Bosne i Hercegovine, te kompletiranja cjelokupne dokumentacije uz ispitivanje velikog broja svjedoka, kao i završnom složenom analizom svih prikupljenih dokaza, utvrđene su osobe za koje se osnovano sumnja da su počinitelji predmetnog zločina slijedom čega je doneseno ovo rješenje o provođenju istrage, priopćilo je državno odvjetništvo.

Povijest ovog zločina je godinama istraživao umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske Ivica Pandža - Orkan, na čiju je inicijativu ruskim novinarima podignut i spomenik kod Panjana. Za Hinu je jedino izrazio zadovoljstvo što je prijava napokon podignuta, ali kao sudski svjedok nije želi komentirati slučaj.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!