Dvije istrage požara u Frankopanskoj, teže ozlijeđeni su stabilno

01.06.2022.

10:22

Autor: HRT/Hina

Mario Malović i Tomislav Tomašević

Mario Malović i Tomislav Tomašević

Foto: HTV / HRT

Frankopanska ulica u Zagrebu večeras je opet otvorena, a normaliziran je i tramvajski promet. Podsjetimo, sinoć je tijekom saniranja puknuća vodovodne cijevi oštećen plinovod. Plin se zapalio, pri čemu su ozlijeđena četiri radnika Holdinga. Dvojica radnika "Vodoopskrbe i odvodnje" koji su zadobili teške opekline u požaru zadržani su na liječenju u Klinici za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice, na odjelu za opekline, dok su dvojica puštena kući jer su lakše ozlijeđeni. Gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je da će istraga utvrditi što se dogodilo te da će odgovorni, ako je bilo pogreške, biti sankcionirani.


Podsjetimo, pri sanaciji vodovodne cijevi u Frankopanskoj ulici sinoć je puknula plinska cijev i došlo je do zapaljenja plina. U jednom trenutku plamen je bio viši od 10 metara i zahvatio je tramvajske žice. Vatrogasci su dojavu o požaru zaprimili u 23,17 sati, a intervencija je završila u 3,50 sati. Na intervenciji je sudjelovalo ukupno 18 vatrogasaca sa sedam vatrogasnih vozila iz JVP Grad Zagreb.

Dvojica teže ozlijeđenih liječe se na odjelu za opekline

- Zaprimljena su četiri bolesnika, od kojih su dvojica zadržani na bolničkome liječenju na Klinici za opekline. Radi se o opeklinama u području, lica, vrata, ušiju i podlaktice i šaka. Dobrog su općeg stanja. Radi se o opeklinama prvog i drugog stupnja, a stanje se prati kako bi se vidjelo hoće li biti potrebe za transplantacijom kože, kazao je kirurg ortoped Klinike za traumatologiju Mario Malović.


Zagrebački holding jutros je izvijestio da je zbog radova na vodoopskrbnom sustavu, bez vode dio potrošača u Frankopanskoj ulici, a opskrba pitkom vodom osigurana je autocisternama. Zbog oštećenja plinovoda u Frankopanskoj ulici koje je nastalo uslijed građevinskih radova, na navedenoj lokaciji potrošačima prirodnog plina privremeno je obustavljena opskrba.

Popravljen ZET-ov strujni vod

- Sinoć od 20.45, prvotno zbog pukuća cijevi, a kasnije i plinovoda i plamena koji je oštetio gornji vod ZET-ove mreže - tramvaji zaobilaze Frankopansku ulicu. Linije 12 i 13 voze obilazno preko Vodnikove, Glavnog kolodvora, Branimirove i Draškovićeve. Linije 14 i 17 voze Jukićevom i Ulicom Republike Austrije, kazao je glasnogovornik ZET-a Domagoj Zeba. Dodao je kako je mreža sanirana i ZET spreman pustiti promet čim zavši sanacija i policija pusti promet. 

Na mjesto događaja sinoć je došao i gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je rekao kako je nedopustivo da se tako nešto događa te da treba istražiti što se točno dogodilo. Najavio je da će, ako je došlo do greške u proceduri - odgovorni biti sankcionirani.

- Bit će dvije istrage. Jedna od strane policije, a druga interna Zagrebačkog Holdinga, kazao je Tomašević. Rezgovarao je kaže s upravom Holdinga kako bi se otkrilo je li riječ o greškama u proceduri ili sustavnom problemu. Naglasio je kako je nužno da se ovo raščisti do kraja kako se to više nikad ne ponovi.

Iznio je podatak da je prošle godine bilo 206, a ove godine 100 intervencija Gradske plinare zbog fizičkih oštećenja cijevi i curenja plina. O 206 slučajeva lani - njih 18 je bilo od strane Vodovoda i odvodnje, njih 4 od Zagrebačkih cesta, a ostale su bile zbog građevinskih radova privatnih poduzeća.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!