08:55 / 08.10.2021.

Autor: Studio 4/IMS/HRTJ.L.

Dvostruka odgovornost zdravstvenih djelatnika

Davor Vagić

Davor Vagić

Foto: HRT / HTV

Od ponedjeljka, kada su uvedene COVID potvrde u zdravstvu, testirano je više od 11.000 djelatnika, 41 je bio pozitivan, a 37 ih je odbilo testiranje.  Stanje u Vinogradskoj, cijepljenje zdravstvenih radnika u Studiju 4 komentirao je prof. dr. sc. Davor Vagić, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice.

Davor Vagić je kazao da je ta mjera uvedena zbog sigurnosti pacijenata.

- U ponedjeljak je bolnica najnormalnije funkcionirala, to jutro testirano je više od 500 djelatnika, svi su bili negativni. Njih devet se nije htjelo testirati, no do kraja dana troje se testiralo, jedan je pokazao COVID potvrdu, 4 ih je otišlo na bolovanje, a jedan je bio na godišnjem odmoru i došao dati potporu drugima, rekao je.

Pohvalio je glavne sestre koje su provele cijeli postupak testiranja. 

Komentirao je razloge odbijanja testiranja.

- Razgovarao sam s njima, to je bio strah od testiranja, pitanje hoće li to zaista zaštititi pacijente. Neću reći da nema racionalnih razloga, ali to je samo testiranje, nije prisila. Ta je mjera donesena nakon dugo promišljanja i ona je dobra. Treba je provesti, to smatram i kao ravnatelj i kao liječnik, kazao je. 

Zdravstveni djelatnici iznijeli su velik dio tereta ove pandemije, a za onu veliku manjinu koja odbija testiranje smatra da će uskoro prihvatiti i te uvjete za rad.

Za 11 djelatnika u KBC-u Zagreb koji su zbog odbijanja testiranja dobili opomene pred otkaz kazao je da ih treba potaknuti da razmisle još jednom o svojim odlukama i da se testiraju i počnu normalno raditi. 

Naglasio je odgovornost zdravstvenih djelatnika prema sebi i svojim bližnjima, ali i prema pacijentima.

- Prenošenje virusa na nekoga tko je bolestan je opasno, i tu odgovornost zdravstveni djelatnici pokazuju i testiranjem, utvrdio je. 

U KBC-u Sestre milosrdnice 77% - 78% cijepljenih

Iznio je podatke da je u KBC-u Sestre milosrdnice cijepljeno otprilike  94% liječnika, sestre se približavaju 70%, kao i nemedicinski dio. Od 3860 zaposlenih, oko 800 ih nije imalo COVID potvrdu, znači 77% - 78% imalo je COVID potvrdu. Od početka komuniciranja o COVID potvrdama 130 djelatnika prijavilo se na cijepljenje i dobilo prvu dozu. 

U KBC-u Sestre milosrdnice pružanje zdravstvene zaštite u 4. valu nije se zaustavilo. Postoji COVID odjel, gdje je trenutačno 20-ak pacijenata, 10 u intenzivnoj, dio na respiratoru, dio na "high flowu".

- Za pacijente se ne mijenja ništa zbog uvođenja COVID potvrda, svi pacijenti trebaju doći na svoje dogovorene termine, svi hitni pacijenti bit će zbrinuti. Jedino pratnja pri porođajima treba imati COVID potvrdu ili negativan bris, pratnja djeteta kada je dijete hospitalizirano i posjete, ali tamo gdje je moguće, jer dio odjela i klinika nema mogućnosti za posjete u pandemijskom vremenu. Bolnica je oštećena i od potresa, pa neke klinike nemaju mogućnost posjeta, napomenuo je. 

Cilj mu je da bolnica normalno funkcionira, djelatnici normalno rade. Uvjeti za rad su prihvatljivi, radi se na poboljšanju.

Obnova bolnice nakon potresa 

- U suradnji s Ministarstvom i europskim fondovima radi se na obnovi bolnice nakon potresa. Gotovi su građevinski radovi za objedinjeni hitni bolnički prijam i dnevne bolnice, čeka se opremanje dnevnih bolnica i OHBP-a. Pred nama je ipak jedna svjetla budućnost, kazao je. 

Ne boji se, ali je oprezan u vezi s COVID krizom.  Koronavirus je među nama, to pokazuju i brojevi zaraženih, hospitaliziranih, umrlih. Optimističan je jer je više od 50% populacije cijepljeno, ali je ovaj val, kazao je, malo blaži od prošlog.

Pratite relevantne informacije

Smatra da ljude ne treba nagovarati na cijepljenje, sve je već rečeno.

- Strah je u ljudskoj prirodi, strah od nepoznatog, da će se nešto dogoditi, a treba i dalje puno komunicirati. Cjepiva ima dovoljno, rekao je i ponovno pozvao one koji ne vjeruju u cjepivo da pogledaju relevantnu medicinsku dokumentaciju, ono što je vjerodostojno.

- Vidjet će da je cijepljenje nešto što nas je izvuklo iz teških situacija u povijesti, poručuje.

Na kraju gostovanja Vagić je naglasio da s početkom pandemije nisu stale druge bolesti. Ljudi trebaju ići na preglede, biti odgovorni i brinuti se o svome zdravlju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!