Edukativno-informativni program "U modi su nova pravila“

21.10.2022.

12:55

Autor: Dnevnik/P.F./HRT

Edukativno-informativni program "U modi su nova pravila“

Edukativno-informativni program "U modi su nova pravila“

Foto: Dnevnik / HRT

Petak je, što u nekim dijelovima zemlje znači pojačan promet. To zahtijeva i pojačan oprez kako bi se izbjegle eventualne nesreće. Kako bi se podignula svijest o tome, već treću godinu obilježava se nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa. Edukativno-informativni program organiziran je u 10 gradova. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da je do 2030. godine cilj prepoloviti broj smrtno stradalih u prometu, a upozorio je i na opasnosti modernih prometala poput električnih romobila i monocikala.

Grad Zagreb je među 10 gradova na čijim središnjim trgovima se danas obilježava 3. Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa i to kampanjom „U modi su nova pravila“.

Središnji zagrebački Trg bana Josipa Jelačića od 10 do 14 sati svim građanima nudi priliku da se neposredno upoznaju s posljednjim izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama i odgovornim ponašanjem u prometu.

U Zagrebu Edukativno-informativni program pratila je novinarka HRT-a Iva Vukadin koja je u podnevnom Dnevniku izvijestila o kampanji koja nosi naziv "U modi su nova pravila".

- Ministarstvo unutarnjih poslova organiziralo je ova edukativni program kako bi informirali građane o novim pravilima, a ta nova pravila tiču se nove kategorije vozila. Radi se o osobnim prijevoznim sredstvima u koju pripadaju električni romobili, električni monocikli, segwayi i druga slična vozila. Svi znamo da je u posljednje vrijeme tih vozila sve više na našim cestama pa je bilo potrebno i izmijeniti zakon i nekako regulirati i te vozače. Upravo iz tog razloga danas je ovdje organiziran taj događaj. Građani se mogu okušati u kvizu znanja, mogu voziti i električni romobil ovdje na poligonu, izložena su ovdje i službena policijska vozila. Događa danas ovdje traje do 14 sati, organizirani su i slični događaji u devet drugih gradova diljem Hrvatske, rekla je Vukadin.

Ponovila je koja su to nova najvažnija pravila.

- Na takvim vozilima može se voziti jedna osoba, ona mora biti starija od 14 godina i obavezno mora imati kacigu na glavi. Ne smije imati slušalice u ušima i može se kretati brzinom do 25 km/h, istaknula je.

A što kažu građani?

- Ja sam pješak i onda me jako smeta ovo divljanje iza mene. Ne znam, drugačije bi trebalo biti regulirano, smatra jedna Zagrepčanka.

Sudionici prometa moraju i sluhom pratiti prometnu situaciju

- Kaciga je obavezna, dobna granica je 14 godina. Odredbe koja je najviše eksponirana je da ne smiju imati slušalice u oba uha nego samo na jednom kako bi mogli pratiti prometnu situaciju, istaknuo je voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa pri MUP-u  Josip Mataija.

Božinović: Edukacija kroz ovakve akcije, cilj je imati manje poginulih u prometu

Zagrepčanima se u obilježavanju 3. Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa pridružio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Kazao je da je do 2030. godine cilj prepoloviti broj smrtno stradalih u prometu, a upozorio je i na opasnosti modernih prometala poput električnih romobila i monocikala.

Ministar je obišao poligon s vozilima za urbanu mobilnost, riješio edukativni kviz te se prigodno fotografirao u znak podrške kampanje.

- Pozdravljam ovu akciju koja se provodi u okviru Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa, a koji je sveobuhvatan. Kroz taj program se i dodatno opremamo s policijskim vozilima i motociklima. Sve radimo kako bismo promet na hrvatskm prometnicama učinili sigurnijim, rekao je uvodno u svom obraćanju ministar Božinović.

Podsjetio je i na posljednje izmjene zakona kojim su obuhvaćena vozila kao što su električni romobili, monocikli, segwayi, odnosno cijeli spektar novih vozila koja su prije svega atraktivna za mlađu populaciju.

Istaknuo je da nova prometna sredstava koriste vrlo mladi ljudi, ali i oni stariji i svi se trebaju educirati i to upravo kroz ovakve akcije.

- Naša poruka je da ona nisu bezopasna - nisu bezopasna ni za one koji ih voze, ali ni za građane jer za njih ne postoji neka posebna prometna infrastruktura, istaknuo je Božinović.

- Posebno je važno da roditelji budu svjesni da ono što je atraktivno, a tu mislim na ova nova prometna sredstva, da je i potencijalno opasno, dodao je i istaknuo kako je nužno da svi korisnici moraju naučiti da moraju nositi kacige, da je maksimalna brzina do 25 /h km i da roditelji ne smiju prevoziti djecu na tim vozilima.

U posjed tih prometnih sredstava dolaze mladi ljudi, pa i djeca. Od 14 godina moguće je imati takva vozila te se svi moraju educirati i to i radimo kroz ovakve akcije, rekao je, između ostalog, Božinović.

Poručio je da policija želi s tim upoznati što više ljudi kako bi imali manje represivnih postupanja. 

Posljednjih godina, dodao je Božinović, uz puno veći promet broj poginulih u prometu smanjen je za oko 9%, a cilj je do 2030. prepolovi broj poginulih u prometu kako bi taj broj bio ispod 150 godišnje.

- Ove godine smo uspjeli s puno većim prometom (oko 20 milijuna ulazaka u turistickoj sezoni) smanjiti broj poginulih u prometu, iako naglašavam da je svaka žrtva u prometu žrtva previše, naglasio je ministar.

Pri kraju svog obraćanja istaknuo je da Republika Hrvatska ide prema zamišljenom cilju, a to je da 2030. godine na hrvatskim prometnicama bude upola manje poginulih.

Godišnje na hrvatskim cestama strada oko 12.000 osoba, od kojih prosječno 300-tinjak izgubi život, a najviše su ugrožena djeca, mladi i druge skupine poput biciklista, mopedista, motociklista i pješaka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!