17:08 / 20.02.2020.

Autor: IMS/Dnevnik/HRT

Ekskluzivno u Dnevniku HTV-a prvi ovogodišnji HRejting

-

-

Foto: - / -

U prvom ovogodišnjem HRejtingu doznajte što građani misle o inauguraciji.
Donosimo prvi ovogodišnji HRejting, ekskluzivno istraživanje koje je tjedan uoči prisege predsjednika Zorana Milanovića, za HRT provela agencija Promocija plus. Riječ je o najvećem anketnom uzorku, od čak 1400 ispitanika, pa je statistička pogreška samo +/- 2,62%, a razina pouzdanosti 95%. 

Dva je dana prošlo od prve inauguracije na Pantovčaku. Ima li to mjesto prolaznu ocjenu ili bi naši građani predsjedničku prisegu ipak vratili na Trg svetog Marka?

HRejting pokazuje da su građani skloni poštovati želje naših predsjednika ili su samo svjesni da Hrvatska nije bogata zemlja pa bi svečanost prisege radije platili stotinjak tisuća nego petstotinjak tisuća kuna.

● Premještanje inauguracije

Na pitanje podržavate li odluku Zorana Milanovića o premještanju inauguracije s Trga svetog Marka u Ured predsjednika više od 2/3, točnije 69,8% ispitanika odgovorilo je podržavam ili uglavnom podržavam.

Njih samo 22,6% vratilo bi se na staro mjesto polaganja predsjedničke prisege, a 7,6% ispitanika ne zna ili se ne može odlučiti jesu li im bile draže inauguracije na Trgu svetog Marka ili ova na Pantovčaku. 

● Podupiru li građani odluku Zorana Milanovića da izostavi predsjedničku lentu, ali i ostavi zadnje riječi prisege "Tako mi Bog pomogao!"

Da prisega obavezno treba imati kraj koji joj je dodao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, odnosno da je i predsjednik koji nije vjernik treba završiti riječima "Tako mi Bog pomogao!" misli 62,5% hrvatskih građana.

Pozivanje predsjednika na Božju pomoć izbacilo bi 31,0%, a 6,5% ne zna što bi.

Malo veća podijeljenost hrvatskih građana može se primijetiti jedino na pitanju predsjedničke lente.

Gotovo polovina, odnosno 49,9% ispitanika, podupire odluku Zorana Milanovića da je na inauguraciji ne nosi, ali ih i čak 39,3% misli da lenta treba biti dio svečanosti prisege, dok je 10,8% onih koji ne znaju ili se ne mogu odlučiti lenta da ili lenta ne. 

Današnjim HRejtingom su zaključeni postizborni predsjednički procesi, ali ne i HRejting. S obzirom na to da se približavaju parlamentarni izbori, Dnevnik HTV-a sutra donosi popularnost političkih stranaka, kod birača presudni element.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!