Eksplozija prijevara putem interneta

01.05.2023.

07:00

Autor: Ivica Grudiček/Dnevnik/HRT

Eksplozija prijevara putem interneta

Eksplozija prijevara putem interneta

Foto: ilustracija / Shutterstock

Tijekom panemije je broj prijevara preko društvenih mreža doslovno eksplodirao a velik broj prijava policija bilježi i posljednjih mjeseci. Prevaranti su sve domišljatiji u krađi novca s bankovnih računa a u posljednje vrijeme se koriste i alatima sve popularnije umjetne inteligencije. Ovih dana na mailove građana stižu i zlonamjerne poruke lažnih državnih institucija.

Varaždinka je nedavno preko društvene mreže prodavala tenisice. Primila je poruku potencijalnog kupca u kojoj stoji: "Trenutno sam zauzet poslom, poslat ću poštara preko dostavne službe koji će vam predati novac i preuzeti paket. Samo ispunite ovaj zahtjev".

Na lažnu je stranicu dostavne službe unijela sve podatke sa svoje kartice te ubrzo ostala bez više tisuća eura.

- Ako je do prijevare došlo greškom samog klijenta, samog kupca koji je dao podatke svoje kreditne kartice, koji su potrebni za ulaz u sustav internet bankarstva - do takvih sredstava se ne može doći, kaže Sandro Gerić s varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike.

Česte žrtve bolesnici koji kupuju 'spasonosni' lijek


Prevaranti su sve beskrupulozniji kaže nam Dražen Vincek. Česte su žrtve bolesnici koji "nasjednu" kupujući spasonosni lijek.

- Email poruke su jako dobro usklađene sa standardima hrvatskog književnog jezika. Prije bi lako prepoznali prevaru, stavimo na Google translator pa nam ispadne situacija bez padeža, bez rodova. Ovo je, međutim - jako perfidno napravljeno, upozorava predsjednik Hrvatske udruge leukemija i limfomi Dražen Vincek.

Sve više poruka lažnih državnih institucija


Sve je više 'mailova' s lažnim obavijestima MUP-a, Porezne uprave. Primjerice ona gdje se korisnika upozorava o posjećivanju pedofilskih stranica.

- Posljednje vrijeme dosta je poruka gdje se počinitelji predstavljaju kao dio javne vlasti primjerice Porezne uprave gdje traže od žrtve da ispune obrazac kako bi ostvarili povrat poreza, upozorava i Damir Češnjaj iz PU varaždinske.

Prevaranti koriste i umjetnu inteligenciju kako bi došli do novca, kaže Sandro Gerić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!