Električni autobus na ulicama Dubrovnika

16:33 / 25.05.2022.

Autor: Sandra Lacković/Regionalni dnevnik/HRT

Električni autobus na ulicama Dubrovnika

Električni autobus na ulicama Dubrovnika

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Manjem zagađenju Dubrovnika trebao bi doprinijeti i električni autobus, prvi u Hrvatskoj. Grad pod Srđem priprema se za prometovanje ovog ekološki prihvatljivog vozila koje bi na ulice moglo za nekoliko godina.

Novost na dubrovačkim prometnicama - na probnu vožnju stigao je MAN-ov električni autobus. Diljem Europe trenutačno ih vozi 700-ak. U Hrvatskoj za sada ni jedan.

- Radi se o gradskom niskopodnom autobusu dugačkom 12 metara, kapacitet je 77 putnika, u potpunosti je pogonjen na električni pogon. Pogoni ga elektromotor centralni na stražnjoj osovini, a struju vuče iz baterije snage 480 kWh koja se nalaze na krovu autobusa, rekao je Zvonko Gabud, predstavnik tvrtke Auto Hrvatska.

S jednim punjenjem može proći do 350 kilometara. Nakon što odradi dnevnu turu puni se noću u garaži. U dubrovačkom javnom gradskom prijevozniku Libertasu, posljednjih godina usmjereni su na uvođenje ekološki prihvatljivih vozila. Zainteresirani su i za električni autobus. Pola milijuna eura vrijedno vozilo financirali bi iz Europskih fondova. Dodatni iskorak predstavlja punionica.

- Prve korake smo napravili, određena mjerenja, testiranja već napravljena, studija je naručena i u izradi je, a ostvarili smo kontakt s HEP-om, rekao je Franko Mekišić, direktor Libertas Dubrovnik d.o.o..

- Mi smo sada u procesu razrade cijelog ITU programa, kroz taj program, a i ostale koje će raspisati ministarstvo mora, prometa i infrastrukture osigurat će se potrebni preduvjeti s naše strane, rekao je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Električni autobus, barem na probnoj vožnji uspješno je svladao sve izazove dubrovačkih prometnica. Pa i norijadu. Veseli maturanti obojili su ga u narančasto - boje Libertasa. No sve pod budnim okom policije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!