Poreč dobio električni autobus

08.02.2022.

18:14

Autor: Petra Neuner Geržinić/Regionalni dnevnik/I.B./HRT

Poreč dobio električni autobus

Poreč dobio električni autobus

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Poreču odnedavno prometuje mali autobus. Električni. Nabavljen je europskim bespovratnim sredstvima u sklopu projekta ''Sutra''. Iako samo dvjema linijama, konačno je dio stanovnika prigradskih naselja povezan sa središtem grada.

53 naselja. 139 kilometara četvornih. Gotovo 17 tisuća stanovnika. U Poreču je, čini se, stiglo vrijeme za sustav javnog gradskog prijevoza. Za početak - pilot projekt i jedan autobus.

Jedna od 15 stanica na liniji Poreč - Nova Vas.

Dobra popunjenost.

Zadovoljno je već u prvih mjesec dana vožnje bilo oko 1.500 građana.

- Radi se o niskopodnom električnom autobusu za 20 putnika + vozač, prilagođeno osobama s invaliditetom, u potpunosti električno i ne zagađuje okoliš, ističe direktorica Gradskog poduzeća Parentium d.o.o. Gordana Lalić.

Pogonska baterija ima doseg 120 do 140 kilometara, punjač je na autobusnom kolodvoru. Tijekom rute autobus ovdje stoji 45 minuta, naravno, u vrijeme najmanje gužve.

- Novo je novo, električni ili motor, bitno da je novo i dobro, kaže vozač Adin Bratović.

Novo i dobro mogla bi biti podloga za uvođenje novih ruta i autobusnih linija. Po mogućnosti i novih autobusa. Ovisno o potrebama građana, ali i mogućnostima Grada. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!