10:17 / 26.05.2020.

Autor: T.V./HRT/Hina

Emotivno jutro u Gružu, uplovio "Carnival Breeze"

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na brodu su 93 Hrvata, a ostali su članovi posade iz Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije, Srbije, Italije, Bjelorusije i Bugarske.
Kruzer Carnival Breeze britansko-američke kompanije Carnival Cruise Lines, na kojem su u postupku repatrijacije i 93 hrvatska pomorca, uplovio je u dubrovačku luku Gruž, kao odredišnu luku za postupak repatrijacije pomoraca u matične države.

Pandemija izazvana koronavirusom - najnovije informacije
U Dubrovnik uplovio prvi u nizu kruzer koji će iskrcati članove posade

Osim Hrvata, na brodu kapaciteta 3700 putnika su i pomorci i brodsko osoblje iz Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije, Srbije, Italije, Bjelorusije i Bugarske. Oni će po iskrcaju biti u svoje domovine prevezeni charter letovima ili autobusima, a prema uputstvima epidemiologa. MUP će obaviti formalnosti pregleda dokumenata.- Negdje oko 1100 pomoraca koji će biti iz Dubrovnika repatrirani svojim daljnjim destinacijama, veći dio ide čarterima koji su spremni ili će biti spremni po dogovorenom planu i terminu, kaže Romano Perić, koordinator ITF-a za Hrvatsku.

- Krajem ožujka su nas prekrcali na drugi brod pa s busom preko pola Amerike i evo, napokon doma, objašnjava Sandro, pomorac s Krka.

Dolasku kruzera Carnival Breeze, koji je u dubrovačku luku Gruž zbog promjene plana plovidbe i ne pristajanja u Italiji uplovio dan ranije od najavljenog, prethodio je Carnival Magic, koji je 20. svibnja iskrcao oko 760 pomoraca.

Zbog ograničenja uzrokovanih pandemijom koronavirusa, pomorci diljem svijeta već mjesecima imaju problem sa smjenama i povratkom u domovinu. Procjenjuje se kako je oko osam tisuća hrvatskih pomoraca tako 'zapelo' po oceanima diljem svijeta.

Cijela operacija povratka pomoraca potrajat će još 2 dana, ali će napokon vidjeti svoje najmilije. A dubrovačka luka još jednom se istaknula dobrom organizacijom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!