09:59 / 14.09.2019.

Autor: HRT

Emotivno obraćanje pomoćnice u nastavi: "Krše se i naša i prava djece"

Posebno emotivno obraćanje na prosvjedu bilo je ono predsjednice Udruge pomoćnika u nastavi Ive Tadić.

Posebno emotivno obraćanje na prosvjedu bilo je ono predsjednice Udruge pomoćnika u nastavi Ive Tadić.

Foto: - / -

Razlog prosvjeda su, kažu, neriješeni zahtjevi za pomoćnike u nastavi.
Tražeći od Vlade i Ministarstva znanosti i obrazovanja ravnopravnost i jednake mogućnosti za svu djecu u odgojno-obrazovnom sustavu, Inicijativa "Škola za sve!" organizirala je prosvjed građana na zagrebačkom Europskom trgu zbog neriješenih zahtjeva za pomoćnike u nastavi.Inicijativa, čiji su članovi roditelji djece s teškoćama, pomoćnici u nastavi, učitelji, socijalni rehabilitatori te više udruga i građanskih inicijativa, poslat će pismo premijeru Andreju Plenkoviću zbog toga što se, kako su istaknuli, ponovno dogodilo da djeca s teškoćama dočekaju prvi dan škole bez pomoćnika u nastavi, a mnogi su rješenja kojima im se pomoćnici odobravaju dobili u zadnji čas te se ni roditelji ni škole nisu mogli adekvatno i na vrijeme pripremiti.

Bez ikakva odgovora i rješenja prije početka školske godine ostalo je 600 djece u centrima za odgoj i obrazovanje, a 185 djece u redovitom sustavu obrazovanja ostalo je bez pomoćnika u nastavi, prava koje su do sada koristili, upozoreno je na prosvjedu.

Omogućiti svoj djeci ravnopravnost

- Želimo upozoriti na nedostatke sustava koji treba omogućiti svoj djeci ravnopravnost i jednake mogućnosti u odgojno-obrazovnom sustavu jer ovo nije prvi put, poručili su roditelji djece s teškoćama te pozvali društvo u cjelini na solidarnost s obiteljima te djece, pomoćnicima u nastavi, učiteljima, socijalnim rehabilitatorima i svim drugim sudionicima obrazovnog sustava.

Posebno emotivno obraćanje na prosvjedu bilo je ono predsjednice Udruge pomoćnika u nastavi, i same pomoćnice u nastavi, Ive Tadić koja je rekla da prosvjedom žele poručiti kako sva djeca imaju pravu na jednakost i da im se treba omogućiti ravnopravno školovanje, kao i da se trebaju poštovati sva radna prava pomoćnika u nastavi koji su djeci s teškoćama, kako je naglasila, sve.- Prava nas pomoćnika u nastavi se krše, rekla je u izjavi novinarima, te objasnila da se veći broj pomoćnika u nastavi financira nepovratnim sredstvima europskog socijalnog fonda, ali da pojedine jedinice lokalne samouprave samovoljno krše njihova radna prava jer im isplaćuju znatno manju satnicu od dogovorene.

Nemaju pravo na putne troškove, na isplatu božićnice i regresa, na što su aplicirali, a izlete i školu u prirodi sami moraju platiti, iako u pravilnicima piše da moraju biti na takvim aktivnostima i da te troškove snosi osnivač, dodala je.

Jedan od roditelja djeteta s teškoćama i član inicijative je i zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek čije je dijete ove godine dobilo pomoćnika u nastavi, a na prosvjed je došao iz solidarnosti s onima koji ih nisu dobili. Na solidarnost je pozvao cijelo društvo.

Ustvrdio je da je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak iznevjerila očekivanja te rekao kako od premijera zahtijevaju da reagira i da se očituje te "natjera ministricu da poštuje zakone i potpisane konvencije o djeci u obrazovanju".

- Želimo da se ove godine hitno riješe svi preostali zahtjevi, a da sljedeće do sredine kolovoza budu riješeni ne samo zahtjevi nego i sve žalbe na te zahtjeve kako bi se ta djeca, obitelji, nastavnici i stručne službe mogli pripremiti za rad i život. To ćemo ostvariti jedino ako svi stanemo iza onog zadnjeg djeteta kojemu to eventualno nije riješeno. I ako se budemo tako ponašali kao društvo, tada ćemo sigurno imati uređeniju situaciju, poručio je.

Ministarstvo: Dolazi do preklapanja zahtjeva

Iz prozvanog ministarstva obrazovanja odgovaraju Kako "dolazi do preklapanja zahtjeva pa tako Ministarstvo zahtjeve za pomoćnike za istog učenika dobiva i od osnivača i udruga što oduzima dosta vremena kod provjere". Nažalost, dodaju, "dodatni zahtjevi i dalje pristižu iako su za većinu kategorija zahtjeva prošli rokovi.

Osnivače škola, gradove i županije kao i udruge pozivaju na sastanak 20. rujna kako bi na vrijeme dogovorili uvjete za sljedeću školsku godinu. Prosvjednici pak najavljuju da će se obratiti i premijeru kako bi ubrzao odluke ministarstva.

Petek: U ponedjeljak dolazimo na Trg svetog Marka 

- U ponedjeljak ujutro predat ćemo zahtjeve na Trg svetog Marka. Razočarani smo nakon dvije godine suradnje s ministricom Blaženkom Divjak i tražit ćemo da se premijer Andrej Plenković uključi u rješavanje ovog problema", rekao je Renato Petek za N1.

Pomoćnici u nastavi: Rad na neodređeno, male i nejednake plaće

Snježana Sekušak-Galešev, članica Povjerenstva za procjenu zahtjeva iz Ministarstvo obrazovanja i znanosti i dekanica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, objasnila je da je do ljeta obrađeno i pozitivno riješeno oko 3800 zahtjeva za pomoćnicima, 800 više nego prošle godine sve zajedno. Odbijeno je 500-600 zahtjeva. Povjerenstvo koje je ponovno proveravalo odbijene zahtjeve zaključilo je da da nisu bili odgovarajuće popunjeni.

- Iz njih se nije moglo zaključiti ima li dijete potrebu za pomoćnikom ili ne, problem je bio u opisivanju funkcioniranja djeteta, dijagnoze. Dosad je pozitivno riješeno 400 ranije odbijenih zahtjeva jer je iz dodatne dokumentacije ocijenjeno da dijete ima potrebu za pomoćnikom, rekla je.

Iva Tadić, predsjednica Hrvatske udruge pomoćnika u nastavi, istaknula je da se udruzi i dalje javljaju roditelji djece koja imaju odobrenog pomoćnika, ali da pomoćnika nema. Kao jedan od problema navodi da su pomoćnici dobili 20 ili 25 sati, a dijete ima puno veću satnicu. Nadalje navodi da su njihova radna prava prekršena te da ne žele više tako raditi. Naglasila je da lokalne samouprave imaju mogućnost pomoćnika u nastavi zaposliti na ugovor o radu, a ne na ugovor o djelu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!