Enterovirus potvrđen i kod novorođenčadi u bjelovarskoj bolnici

22.06.2023.

Zadnja izmjena 19:10

Autor: Suzana Balen/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Bjelovarska bolnica

Bjelovarska bolnica

Foto: HTV / HRT

Nakon zagrebačkog KB-a Sveti Duh, i u bjelovarskoj bolnici otkriveni su slučajevi zaraze enterovirusom. Oboljelo je sedmero novorođenčadi, zbog teže kliničke slike troje je premješteno u Zagreb.

Dani straha 


Nakon najsretnijeg dana u Nikolininu životu, rođenja prvoga djeteta, slijedili su dani straha. Zbog plodne vode u plućima novorođenčeta, odmah su iz bjelovarske bolnice prevezeni u KBC Zagreb.

Nakon pet dana, vraćaju se u Bjelovar, dijete s povišenom temperaturom. Otkriva se enteroviroza.

- Gdje je to pokupio, od koga, ne znam. Ne mogu reći, ne mogu nikog okriviti jer ne znam. Sad, fala Bogu, izliječili smo to, sad je dobro, svaka čast doktorima, kazala je majka Nikolina Đurinović

Nisu sve bebe dobro


No, nažalost, nisu sve bebe koje su zaražene enterovirusom dobro. Sedmero je oboljele novorođenčadi, a kod troje je virus potvrđen. Zbog teže kliničke slike dosad su dva djeteta premještena u zagrebačku Kliniku "Dr. Fran Mihaljević" - jedno je stabilno, jedno u teškom stanju.

- Zahvaćeni su svi sustavi, uključujući srce gdje se sumnja da je miokarditis i svim ostalim sustavima koji su zahvaćeni, nažalost, s tim virusom koji je nepredvidiv. Većina djece su stabilna, dobro, prezentirala su se samo s temperaturom, rekla je voditeljica Odjela za pedijatriju Opće bolnice "Dr. Anđelko Višić", Bjelovar Ivanka Fehir Radanović dr. med., spec. ped.. 

Inače, enteroviroze tipične su ljetne bolesti, najčešće u dječjoj dobi. Uglavnom prođu s blagim simptomima, no moguće su i komplikacije.

Posjeti zabranjeni do daljnjeg


U bolnici kažu da takvu situaciju još nisu imali. 

- Enterovirusi su vrlo široka skupina virusa koji mogu uzrokovati najrazličitije simptome. Najčešće najblaže, ali mogu biti i vrlo teški. Jedna beba je, osim febrilnog stanja, razvila i miokarditis. Stanje je ozbiljno, rekla je Sanja Smolčić, epidemiologinja, zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo BBŽ-a.

U bolnici su poduzete sve zaštitne i higijenske mjere, sve su prostorije na pedijatriji i u rodilištu dezinficirane. A posjeti zabranjeni do daljnjeg.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!