Novorođenče zaraženo enterovirusom i dalje kritično

23.06.2023.

Zadnja izmjena 19:53

Autor: Suzana Balen/Dnevnik/IMS/HRT

Opća bolnica Bjelovar

Opća bolnica Bjelovar

Foto: HRT / HTV

Nema novooboljele djece od enteroviroze u bjelovarskoj bolnici. Za dvoje djece sa sumnjom na zarazu čekaju se nalazi. Tri novorođenčeta iz Bjelovara još se liječe u zagrebačkim bolnicama. Jedno je i dalje kritično u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", a dvoje je stabilno. 

Za dvoje novorođenčadi u bjelovarskoj bolnici koja imaju simptome enteroviroze još se čekaju nalazi iz Zagreba.

Epidemiologinja Sanja Smolčić, zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije kazala je da nemaju mogućnost dijagnostike enterovirusa, već samo drugih češćih rotavirusa, adenovirusa i norovirusa. Kad se primijetilo grupiranje, kao što se sada primijetilo, kaže Smolčić, onda se ide u širu dijagnostiku i tako je i utvrđeno.

Na odjelu pedijatrije i rodilišta bjelovarske bolnice provode se stroge epidemiološke mjere i posjeti su zabranjeni do daljnjeg.

- Danas je služba za epidemiologiju bila u bolnici, uzimali smo uzorke kontakata osoblja i ljudi koji se brinu za tu djecu. Nema novooboljelih i ja se nadam da će tako ostati, ali ne možemo sa sigurnošću tvrditi da neće biti još novooboljelih, rekao je Vedran Trupac, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo BBŽ-a.

Osim onoga u bolnici, Zavodu za javno zdravstvo drugi masovniji slučajevi enteroviroze u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nisu prijavljeni. Nema mjesta panici, kažu stručnjaci, ali je bitan oprez. Bolest se prenosi oralno-fekalnim putem pa valja održavati higijenske navike, pogotovo prati ruke.

- Tako sam i ja odgojen, a tako učim i svoje dijete o higijeni. Zapravo, ništa specijalno u odnosu na inače, kazao je otac Ivan Stančin.

- Uvijek određena doza straha postoji kod svakog roditelja. Ali, pridržavamo se osnovnih higijenskih uvjeta i nastojim izbjegavati bolnicu i doktore maksimalno koliko možemo i držimo bebama fige da bude sve u redu, izjavila je majka Ines Đunđek. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!