Epidemija hepatitisa A u Zagrebu, zaraženi uglavnom srednjoškolci

02.05.2022.

16:12

Autor: J.L./Hrvatski radio/HRT

U travnju se hepatitis A pojavio u Ugostiteljsko-turističkom učilištu

U travnju se hepatitis A pojavio u Ugostiteljsko-turističkom učilištu

Foto: Tomislav Miletić / PIXSELL

U Zagrebu se pojavila epidemija hepatitisa A ili zarazne žutice. Od početka ožujka dosad bilo je 57 slučajeva bolesti, uglavnom među srednjoškolcima. U travnju se hepatitis A pojavio u zagrebačkom Ugostiteljsko-turističkom učilištu, gdje je izvor zaraze najvjerojatnije bio školski kuhar. Zaraženo je 10 učenika i tri djelatnika, rekao je za Hrvatski radio ravnatelj Mladen Smodlaka.

- Zbog te miniepidemije u školi restorani su zatvoreni i ne provode se vježbe u kabinetima. Dezinficirali smo sve prostorije gdje se proizvodi hrana, čak i cijelu školu, dvaput smo to napravili, čekamo analizu uzoraka što je uzela sanitarna služba, moramo čekati ako se netko od učenika na pojavi kao slučaj, od pojave slučaja čekamo 28 dana - rekao je.

Sanitarnu knjižicu kuhar je imao, a prethodno je bio na bolovanju zbog koronavirusa i još jedne bolesti, za koju škola nije znala. Zgrada je dezinficirana, praktična nastava opet se održava na daljinu, a školska liječnica izdala je uputnice tako da se djeca mogu testirati. Djeca imaju manje-više jednake simptome - mučninu, povraćanje, proljev.

Epidemiolozi navode - od kraja prošle godine bilježi se rast broja oboljelih od zarazne žutice, ne samo među mladima, nego i u općoj populaciji.

- To su blaže kliničke slike, većina ih je ozdravila, većinom su to srednjoškolci i nastavnici, dakle vezana je uz škole, objašnjava epidemiolog Branko Kolarić.

Poznat kao "bolest prljavih ruku"- hepatitis A - zarazna je virusna bolest. Osoba je zarazna 14 dana prije i 7 dana nakon pojave simptoma. Djelatnosti pripreme pa i prodaje hrane posebno su na udaru.

- Vrlo često su ti simptomi nespecifični, slabost, glavobolja, mučnina, do pojave žutice, onda osoba posumnja na hepatitis, upravo to je razlog što se epidemija može vrlo lako proširiti na druge osobe, kaže epidemiologinja Iva Pem Novosel.

Jedna od osnovnih preventivnih mjera je temeljito pranje ruku nakon obavljanja nužde, prije pripreme hrane, prije konzumiranja hrane. Apelira se na ugostitelje, posebno one kod kojih učenici odrađuju praksu, da poduzmu dodatne mjere opreza i prevencije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!