07:27 / 28.10.2020.

Autor: D.M./HRT

Epidemija izazvana koronavirusom - najnovije informacije

Foto: Jurica Galoic/Luka Stanzl/Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: Jurica Galoic/Luka Stanzl/Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Primorsko-goranska županija javlja o 179 novih slučajeva. U Splitsko-dalmatinskoj županiji pozitivno je gotovo 30% testiranih i 352 je novozaraženih. U Zagrebu više od 500.
U posljednja 24 sata zabilježeno je 2378 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 12736. Među njima su 932 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 68 pacijenata. Preminule su 23 osobe, priopćio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 40999 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 493 preminule, ukupno se oporavilo 27770 osoba od toga 930 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 14924 osobe. Do danas je ukupno testirano 466 315 osoba, od toga 8589 u posljednja 24 sata.

➡️ VIDEO: Odjel za COVID karlovačke bolnice
➡️ Kako spriječiti kolaps bolničkog sustava? 
➡️
Samoizolacija se skraćuje na 10 dana  

● Saborski zastupnik i čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro objavio je u srijedu da je pozitivan na Covid-19, te kako ima blage simptome bolesti. Razvio sam blage simptome, pridržavam se liječničkih uputa i očekujem brz oporavak, objavio je Škoro na facebooku te zahvalio svima na brizi. Opširnije

Novinarka HTV-a Ruža Ištuk doznaje da je koronavirus ušao na odjele kardiologije i neurokirugije u KB Dubrava. Na neurokirurgiji su zaražena dva specijalizanta i jedan specijalist, no naglašavaju da nema zastoja u radu.
Interni odjel prenamjenjuje se za Covid pozitivne pacijente, a najavljeno je i da će se smanjiti elektivni program. Opširnije

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako prima mnoge dojave o tome da liječnici obiteljske medicine ne kontaktiraju svoje pozitivne pacijente ni njihove kontakte. Ponovio je da se svi u zdravstvenom sustavu moraju više angažirati po tom pitanju, budući da 160 epidemiologa to više ne mogu raditi bez pomoći drugih. Istaknuo je kako nikoga ne proziva za nemar, ali moli da s obzirom na ugrozu svi budu svjesni svoje odgovornosti. Napomenuo je da ministarstvo prima pozive velikog broja građana da ne mogu doći do svog doktora primarne zaštite. Opširnije 

● Nataša Ban Toskić
, predsjednica koHOM-a gostujući u Dnevniku rekla je kako obiteljski liječnici od početka epidemije skrbe o svim svojim pacijentima i svim njihovim bolestima, te da sve teže savladavaju obim posla koji im je stigao s epidemijom. Opširnije ● Dramatičan apel poslali su iz splitske bolnice i tamošnjeg Zavoda za javno zdravstvo.● Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je kratke upute građanima što i kako učiniti kada se ustanovi da imaju pozitivan nalaz na koronavirus. Opširnije

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs gostujući u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" rekao je kako nitko nije rekao da nakon Svih svetih počinje online škola. Opširnije 

Danas je više od 500 novih dijagnosticiranih slučajeva zaraze u Zagrebu, izjavila je u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" dr. sc. Sandra Šikić. Dodala je kako je i u Zavodu bilo pozitivnih djelatnika, a trenutačno je nekoliko njih u samoizolaciji. Opširnije

Nastavni zavod "Dr. Andrija Štampar" uputio je apel građanima. Mole ih da, ako su se testirali, do dolaska nalaza ostanu kod kuće. Kažu da, zbog pogoršane epidemiološke situacije, često ne mogu s njima stupiti u kontakt u kratkom roku te ih pozivaju da sami obavijeste osobe s kojima su bili u kontaktu.Epidemiologinja Tanja Ćorić izjavila je u emisiji "Studio 4" kako je broj hospitaliziranih i umrlih odraz velikih brojeva koje smo imali prošli tjedan. "Jedini način da se broj novozaraženih smanji jest pojačati mjere", kazala je. Opširnije

Podaci po županijama 

● Virovitičko-podravska županija,
bilježi novu 31 osobu inficiranu korona virusom, izvijestio je Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Riječ je o testiranima u ponedjeljak, najvećim dijelom brisevima uzetim u Cabuni (ti su uzorci na analizu poslani u utorak). Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko-podravske županije, njih dvadeset je ženskog, a jedanaest muškog spola. Troje ih je starije, dvadeset i šest je srednje, jedna je osoba mlađe životne dobi i jedno je dijete. Svi imaju blažu kliničku sliku, izuzev jedne osobe koja je hospitalizirana u OB Virovitica.

U Krapinsko-zagorskoj županiji u protekla 24 sata evidentirano je 97 novih osoba pozitivnih na koronavirus. Pristiglo je i 69 negativnih nalaza, dok se još uvijek čekaju rezultati za 544 uzoraka, priopćili su iz Stožera. Ozdravile su još 134 osobe tako da ukupan broj aktivnih slučajeva zaraze na području Krapinsko-zagorske županije iznosi 737. U samoizolaciji je 587 osoba.

● U Ličko-senjskoj županiji u protekla 24 sata još su 34 osobe oboljele od covida-19, tako da je do sada evidentirana 521 oboljela osoba. Od novooboljelih 19 je iz Gospića, sedam iz Otočca, pet iz Senja, dvije su osobe iz Novalje i jedna iz Perušića. U tijeku je epidemiološka obrada njihovih kontakata. Od 521 zaražene osobe njih 195 su još uvijek pozitivne na koronavirus, 307 je izliječenih i 19 preminulih. U posljednja 24 sata provedeno je testiranje nad 97 osoba, a pod mjerom samoizolacije je 530 osoba.

● U Brodsko-posavskoj županiji potvrđeno je 56 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Broj oboljelih povećao se i u slavonskobrodskoj bolnici, u kojoj je 25 djelatnika pozitivno, a 84 su u samoizolaciji. Ravnatelj bolnice Josip Samardžić je najavio da će bolnica zbog toga te zbog otvaranja još jednog objekta za smještaj pacijenata pozitivnih na koronavirus dodatno smanjiti pogon za 30 posto. Kako bi se smanjio pritisak na bolnicu, od 2. studenoga svi vanjski pacijenti briseve za testiranje na koronavirus davat će u COVID ambulanti Doma zdravlja kod autobusnog kolodvora u Slavonskome Brodu koja će briseve uzimati od 7 do 19 sati.

● U Požeško-slavonskoj županiji 14 je novooboljelih od koronavirusa. Žarišta zaraze su velike tvrtke, bolnica, dom za starije i županijska nogometna liga. Pet osoba je na liječenju u bolnici, a u samoizolaciji je 407 osoba. Problem je i, kaže epidemiolog Ante Vitalija, što su mjere možda došle kasno pa će se posljedice velikih okupljanja od prošlog tjedna tek osjetiti. Upozorava na odgovornost zaraženih da epidemiolozima daju točan broj svojih kontakta. Posebno je prozvao neke velike požeške tvrtke.

U Osječko-baranjskoj županiji utvrđen je pozitivan nalaz na koronavirus kod 112 osoba, izvijestio je u županijski Stožer civilne zaštite, koji ističe da je epidemija i dalje izuzetno snažna te je nužno poštivanje propisanih mjera prevencije. Testirano je 411 uzoraka. Najviše novopozitivnih osoba je s područja Osijeka i prigradskih naselja, njih 50. Na liječenju u KBC-u Osijek su 94 osoba oboljelih od Covida-19, od kojih je 13 na respiratoru. Deset oboljelih osoba hospitalizirano je u bolnici u Našicama. U samoizolaciji je ukupno 3.380 osoba. Policija je zaprimila tri dojave građana o kršenju mjere samoizolacije, a provjerom je utvrđeno da su dvije dojave točne i to u Osijeku i Donjem Miholjcu. Prilikom 59 samoinicijativnih provjera utvrđeno je jedno kršenje u Osijeku.

U Zagrebu je u posljednja 24 sata zabilježeno 555 slučajeva zaraze koronavirusom, a analizirano je 1660 uzoraka. Mjera samoizolacije izrečena je za 1.172 osobe. U Gradu Zagrebu trenutno je 3387 aktivnih slučajeva, a 8498 osoba nalazi se u samoizolaciji. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ukupan broj novooboljelih osoba u Gradu Zagrebu je 699. Opširnije Na području Zadarske županije 30 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, a uglavnom je riječ o kontaktima zaraženih osoba i obiteljskim kontaktima. S područja grada Zadra 9 je novooboljelih osoba, 7 ih je iz općine Vir, 3 iz grada Biograda, po dvoje iz općina Posedarje i Privlaka, a po jednog novozaraženog bilježe općine Bibinje, Jasenice, Starigrad, Sukošan, Sv. Filip i Jakov, Vrsi i Zemunik Donji. Testirana su 274 uzorka. U zadarskoj bolnivi hospitalizirano je 16 pacijenata, od kojih je dvoje na respiratoru. Tri pacijenta s lakšim simptomima smještena su u Specijalnoj bolnici za ortopediju u Biogradu.

Na području Šibensko-kninske županije 34 osobe su oboljele od COVID-19 infekcije - 17 korisnika i dvije djelatnice Cvjetnog doma u Šibeniku, pet osoba s prebivalištem u Šibeniku, četiri osobe s prebivalištem u Drnišu, te po tri osobe s prebivalištem u Kninu i Pirovcu. Nažalost, dvoje korisnika Cvjetnog doma oboljelih od COVID-19 infekcije je preminulo. 13 osoba se liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. Trenutno je 150 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. U posljednja 24 sata uzorkovana su 193 uzorka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

U Zagrebačkoj županiji zabilježeno je 73 novih osoba s koronavirusom. Najviše novooboljelih je u Zaprešiću - 13. Slijede Velika Gorica s 9 zaraženih, Samobor s 8, Jastrebarsko sa 7, Dugo Selo s 5, Sveti Ivan Zelina s 4, Sveta Nedelja s 3, Vrbovec s 2 te Ivanić-Grad s jednom zaraženom osobom. Što se tiče općina, osam zaraženih je u Brckovljanima, troje u Bistri i Stupniku, dvoje u Brdovcu te po jedan u općinama Jakovlje, Marija Gorica, Klinča Sela, Pisarovina i Kloštar Ivanić. Samoizolacija je propisana po jednom razredu osnovne škole s područja Samobora, Jastrebarskog, Dugog Sela, Velike Gorice i Rugvice.

Na području Splitsko-dalmatinske županije od 1294 obrađena uzorka njih 352 su pozitivna na koronavirus, a jedna je žena umrla. Preminula je žena stara je 79 godina, a uz brojne komorbiditete bila je pozitivna i na Covid infekciju. Od ukupnog broja novooboljelih, 180 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1760 osoba je u samoizolaciji. U KBC-u Split na bolničkom liječenju nalazi se 75 Covid pozitivnih osoba od kojih je sedam  na respiratoru. Opširnije

● Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 136 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Zbog novih postupanja unutar bolničkog sustava, u Općoj bolnici Varaždin sada imamo 55 pozitivnih djelatnika i dodatnih 60 djelatnika u mjeri samoizolacije. Tijekom jučerašnjeg dana bilo je postupanje i u Domu za starije i nemoćne u Varaždinu zbog jednog pozitivnog korisnika. Aktivirani su svi propisani protokoli, uzeti su brisevi bliskih kontakata, a određeni broj djelatnika i korisnika je izolirano. Daljnje postupanje ovisi o rezultatima testiranja.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u proteklih 24 sata testirane su 303 osobe od čega je evidentirano 77 novopozitivnih osoba u Međimurskoj županiji. U proteklih 24 sata ozdravila je 41 osoba. U mjeri samoizolacije se trenutno nalazi 899 osoba. Do sada je ukupno uzeto  12 362 uzorka. U Županijskoj bolnici Čakovec je, u ovom trenutku, hospitalizirano 37 pacijenata pozitivnih na virus COVID 19. U proteklih 24 sata preminula je jedna osoba, muškarac star 91 godinu s brojnim kroničnim bolestima i karcinomom pluća. Na respiratoru se nalaze dvije osobe. 

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 58 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a trideset i jedna osoba je izliječena. Zaraženo je 25 muških te 11 ženskih osoba iz Dubrovnika, 9 muških i 3 ženske osobe iz Župe dubrovačke, 2 muške i 2 ženske osobe iz Konavala, 1 muška i 2 ženske osobe iz Vela Luke, 2 ženske osobe iz Blata te 1 muška osobi iz Stona. Za njih ukupno trideset i troje utvrđena je epidemiološka veza. U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se dvadeset i šest osoba. U samoizolaciji se nalazi 421 osoba. Od jučer obrađeno je 217 uzoraka.

U Istri je tijekom protekla 24 sata potvrđeno je 50 novih slučajeva zaraze koronavirusom među kojima je 13 uvezenih slučajeva. Ispitano je 394 uzoraka briseva na COVID-19. Kod 13 osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima  i to četiri osobe iz Rijeke, po 3 iz Italije i Zagreba, 2 iz Slavonije te jedne iz Karlovca, naveo je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac. Dodao je da se kod 27 osoba radi o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Pozvao je građane da budu strpljivi i da se pridržavaju mjera i preporuka Stožera civilne zaštite.

Na području Koprivničko-križevačke županije potvrđena 73 nova slučaja bolesti COVID-19. Dio nalaza još se uvijek očekuje, u skladu s dinamikom obrade rezultata. Epidemiološka obrada kontakata novooboljelih osoba je u tijeku, a virus je u ovom trenutku aktivan na cijelom području županije. Na području županije trenutno je aktivno 193 slučajeva bolesti COVID-19, 20 osoba je oporavljeno, a na bolničkom liječenju su ukupno 23 osobe. Od početka pojave koronavirusa na području županije zabilježeno je ukupno 544 slučajeva bolesti COVID-19. Stožer apelira na strogo pridržavanje mjera epidemiološke prevencije.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđena su 34 nova slučaja zaraze koronavirusom. 23 novozaražene osobe s područja su grada Bjelovara, po 2 novozaražene osobe s područja su grada Garešnice, općine Nova Rača i općine Đulovac, a po 1 novozaražena osoba s područja je grada Daruvara i općina Rovišće, Kapela, Berek i Veliki Grđevac. Među novooboljelim osobama dva su zdravstvena djelatnika. U samoizolaciji je 736 osoba.

U Sisačko-moslavačkoj županiji 76 je novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o 54 osobe s područja grada Siska, 11 s područja Petrinje, 6 s područja Popovače, 2 osobe s područja Novske te po jednoj osobi s područja općina Velika Ludina, Dvor i Martinska Ves. Na današnji dan na području županije je 235 aktivnih slučajeva zaraze.

U Požeško-slavonskoj županiji 14 je novih pozitivnih na koronavirus. Obrađena su 143 uzorka. Trenutačno su aktivna 132 slučaja zaraze koronavirusom, 117 osoba je u kućnoj izolaciji, a 15 ih je hospitalizirano. U samoizolaciji je 407 osoba, a ukupno je testirano 12.010 osoba.

U Virovitičko-podravskoj županiji 8 je novozaraženih osoba. Riječ je o pet muškaraca i tri žene. Petero ih je srednje, a troje mlađe dobi. Analizirano je 67 uzoraka, negativna su 43, a u obradi ih je još 16. Na liječenju u Općoj bolnici Virovitica trenutačno je 14 pacijenata pozitivnih na COVID-19, od kojih je jedan iz Osječko-baranjske županije. Istodobno, u Osijeku su tri pacijenta s područja VPŽ-a. Dvije se osobe nalaze u Respiracijskom centru na respiratoru, a jedna je u Klinici za infektologiju.

Pandemija izazvana koronavirusom u svijetu 

Švedska, čija je liberalna strategija borbe protiv pandemije privukla globalnu pozornost, registrirala je 1980 novih slučajeva koronavirusa 27. listopada, najviši broj od početka pandemije, pokazali su podaci švedske agencije za javno zdravstvo. Opširnije

U Sloveniji je u zadnja 24 sata, po zasad neslužbenim podacima, zabilježen novi rekordan broj od 2605 zaraza koronavirusom, a pozitivan je svaki treći od testirane populacije. Opširnije

Njemačka kancelarka Angela Merkel želi u srijedu s premijerima saveznih pokrajina dogovoriti zatvaranje svih restorana i barova od 4. studenoga kako bi se zaustavilo širenje virusa, a samo bi škole i dječji vrtići radili. Prema novim mjerama ljudi bi mogli izlaziti samo s članovima vlastitog kućanstva, stoji u tekstu prijedloga suzbijanja virusa u Njemačkoj u kojoj je u utorak ujutro potvrđeno 14.964 novozaraženih osoba. Predviđene su kazne za one koji prekrše propise. Opširnije

U svijetu je 43.965.951 osoba zaražena koronavirusom od početka pandemije, pokazuju podaci Sveučilišta Johns Hopkins. Najteže su pogođene Sjedinjene Države s 8,8 milijuna zaraženih, a slijedi Indija, koja se približava broju od 8 milijuna slučajeva. Opširnije

Europa je svjetski epicentar novog vala zaraze. U mnogim se državama, uz uvedene stroge mjere, strahuje i od novog, prikrivenog zatvaranja gospodarstva. Zbog zatvaranja i policijskog sata u nekim gradovima građani prosvjeduju, a u Španjolskoj zbog loših uvjeta rada štrajk najavljuje medicinsko osoblje. Opširnije

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!