07:09 / 06.11.2020.

Autor: I.H./HRT

Epidemija koronavirusa - najnovije informacije

Foto: Zeljko Lukunic/Igor Kralj/Nikola Cutuk/Davor Puklavec/PIXSELL/Pixabay

Foto: Zeljko Lukunic/Igor Kralj/Nikola Cutuk/Davor Puklavec/PIXSELL/Pixabay

Foto: - / PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježeno je 2890 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2.
U posljednja 24 sata zabilježeno je 2890 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 15.567. Među njima je 1307 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 135 pacijenata. Preminule su 34 osobe. U samoizolaciji je trenutno 33.467 osoba.

➡️ Sve o koronavirusu
➡️ Šmit za portal HRT-a: Situacija loša, pooštrite mjere! 

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 62.305 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 717 preminulo, ukupno se oporavila 46.021 osoba od toga 2645 u posljednja 24 sata. Do danas je ukupno testirano 541.605 osoba, od toga 9317 u posljednja 24 sata.

Gužve za testiranje su uobičajene, kao i proteklih dana na gotovo svim lokacijama u Zagrebu gdje se građani mogu testirati na koronavirus, javila je Margareta Jozinović za Dnevnik u podne. Kod NZJZ "Dr. Andrija Štampar" kolona je bila dugačka do Ribnjaka, a na Velesajmu su oko 9 sati ostali bez testova i policija je morala 100-tinjak automobila uputiti na druga drive-in testiranja. Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, je rekao se na Velesajmu dnevno obavi oko 300-tinjak testiranja, i morali su ograničiti broj testiranja jer su prezatrpani uzorcima koji stižu iz cijele Hrvatske i njih je oko 2.000.Koronavirus u Hrvatskoj:

➡️ Zbog sve više oboljelih, a sve manje bolničkih kreveta, na parkiralištu u krugu Opće bolnice Varaždin u tijeku je postavljanje vojnih šatora u kojima će se smjestiti oboljeli od COVID-a. Opširnije 

➡️ Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić poslao je pismo ravnatelju HZJZ-a Krunoslavu Capaku kao rekaciju na Capakovu izjavu da su njegove tvrdnje o 1500 umrlih do kraja studenog pretjerane. Odlučio sam se na to pismo jer sam zabrinut načinom komuniciranja znanstvenih podataka od strane članova Vlade i biranjem samo ponekih brojeva koji odgovaraju trenutačnim političkim odlukama, rekao je Đikić za portal HRT-a. Opširnije 

➡️ Hrvatski znanstvenik, genetičar i forenzičar Dragan Primorac komentirao je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska važnei rezultate serološke analize više od 300 sportaša koji su praćeni 2 mjeseca. Rezultati su objavljeni u medRxiv. Studija je kroz dva mjeseca pratila što se događa kod nogometaša gledajući jesu li pozitivni na analizu PCR-om i pratila kakva je bila njihova reakcija na kontakt s mogućim virusom. Opširnije

➡️ Zabrinuti smo, kako u Hrvatskoj, tako i kod nas raste broj novozaraženih i kreće se između 25 i 30%, rekla je u Studiju 4 Željka Karin, ravnateljica NZJZ Splitsko-dalmatinske županije. Pojasnila je kako je jučer, svaka treća testirana osoba bila zaražena i mora se razmišljati da će najvjerojatnije doći do većeg broja novooboljelih. Opširnije 

Podaci županijskih stožera:

➡️ Novih 29 osoba, s područja Virovitičko-podravske županije, pozitivno je na virus SARS-CoV-2. Jedan je muškarac (1937.) preminuo, uz COVID-19 imao je brojne komorbiditete. Broj preminulih od početka epidemije povećao na 16. Na liječenju u Općoj bolnici Virovitica trenutno je 18 osoba. Svi su sa srednje teškom ili teškom kliničkom slikom. Od početka korona virusa, na području Virovitičko-podravske županije, 867 osoba se zarazilo COVIDOM-19.

➡️ Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 897 obrađenih testova danas su 332 novooboljele osobe pozitivne na COVID infekciju. Od ukupnog broja novooboljelih osoba 147 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 2400 osoba se nalazi u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju je 101 COVID pozitivna osoba u KBC-u Split dok se 9 osoba nalazi na respiratoru. U protekla 24 sata preminulo je 5 osoba koje su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na COVID infekciju.

➡️ U protekla 24 sata evidentirana je 141 nova osoba s područja Krapinsko-zagorske županije pozitivna na koronavirus. Ukupan broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije iznosi 1.033. U samoizolaciji se nalazi 908 osoba.

➡️ Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u proteklih 24 sata testirano je novih 355 osoba. Evidentirano je 158 osoba pozitivnih na virus COVID-19. U proteklih 24 sata oporavilo se 106 osoba. Do sada je ukupno uzeto 15.741 uzorka. U Županijskoj bolnici Čakovec tijekom proteklih 24 sata primljeno je novih 5 pacijenata te je hospitalizirano 50 pacijenta, a 5 je na respiratoru. U proteklih 24 sata evidentirano je 8 preminulih COVID-19 pozitivnih osoba. Prosjek životne dobi preminulih je 81,38 godina.

➡️ U Gradu Zagrebu su u protekla 24 sata potvrđena 664 nova slučaja zaraze koronavirusom. U zagrebačkim zdravstvenim ustanovama pozitivno je 145 djelatnika, a 240 ih je u samoizolaciji. Među novozaraženima su 24 osobe koje su štićenici ili djelatnici domova za starije, a kod 19 djece školske dobi zabilježen je pozitivan nalaz testiranja. U domovima zdravlja i covid ambulantama 896 osoba je tražilo pomoć, u karanteni u Tomislavovom domu nalaze se 22 osobe. Pod covid mjerama je 12.322 osoba, od toga je 3850 liječenja na kućnoj adresi, a 8472 mjere su preventivne samoizolacije.

- Što se tiče reagencija i testova u Zavodu za javno zdravstvo, odgovorno tvrdim da imamo dovoljno testova da radimo jedno vrijeme bez problema, rekla je Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar".


➡️ Na području Šibensko-kninske županije 69 osoba je oboljelo od COVID-19 infekcije. Preminule su tri ženske osobe starije životne dobi, 17 osoba se liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice, od kojih je jedna na respiratoru. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. Trenutno je 246 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije.

➡️ U Varaždinskoj županiji gdje je 240 novih slučajeva zaraze, a dvije su osobe preminule, resursi u varaždinskoj bolnici potpuno su iscrpljeni. Osiguravaju se dodatni kreveti za oboljele u drugim zdravstvenim ustanovama diljem županije, a zbog velikog rasta zaraženih odlučeno je da će se dva šatora s po 30 ležajeva podići u krugu varaždinske bolnice.

- Treba ispuniti još neke tehničke zahvate poput grijanja, rasvjete, izolacije, a to može potrajati još tri, četiri dana, rekao je Robert Vugrin, načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije.


➡️ U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 46 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a 52 osobe su izliječene. U dubrovačkoj bolnici liječi se 48 osoba. Sedam bolesnika zahtijeva intenzivnu skrb, od kojih je pet bolesnika na respiratoru - neinvazivna ventilacija, dok su dva na invanzivnoj ventilaciji. U samoizolaciji je 1124 osoba. Od jučer je obrađen 201 uzorak, a od početka pandemije ukupno 20.525.

➡️ U Brodsko-posavskoj županiji zabilježen je 101 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2. Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije iznosi 2.021, dok je broj aktivnih slučajeva 706. U novogradiškoj bolnici preminuo je muškarac (1946.). Ukupan broj preminulih osoba s prebivalištem od početka epidemije iznosi 17. Hospitalizirano je 59 osoba, troje ih je na respiratoru. U samoizolaciji je 1.666 osoba.

➡️ Na području Zadarske županije 53 su novooboljele osobe od koronavirusa. Većinom su srednje i mlađe životne dobi i uglavnom su obiteljski kontakti ili kontakti sa dosad zaraženim osobama. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 377 uzoraka, a pod aktivnim nadzorom je 1068 osoba. U Općoj bolnici u Zadru preminuo je 81-godišnjak koji je zbog pogoršanja zdravstvenog stanja i osnovne kronične bolesti zaprimljen na hitni prijem, te mu je utvrđena i infekcija  koronavirusom. Bio je korisnik privatnog obiteljskog doma u Crnom, stoga su u tijeku testiranja korisnika i djelatnika. Koronavirus se pojavio i kod jedne djelatnice u privatnom Domu za starije na Smiljevcu.

➡️ U Karlovačkoj županiji 65 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, a u karlovačkoj je bolnici umrla 88-godišnja žena, što je u županiji 27. smrtni slučaj vezan uz tu dijagnozu, izvijestio je u petak Stožer civilne zaštite. U samoizolaciji je 629 osoba, a u Karlovcu je otkriveno jedno kršenje te mjere. Na bolničkom liječenju je 62 zaraženih pacijenata, no nitko nije na respiratoru.

➡️ U zadnja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ za područje Osječko-baranjske županije testirano je 309 uzoraka od kojih je 139 bilo pozitivno na koronavirus. U Respiracijskom centru KBC-a Osijek preminula je muška osoba iz Gata (1929.), a u Općoj županijskoj bolnici Našice preminula je muška osoba iz Našica, (1933.). Obojica su imali više teških oboljenja. Na liječenju u KBC-u Osijek trenutno se nalazi 129 pacijenata, na respiratoru je njih 27. U Općoj županijskoj bolnici Našice kao "covid bolnici" hospitalizirano je 27 oboljelih od COVID-a. U samoizolaciji je 4.849 novih kontakata pozitivnih osoba.

➡️ Na području Zagrebačke županije potvrđeno je 157 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a ozdravile su 182 osobe. Od početka pandemije evidentirane su 4199 osoba s koronavirusom, izliječeno je 1850 osoba, a 27 ih je umrlo. Trenutno su aktivna 2322 slučaja. Samoizolacija je propisana učenicima šest razreda osnovnih škola, jednom razredu srednje škole i jednom razredu centra za razvoj s područja Zagrebačke županije. U jednom domu za starije sa zelinskog područja pozitivan je jedan djelatnik, a epidemiološka obrada je u tijeku.

➡️ U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđena je zaraza koronavirusom kod 198 novozaraženih osoba, a testirane su 662 osobe, izvijestili su u petak iz županijskog Stožera civilne zaštite. Ozdravilo je 47 je osoba, aktivna su 1552 slučaja. Udjel starijih osoba u ukupnom broju zaraženih je stabilan, sada je 16 posto i nema značajnijeg povećanja među starijom populacijom.

➡️ U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 65 novih pozitivnih osoba na COVID-19. Preminula je jedna osoba. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 2379, od kojih je 1883 osoba izliječeno, a ukupno je preminulo 34 osoba. Trenutno je 50 osoba hospitalizirano. U samoizolaciji je 955 osoba.

➡️ Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 402 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 88 novozaraženih osoba s područja županije. U epidemiološkoj obradi nalazi se 15 osoba. Izliječeno je 37 osoba. Trenutno je 419 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalaze se 545 osoba.

- Posljednjih dana je došlo do prijenosa virusa u poslovnim subjektima gdje se nije mogla održati distanca, razmak ili se nisu poštivale same mjere, rekao je Aleksandar Stojanović, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.


➡️ S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 16 je novooboljelih osoba od COVID-19. Ukupno je oboljelo 637 osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 122 aktivnih slučaja, 490 osoba je izliječeno te 25 osoba preminulo. U samoizolaciji je 296 osoba.

➡️ U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 39 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U samoizolaciji su 833 osobe. Jedna osoba je preminula.

➡️ U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 190 slučajeva zaraze koronavirusom (COVID-19), 169 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 21 osoba je hospitalizirana. U samoizolaciji se nalazi 690 osoba, a ukupno je testirano 13.409 osoba. Na posljednjem testiranju obrađena su 132 uzorka, od kojih je 31 pozitivan.

➡️ U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan je 133 novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19.

➡️ Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije objavio je da je na području županije potvrđeno 53 novih slučajeva bolesti COVID-19.  Dio nalaza još se uvijek očekuje, a epidemiološka obrada kontakata novooboljelih osoba je u tijeku. Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 247 slučajeva bolesti COVID-19, 44 osobe su ozdravile, a na bolničkom liječenju nalazi se 19 osoba. Od početka pojave koronavirusa na području županije zabilježeno je ukupno 848 slučajeva bolesti COVID-19.

Koronavirus u svijetu:

➡️ Koronavirus u Srbiji potvrđen je u posljednja 24 sata kod još 2.282 osobe, a od posljedica infekcije umrlo je 10 oboljelih, dosad ukupno 871, objavio je Krizni stožer srbijanske vlade uvodeći nove mjere, među kojima i zabranu okupljanja više od pet osoba na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Opširnije  

➡️ Kina je "privremeno zabranila" ulazak stranih putnika iz Francuske, Italije, Velike Britanije, Rusije i drugih zemalja teško zahvaćenih covidom-19. Opširnije 

➡️ U Bosni i Hercegovini u petak je potvrđeno više od 1800 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a čak 54 zaražene osobe umrle su u protekla 24 sata, dok se medicinske ustanove u toj zemlji suočavaju ne samo s manjkom liječnika nego i vozača ambulantnih vozila. Opširnije 

➡️ Njemačka, Mađarska, Rumunjska, Poljska i Rusija potvrdile su u petak rekordne zaraze koronavirusom, Rumunjska uvodi policijski sat u borbi protiv covida-19, a Mađarska pokušava spriječiti preopterećenje zdravstvenog sustava. Opširnije 

➡️ U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 1564 zaraza koronavirusom, a od Covida-19 je umrlo još 24 ljudi, objavilo je u petak ministarstvo zdravstva, dok vlasti procjenjuju da se epidemija bliži vrhuncu, a bolnice djeluju na rubu izdržljivosti. Opširnije 

➡️ Australska država Victoria objavila je u petak da sedam dana zaredom nema lokalno prenesenih slučajeva covida-19, sugerirajući da je tromjesečna stroga blokada u gradu Melbourneu uspješno suzbila širenje drugoga vala zaraze. Opširnije 

➡️ U Sjedinjenim Državama u četvrtak je zabilježeno 120.276 novih slučajeva zaraze koronavirusom što je rekordan broj dnevno novozaraženih drugi dan zaredom, izvijestio je Reuters pozivajući se na vlastite izračune. Opširnije

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!