Sudac istrage odredio jednomjesečni pritvor Dovečer i njezinu rođaku

22.09.2022.

Zadnja izmjena 14:40

Autor: Hina/HRT/V.G.

Uhićena Magdalena Dovečer

Uhićena Magdalena Dovečer

Foto: Zeljko Hladika / PIXSELL

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor voditeljici službe za koordinaciju HAMAG-BICRO-a Magdaleni Dovečer i njezinu rođaku Tihomiru Pajiću, za čiji je grafički obrt namještala natječaj financiran iz fondova EU-a.

Dovečer je određen istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, a Pajiću zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Kako doznaje Hina na sudu, u predmetu će biti ispitano nekoliko desetaka svjedoka.

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) je, ne otkrivajući identitete osumnjičenika, prije izvijestio da Dovečer sumnjiči za nezakonito pogodovanje, a Pajića za poticanje na nezakonito pogodovanje. Dovečer sumnjiče da je na Pajićevo traženje namještala natječaj ''Usluge grafičkog oblikovanja i izrade promotivnih materijala za projekt BOND'', procijenjene vrijednosti 848.000 kuna (113.000 eura), financiranog sredstvima EU-a.

Zagrebačka policija objavila je da je o tom slučaju Uredu europskog javnog tužitelja podnijela kaznenu prijavu protiv osumnjičenih za nezakonito pogodovanje u postupku javne nabave financirane sredstvima Europske unije.

EPPO je precizirao kako Dovečer od rujna do prosinca 2020., iako je za pripremu i provedbu natječaja formalno bilo zaduženo stručno povjerenstvo, najprije sama pripremila dokumentaciju o toj nabavi i to na način da je uvjete prilagodila mogućnostima i referencama Pajićeva grafičkog obrta.

Dovečer je, dodaje EPPO, u siječnju 2021. inicirala pokretanje natječaja, a kada su na natječaj, osim Pajićeve ponude, pristigle još četiri ponude, od kojih su tri bile cjenovno povoljnije, sastavila je zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda u kojem je sve ponude, osim rođakove, odbila kao nepravilne. Pritom se Dovečer, ističe EPPO, nije osvrtala na preporuke djelatnika društva angažiranog za podršku u provedbi javne nabave sukladno odgovarajućim zakonima.

Natječaj u konačnici dobio drugi ponuditelj

Slijedom toga je ponudu Pajićeva obrta ocijenila ekonomski najpovoljnijom i predložila Upravi HAMAG-BICRO-a donošenje odluke o odabiru rođakove ponude koja je i donesena potkraj ožujka 2021.

Nakon što je u povodu žalbe jednog od ponuditelja Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila navedenu odluku i predmet vratila na ponovno postupanje HAMAG-BICRO-u, Dovečer je još jednom sastavila zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda u kojem je iznova eliminirala ponude svih ostalih ponuditelja te je Uprava HAMAG-BICRO-a potkraj lipnja 2021. na njezin prijedlog, ponovno donijela odluku o odabiru Pajićeve ponude.

Kada je zatim, kao i u prethodnom slučaju, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave u žalbenom postupku ponovno poništila odluku o odabiru Pajićeve ponude i predmet vratila na ponovno postupanje HAMAG-BICRO-u, Dovečer je to rješenje pokušala osporiti podnošenjem tužbe Visokom upravnom sudu.

Nakon neuspješnog ishoda tužbe, u ponovljenom postupku pregleda i ocjene ponuda nabava predmetnih usluga je na kraju dodijeljena jednom od ostalih ponuditelja, dodao je EPPO.

Dovečer i Pajić uhićeni su u srijedu u Međimurju, sprovedeni pritvorskom nadzorniku te odvedeni na ispitivanje u EPPO, a Dovečer je, na prijedlog Gradskog odbora HDZ-a grada Čakovca, izbačena iz te stranke i prije nego što se Ured europskog javnog tužitelja oglasio o pokretanju istrage.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!