Evakuacije zbog uklanjanja mine iz riječke luke - upute građanima

14.03.2023.

Zadnja izmjena 20:40

Autor: HRT/D.M./Hina

Evakuacija, arhivska fotografija

Evakuacija, arhivska fotografija

Foto: Zeljko Lukunic / HRT

Na području riječke luke ove će nedjelje na snazi biti posebna regulacija. S morskog dna vadit će se zaostala mina iz Drugog svjetskog rata. Područje uz luku podijeljeno je na crvenu i žutu zonu. Radi sigurnosti evakuirat će se stanari koji žive u crvenoj zoni, koja će biti i zatvorena za sav cestovni, željeznički, zračni i pomorski promet. Početak i kraj akcije premještanja i neutralizacije mine bit će obilježeni zvukom sirene opće opasnosti. U cijelu akciju uključen je, uz policiju i stožer, i niz drugih institucija.

Iz Rijeke se javila novinarka HTV-a Jelena Tomac. Razgovarala je s Hinkom Manceom, načelnikom Stožera civilne zaštite Grada.

- Operacija je dosta zahtjevna, u pitanju su rizici i teško je procijeniti koliko će trajati. Mora se sve provesti po najvišim standardima sigurnosti. Očekujemo da će do nedjelje popodne operacija biti završena, istaknuo je.

Građanima je poručio da prate medije kako bi bili informirani oko svih detalja. 

- Poželjno je da se građani iz ugroženog područja za vrijeme operacije izmjeste kod svojih prijatelja ili rodbine, kazao je.

Mina će biti uklonjena i neutralizirana tog dana ako vremenske prilike budu povoljne, a u protivnom će se akcija obaviti tjedan dana poslije, 26. ožujka. O datumu akcije odlučit će se ovog četvrtka, 16. ožujka, i izvijestiti o tome građane Rijeke, naveli su iz Gradskog stožera Civilne zaštite.

Stožer poziva sve stanovnike Rijeke da se radi vlastite sigurnosti i provedbe ove zahtjevne akcije u najkraćem roku, pridržavaju uputa i preporuka. Početak i kraj akcije označit će se zvučno sirenama opće opasnosti. Taj plan podrazumijeva niz aktivnosti u koje će biti uključen Stožer civilne zaštite Grada Rijeke, Policijska uprava primorsko-goranska, Regionalna protueksplozijska jedinica Rijeka, Grad Rijeka i mnoge druge službe.

Predstavnici riječkog Stožera civilne zaštite zbog sigurnosti do sad nisu otkrili točnu lokaciju mine, ni o kojoj se vrsti radi. No, kako je ranije navedeno, do trenutka izmještanja iz riječke luke i neutralizacije, nema opasnosti od aktiviranja. Mina se na morskom dnu, djelomično ukopana, nalazi proteklih gotovo 80 godina i do sad, unatoč brojnim pretraživanjima luke, nije bila uočena.

Evakuacija stanara iz zone opasnosti


U uputama za građane navodi se da će se evakuirati stanari koji žive u zoni neposredne potencijalne opasnosti. Riječ je o ulicama oko Putničke obale, od trga Žabica i Krešimirove ulice na zapadu, preko Adamićeve ulice i ulice Riva do Rive Boduli i gradske tržnice na istoku. Iz tog pojasa, nazvanog crvena zona, od subote, 18. ožujka, do nedjelje kasno poslijepodne ili navečer, kad se planira kraj akcije, evakuirat će se svi stanari te će se obustaviti sve gospodarske, ugostiteljske i druge aktivnosti, navodi Stožer. Autobusni kolodvor, taksi stajališta, kao i željeznički kolodvor, djelovat će na drugim lokacijama tijekom ta dva dana.

Za stanare koji ne mogu pronaći privremeni smještaj organizirat će se boravak i smještaj u Dvorani mladosti. Teško pokretnim stanarima i drugima kojima treba pomoć pri evakuaciji, na raspolaganju će biti volonteri Crvenog križa Rijeka, a predviđena je i mogućnost prijevoza gradskim autobusima. U crvenoj zoni, ali i na širem području središta Rijeke onemogućit će se sav cestovni, željeznički, zračni i pomorski promet. U širem pojasu središta grada oko crvene zone, nazvanom žuta zona, ne preporučuje se boravak na otvorenom ni blizu staklenih površina. Stanarima se savjetuje da otvore prozore i vrata sa staklenim površinama, a rolete i škure pritvore.

U žutoj će zoni dežurne službe izlaziti na teren samo u slučaju hitnih intervencija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!